用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘區升中家長請進
go

觀塘區升中家長請進 [複製鏈接]

觀塘區升中家長請進

今年十二月要為囝囝選自行分配學位學校la!
而家重十五十六唔知揀邊間
好煩!

觀塘區升中媽咪, 一齊傾下

Re: 觀塘區升中家長請進

各位媽咪,

心水的中學有邊間? 大家傾吓!
好似呂郭碧鳳,梁季彝, 堅樂呢幾間band 2 都唔係幾好喎!
除左幾間英中外, 其他都揀唔落手,有冇同感呀!

sheila

Hi,

我家姐都係未諗掂, 老師話姨生仔d成績應該屬band1, 而家諗緊觀瑪, 但只知道一定好難入, 都唔知博唔博好. 你有咩心水學校呀?

Hi Yanyan630,

據聞觀瑪自行分配學位唔駛面試,齋睇成績,所以如果唔係好標青就免諗啦!

你姨甥仔讀邊間?全級考唔考到頭20呀?

我暫時都未諗掂,睇埋11月頭的試考成點先再算,其實觀塘區d中學真係好多都揀唔落手

sheila

Hi, Sheila,

"據聞觀瑪自行分配學位唔駛面試,齋睇成績,所以如果唔係好標青就免諗啦!"

HI,

深水

你所寫的<名校>千其, 千其, 千其唔好揀, 可以考慮下匯基書院(東九龍), 是英中直資, 一班30-32人, 小班制, 有日文及法文可以揀來讀.

hi Jackmon,

我都知千其千其唔好揀果D[名校], 但係你諗下丫, 30間, 係30間呀! 點揀呀! 5間都揀唔到啦! 唉.......其他好似甚麼堅樂,呂郭碧鳳,梁季彝都冇咁[出名], 但係派左去都喊得一句句喎!

匯基校風唔知好唔好呢? 讀唔到書都算啦! 入左D[名校]學壞就game over啦!另外,福建中學雖然個名衰D,新移民多D,但係好似成績都算唔錯喎!

Sheila

Dear all,

不知道對"觀瑪"有甚麼建議?我仔仔說他校長可寫幾封推薦信給"觀瑪",心大心細,不知好不好爭取這個機會.但如此一來,會失去報跨區其他中學的條件.有何提議?謝謝.

Hi KWT,
觀瑪梗係好啦,但係點解你仔仔的校長要寫"幾封"信呢? 意思係唔同時間寫幾封,定係同一時間寫幾封唔同架?

你跨區有咩心水?仔仔讀邊間,成績如何?

Sheila       

Dear Sheila,

原來我仔仔弄錯了,應該是升中派位不理想後,校長可以為幾個同學寫推薦信,觀瑪也可以.我想為什麼只寫幾封信,應該是有要求/需要就做,不應有限額.

還未決定報考什麼學校,有何心得?我仔仔應該是Band 1.怕只怕個性害羞,即使知道答案,也要人主動問才會說出來,好處要人主動發掘,如此一來,會面試失分.

Hi,

既然你擔心仔仔怕醜, 而仔仔又成績好, 梗係博官瑪啦, 因為官瑪唔駛面試架, 齋睇成績!!!

sheila

Dear sheila,

謝謝你.其實我知道若仔仔報男校機會會大很多,就因其性格怕事內向,讀男校,怕長大後社交有問題.真心大心細.

小朋友的性格不會因讀男校或男女校而有很大的影響的, 最要緊平時叫他多參加活動. 唔使心大心細, 考到就讀, 比d信心小朋友呢.
Tsuen Wan

Dear MoonMaMa,

謝謝你,真是當局者迷.

Sheila 寫道:
我仔仔都係讀觀塘區一私校,有直屬中學果間呢,不過中學係中中,所以想考英中囉!最衰就係死人老懵懂,搞埋D乜鬼母語教學,如果唔係就唔駛煩啦...

SHEILA

Sheila,
你好! 終於o係bk搵到亞仔d同學仔啦! 唔係,應該係師兄仔先岩!  
我仔仔讀四年級,莫講你,我都開始為亞仔升中惆悵緊 :-x

但我既要求好簡單,只要佢升得番原校,我就已經好安樂! 原因當然係亞仔成績麻麻,出去爭學校根本就無競爭力,總之但求搵到間校風唔差既讀,我都唔會理中定英,因為講到尾,要英文好根本無可能靠晒學校.

唔好見怪,難得o係度搵到個過來人,相信你對佢地學校了解一定比我多,我想問你知唔知佢地要考到幾多名先有把握升回原校? 仲有幾時先分小朋友係Band幾?

咁你仔仔今年自行考會選邊間呀?

WT,
咁啱仔仔昨日話, 老師同佢講, 要考到全級100名以入到band 2, 所以理論上如果中學部只收band 1 & 2的仔, 所以必須考100名以內先ok

至於仔仔屬band 幾就要等六年級第一次試完左, 班主任先講, 因為試過5年級家長會時問班主任, 班主任都話唔知

本來諗住考英中, 但仔仔上左六年級之後, 讀得好吃力, 次次默書都好低分, 所以學你話齋都冇競爭力, 點出去爭? 而且唔想太大壓力, 都係讀番原校算啦!

Sheila,

多謝分享 :wink:

SHELIA

你可否告訴我觀塘有那一間中學是band2頭?福建中學如何?校風如何?

Cat

聖公會基孝中學,聖安當女書院都應該係band 2頭,聖若瑟英文中學屬band 1尾band 2頭,仁濟醫院羅陳楚思中學係新校,聽講唔錯,但據知去年藍田循道衛理好多學生都派呢間

至於福建中學,直資,但學費好平,出過九優生,勁親中,多新移民,校風有人話幾純樸,但亦聽過人講話唔多好
‹ 上一主題|下一主題