用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘區升中家長請進
樓主: Sheila
go

觀塘區升中家長請進 [複製鏈接]

Re: 觀塘區升中家長請進

哈里:

回答嗎?

This is an estimated figure.  For the past 7 years before my daughter entered this school, I have was been keeping the record of this school.  Average 60% band 1.  The school only say 50% for safety.  Of course, the ranking is as better as you can.  So, we so-called marginal band 1 = ranking 100-120 out of 200 students.

Please note that the band 1 ratio is different from every school.  Some of them 30% and some of them 40%.  You can check the past record of your school and you must know the % even the headmaster does not announce.

This ratio can be kept until 2005-2006, that means the student who is learning P4 now who will be relied on the new figure from the F1 assessment test as a prameter.

Hotdog, any supplement or adverse comment?  PLEASE.

哈哈…哈里波波問到,“熱狗”豈能不從?但由於教署提供資料非常有限,但按“熱狗”常理推算,應當以學生成績(三次平均e.g88.12821) X 調整機制(e.g.8.9) = 784.341分數!這個分數會與同區所有小朋友比拼=分類(banding)。
故一所小學之band 1組別人數每年不盡相同(指百分比,當然是數個%而已!)

arm 唔 arm呢?

中英數常美音普..分數又點比例呢?

多謝兩位的回應, 我實在太蠢了!又有唔明的地方:

如果按熱狗的說法,"應當以學生成績(三次平均e.g88.12821) X 調整機制(e.g.8.9) = 784.341分數!這個分數會與同區所有小朋友比拼=分類(banding)。"

這樣豈非如我之前說, 校內考試的深淺程度會有不公平之處, 假設, 囝囝在校內考全級90名, 平均分只有83分,X調整機制(e.g.8.9)後 = 738.7, 但如果有出卷淺的學校, 與囝囝程度相約的學生卻有95分X調整機制(e.g.8)後,都有760分喎!排名咪可以高D LAW!

P.S.囝囝學校全級第五名的同學都只有93分左右,但據知有同區小學全級50名的學生都有93分或以上

唔好意思!我真係搞得越來越唔清唔楚, 要勞煩兩位解答解答

SHEILA

Sheila:

呈分試之試卷需要交教統局!

你的意思係學校唔敢出太淺的試卷, 定係教統局認為試卷有問題會同學校"照肺"?

Sheila:

教統局有無尚權威,唔好話照肺丫,叫你去問下話都驚啦!

看完你們說話,官塘區真的冇band2好學校嗎?老師叫我個女自選粱式芝書院,我個女band2,是否會難入呀?
為什麼官塘區中學概覽內有將軍澳區中學,是否將軍澳區都是for官塘區?

梁式芝 - band 1
官塘可以選將軍澳
油尖旺可以選過海
唔出奇呀!

唔知大家會唔會用第一志願去搏他區只得幾個學位的英中,如英華,寶血上智,張祝珊,聖士提反呢?

Sheila :
高危險動作,有心臟病不宜!
不過都聽過大埔band 2仔走鋼線成功:
一)第一志願揀DBS
二)全大埔一個位咁大把
三)順利中獎~吹咩!
讀唔讀到?哈哈...唔知!

全大埔得一個位,無一個band one 學生夠膽揀,竟然俾個 band 2 中左

證明大埔的band one 學生和家長都很務實,不愛名牌!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

有個friend個女band 2 頭, 1st choice St Stephen Girls-- OK Bingo 去佐, 不過F1就臨班

正所謂:竹門對竹門,都真係不要勉強高攀為妙。

留班事小,搞到個細路無哂興趣讀書,自我形像低落事大。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 寫道:
正所謂:竹門對竹門,都真係不要勉強高攀為妙。

留班事小,搞到個細路無哂興趣讀書,自我形像低落事大。

非常同意。

個案分享:
小朋友在一間派位不俗的普通小學讀(但論水準就麻麻地),幸運地(或不幸地)派了入九龍超絕頂級名女校,當然追不上,連合適的補習社都找不到,因為水準太高,無乜人教得到。(話說回來,她應找學校師姐補習,水準應有保證。)

結果,到了F3,連基本的學習技巧也缺乏,不知道學校要些甚麼,也不知道學習是甚麼,所有東西都覺得很難,覺得自己做不到。又不大參加學校的活動,覺得那些是「勁人」的專利。問她F4想讀甚麼科,她說都想讀理科,但「都唔到我這些揀啦,D勁人先有得揀」。她的資質和根底其實不俗,放在普通BAND1英中應可有作為,但在現在這女校中,無可避免要「墊下底」。

這是極端例子,但亦可應用於其他情況,如BAND2英文弱的學生入讀BAND1尾英文中學,結果可能亦是一樣,請各位家長考慮清楚。

hi 哈里波特,

你個friend的囡囡讀st stephen's有冇寄宿呀?
我問過班主任,佢就唔多建議寄宿, 因為一個禮拜見一兩日,學壞都冇咁易察覺到喎!所以又打消念頭.....

sheila  :-|  :-|  :-|  :-|

No, la...  St. Stephen Girls but not St Stephen.  St. Stephen Girls standard is higher than St. Stephen in Stanley.  St. Stephen Girls 唔駛寄宿架

各位,

自行收生階段我同囝囝商量左報"觀瑪", 不過好懶呀, 諗住過完年先報, 你地報左名未呀? 報左邊間?

sheila

Sheila,

請問有否聽聞St.Joseph Secondary 會與小学接龍? Thanks.

唔明你問乜喎!兩者而家已經係直屬關係,即中學收小學部85%學生
‹ 上一主題|下一主題