用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人已經去St. Mary交了小一入學申請表﹖學校收Profil ...
樓主: miumiumilk
go

有無人已經去St. Mary交了小一入學申請表﹖學校收Profile嗎﹖ [複製鏈接]

Re: 有無人已經去St. Mary交了小一入學申請表﹖學校收Profile嗎﹖

sugardaddy,

你幫你囡囡做定校服都得喇,25分應該唔使抽籤架喇,我哋舊年20分都有機會抽,咁25分點會唔直入呢?恭喜你先,聖瑪利出年就一條龍喇,咁你就唔使煩中學喇.

我都在此同啲唔夠分嘅各位打吓氣先,1st round雖然未必有機會,但仲有2nd round丫馬,我預祝鍾意聖瑪利嘅各位,個個都入到.

Re: 有無人已經去St. Mary交了小一入學申請表﹖學校收Profile嗎﹖

If you need to draw lots with 20 points, maybe you also need to draw lots with 25 points?

Sorry sorry I was too slow.  I understand now.  If holders of 20 points have a chance to draw lots last year it must be because there are surplus spaces after providing for those with 25 points.  

But how about this year la?

The comment on St Mary's girls are they usually quiet and polite, do you think it suits for those active girls? How will you choose if compare w/ Maryknoll & 陳守仁

ballpen,
咁上年其實係咪15分係無得抽呀?  第2 round 都係得個6x 個位..唉咪又係咁難..  你知唔知有冇第3round 呢?

--- 2J 作品

miumiumilk,

My number is B166, we should have met this morning.  The chance is so small for only 64 space.
In the 2nd round, which will be your 2nd and 3rd choice?  分享吓!!

Ng78

JJ1122 寫道:

如果陳守仁收的話, 等到咩?  佢唔係要你Nov 決定讀唔讀架咩?  陳守仁我都會報呀.  不過我無幼稚園個10分..:cry:

反正已經交左表去St Mary's﹐目前也無咩野可以做到﹐煩都無用﹐所以等11月有結果再定策略, 再煩過嘍。

Hi NG78,

原來我們擦身而過添﹐講返今朝我都算論盡﹐9點未到我就到達﹐誰知昨晚copy的住址證明沒放好﹐於是要出返去影印﹐好彩門口都有間鋪頭好快就開門﹐所以當我返入去時﹐個Staff見我行多兩次又粗身大細, 叫阿姐搬張凳比我左低等﹐當時應該坐正你後面呢。

其實St Mary's﹐陳守仁我都好中意﹐貪英文好﹐而我囡囡都算動靜佳宜個種女仔﹐所以兩種不同風格的學校我都喜歡﹐況且除了學校生活﹐小朋友還有機會接觸其他朋友同
環境﹐我覺得學校不會決定得晒她將來的性格的。

我心目中的1選是St Mary's﹐2選是陳守仁﹐3選就黃埔裡面的幾間小學。我打算第一輪只報一間網內(St Mary's)﹐ 網外的就填返黃埔裡面那幾間﹐唔知咁樣得唔得呢﹖

NG78 寫道:
miumiumilk,

My number is B166, we should have met this morning.  The chance is so small for only 64 space.
In the 2nd round, which will be your 2nd and 3rd choice?  分享吓!!

Ng78

其實咩學校都好,都會有文靜嘅,同活潑嘅學生,聖瑪利都唔例外,只要個活潑小朋友係乖嘅,肯讀書嘅,聖瑪利當然會適合佢啦,其實唔單止聖瑪利,好多好學校都適合架.

其實呀bau你想compare三間學校啲咩嘢呢?邊一間係你最心儀嘅學校呢?你手頭上有幾多分呢?

JJ1122,

我相信係囉,如果15分有得抽,20分就唔使抽就可以直入架喇.

其實抽籤嘅嘢無話難唔難,都係講運氣的,以我所知,應該有3rd round的,因為有啲人抽到都會放棄的.

ballpen,
頭先我再睇多教統個網關於St. Mary多一次...我估都應該有第3round.  佢P1 有136個位, 有64for round 1, 咁round 2 都應該係64啦, 話明50% for each round 呀嘛.. 咁136-64-64=8, 有剩8個位, 照計佢應該攞黎for round3既, 嘩...爭崩頭呀到時.  
--- 2J 作品

how you know the number of seats available for each round? Where can I find it

嘩得8個﹐到時真係要通宵排隊咯

bau,

http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/net31.pdf

miumiumilk,
唔駛掛, 唔係先到先得架嘛, 好多都係叫你放低封信同profile, 遲d會約你見咁架波..不過咁多封信..唉, 打唔打開我個封黎睇都成問題.
油天多呀..184個位, 80 for 1st Round, 80 for 2nd Round, 有成24個位for 第3 round.  唔知我到時揀佢做第2志願佢派唔派form 比我呢?

--- 2J 作品

各位bk媽咪,

您地好! 雖然我囡囡出年先報小一, 不過我已經在bk打探多時作好準備.  我成日都仲係心大心細唔知應該用15分博st.mary 好定 20分抽油天 (5分舊生)?  各位都咁鍾情st.mary既媽咪, 你覺得我應該點做?  

我都會報定直資同私校打底, 你地話我應唔應1st round & 2nd round 都博st.mary, 就算唔中, 叩門都有誠意d呀.  但好多朋友都話我唔應該放棄機會大d既油天.

:cry:  :cry:  :cry:

WChan,
如果我係你..我會1st round揀油天, 真係機會大d嘛.  如果入到都好開心呀.  咁手握住一間好既, 第3round你咪試下叩St. Mary門囉.  而家15分St. Mary睇落都無機.  無謂浪費1st round 既機會啦.  到時咁唔好彩入唔到油天, 2nd round你先報St. Mary都唔遲, 反正St. Mary 1st round 入到既機會咁細.  你1st & 2nd round 都揀佢, 同你只係2nd round 揀佢, 機會率分別唔大.  2nd 報過都算有試意呀嘛.
--- 2J 作品

JJ1122,

你都講得好有道理, 其實15分要中可能仲難過中六合彩, 不過因為我同油天既校長(新校)傾過幾句, 個感覺唔係咁好, 我覺得佢似生意人多過似校長 (純粹個人觀感), 常常上電視博出名多過攪教育, 年年小一派位, 中一派位都係影住間油天. 我問過d做教育界既朋友都話此校有d名過其實, 最慘係我見d老師見到校長就dup晒頭咁, 有相反意見都唔敢提出, 我真係有d擔心佢地教學生就好似倒模咁, 為出名而谷學生成績.  你幾時見到st.mary校長要博上電視博上報呀, 係好既學校咪一樣打崩頭爭住入.

不過話需如此, 油天派位真係好好, 成70%入band 1, 所以咪心大心細.   :cry:

WChan

>>>>http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/net31.pdf

why I cannot find ying wa primary school in net 40 when I changed the above link to ..../net40.pdf ?

is the information contained in the above link updated ?

lamba,
http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/net40.pdf
Page 2 wor 向...

WChan,
講真我都覺得而家好多學校d 校長都好似sales佬.. 佢地唔sale 間學校, 無人讀, 會殺校架o波.. St. Mary dd就百年老校, 唔sale都有人識.  洗做訪問呀, 宣傳咩.  我自己本身只係留意油天舊校咋..我聽到既都係比較好既comment.  你問唔問到讀緊既學生oY?  d人話最好觀察下d小朋友開唔開心嘛..不過我自己就真係無咁既時間, 只有聽下網上既意見囉.
--- 2J 作品

JJ1122,

我有朋友d仔女係油天(新校)讀, 見佢地無話好辛苦但亦唔見得好開心, 就係普通學校一間lor, 成績亦係中中庭庭咁la, 英文就真係好一般.  

所以先至諗博st.mary, 佢地英文好d ma.
‹ 上一主題|下一主題