用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問Marymount,基灣邊間好些?
go

請問Marymount,基灣邊間好些? [複製鏈接]

請問Marymount,基灣邊間好些?

小女有宗教分,入Marymount機會較大.但我自己則喜歡基灣.請問有冇人可以比意見我?

Re: 請問Marymount,基灣邊間好些?

Sindy
咁妳小朋友讀邊間?Marymount係咪真係咁好?我個女得20分(適齡,大女同宗教),但跨區,我又怕唔收我.到時叩門基灣又唔收.唔知點算.

有冇媽咪可以比到意見我.

王國長老

如果你自行分配階段選Marymount有20分,基灣有沒有宗教背景?如果沒有,你只得15分,機會不是比Marymount更少嗎?

王國長老

咁基灣係男女校,真係好多必收生的。Marymount係女校,一定妹妹先收,必收生數目應該少D,D位會"tun"番出黎計分再分配,我係你會先試Marymount。再唔係20分報跑馬地St. Paul's,20分入到機會比Marymount大,而呢間學校校風都好好。

真係唔該晒麟媽媽同Sindy.基灣係基督教學校.就係我冇基督教既宗教分,所以第一回合一定唔收多.但個校長話,如果我第一志願唔係選佢,叩門既機會就好低好低.....所以攪到我唔知放唔放棄其它天主教學校好.
跑馬地St. Paul's係咪都好難入架?

eeeeeeeeeeeee....係喎,基灣係基督教架喎,咁機會又差左,基灣好似要考試的---好似有段時間派表的,又好似唔駛要簡過佢先派表架喎

如果跑馬地聖paul你都有興趣,梗係去呢間啦,唔係聖方濟各都好好架,呢d雖然呢個階段對你黎講係易入,但叩門就唔係架啦

王國長老

呢一、兩年跑馬地St. Paul's既收生情況我唔係太清楚,但早三年前我有朋友手持15分首輪收左,如果咁計,當年20分都會必收了,如果唔係邊得15分都有得抽?!有好多人有20分同區都"博"Marymount,其他好的天主教女校相對變得容易左。Marymount名氣大,但女校如St. Paul's Catholic,St. Francis',St. Clare's 等入到都相當唔錯架!

醒目開學勳章

of course 揀Marymount, St. Paul 啦!基灣就算你有宗教分都好難入,因為佢現在係全港no.1派中一的小學(當然唔係計直資/聯校啦)!

以我所知,舊年聖方濟各廿分係唔駛抽,直入架啦

Hi Mummies

How about Maryknoll and  Marymount 你吔會點揀呀?

我個女得20分(適齡,大女同宗教),但 兩間都要跨區,我又不知搏邊間好.  如搏Marknoll 又不用搬, 如搏Marymount要搬到香港,她在港島西區讀書報西區住址(grandfather's house)。

麟媽媽,sindy

你地好似對Marymount都幾認識喎,想你們比d意見呀

1.聽講這間小學給家長的通告都係用英文既,甘如果英文唔   
    太好既家長咪睇唔明囉,課程又會唔會好深呢

2.佢地係咪真係唔太谷學生呢(同跑馬地聖保祿比較,邊間會
    輕鬆d呢)

3.係咪一定可以直升上Marymount中學呢

4.知唔知幾時會搬返跑馬地呢

5.Sindy你好似好喜歡這間學校喎,點解唔試下叩門呀,可能得
    呢,另外可唔可以講多d這間學校仲有什麼好處呢

多多指敎,十萬個Thank you

雖然基灣係好, 但你冇宗教分喎, 不如考慮Marymount或St. Paul Catholic.
我以前我好鍾意Marymount的, 但現在比較喜歡St. Paul Catholic,  講黎一匹布咁長, 因為當年我細妹幸運地派到讀Marymount小學, 小學幾好的, 但佢一上中學, 間中學校風就麻麻啦, 當然我細妹仲升上預料, 但越升得高, 老師就越麻麻, 有一次中學老師還問佢全班邊個住公屋? 點知全班得佢和另一個同學舉手, 即時被全班笑, 細妹好唔開心, 朋友又少,  個位老師更加當佢透明, 我覺得身為中學生, 佢地思想好唔成熟, 住公屋會死人咩?? 從此個人都對呢間學校既態度冇乜好感.(人夾人緣啦)

而St. Paul Catholic, 我姪女依家讀緊, 佢係機緣巧合下讀左呢間, 本來佢都同時考到Convent, 但基於Convent一些人事態度問題, 所以決定放棄Convent, 而讀Catholic, 當時以為間學校好嚴, 修女好惡, 但估唔到呢間學校係好Nice, 現在的校長還很關心學生, 唔會因為你的背景而有所照顧. 老師亦留意學生, 校務處的職工還很好人呢.

或者我可以在這裡解答一些問題,因為我女兒正在Marymount 就讀。

1. 課程不是太深,只跟教署的syllabus。不過就很著重學生的英文,每年有3至5本readers,有些readers 更是比其他學校快一級。至於学校通告亦不是全英文,因為都要照顧不同家長的須要,放心吧!

2. 學校唔贊成谷学生,尤其是小一、二。不過到了高年級適當的壓力就應有。至於跑馬地聖保祿,我就不清楚。

3.

Girls

Thanks for your positive information!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

真係唔該晒咁多媽咪既回應.妳地資料好充足.
其實我想個女入基灣係諗住男女校.咁個細仔就可以跟住家姐,順利入.但係而家我都會諗返天主教學校如Marymount,St.Paul's of Catholic.等佢地收左先算.唯有到時再叩門入基灣.

qqbaby,

我真係好鬼鐘意呢間學校,有幾個好處,全日制,津小英小女校(全港島得呢間),唔谷,升中率高,有直屬,有弦樂團,我都有叩緊門,但無so我呀佢地,不過我女而家呢間學校同佢比,只係唔係全日制

Sindy,

繼續努力,唔好放棄!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Girls,Sindy

多謝你地既回應
‹ 上一主題|下一主題