用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天神嘉諾撤小學
go

天神嘉諾撤小學 [複製鏈接]

天神嘉諾撤小學

請問這間小學水準, 校風如何 ? 謝謝 !

Re: 天神嘉諾撤小學

前兩日已有人問,你可在第二、三頁揾。
好學校, 05-06可直入St.Mary所以得好少位放出來(約35-40),佔三分一都唔夠,學校揀得嚴咗、難入咗。

>>>>""得好少位放出來(約35-40)""

對唔住, 唔係好明你意思 !

自行分配學位得48個.
05-06年全級有105人(35人一班)
競爭都相當大.

thank you !

anyone has applied this school in 1 st round ?

醒目開學勳章

我想問下 ....點為之必收生 !
1) 姐妹就讀
2) ??
3) ??

宗教先 or 媽咪畢業生先 ???

BOBO,

必修生係

1) 兄弟姊妹正在該校就讀
2) 家長為該校之註冊校董
3) 家長為該校教職員,做校工都得架(或在同一校址的幼稚園或中學部工作)

至於父/母或兄姐為該小學的畢業生有10分,而與該校的辦學團體有相同宗教信仰可獲5分,此兩類並非必收生。

醒目開學勳章

sandykl,

如果媽咪是畢業生 ??? 機會有幾大 ???

仲有你知吾知道, 近年口碑如何 ???

因為我是 15 年前畢業生 ....  

BOBO,

理間學校我地果區我嘅心水首選,妳就好啦,仲同St.Mary結成一條龍,仲更好,我幫妳個女計分如下:

1)妳為該校畢業生有10分
2)適齡入學時5歲8個月至7歲有10分

如妳係天主教徒,可再加5分,即係妳女有起碼20分,理d咁搶手學校,20分可能都要抽簽,但到我地d02年出生小朋友,當年出生率低,而且佢係女校,所以成個形勢又唔同,所以好難講,不過唔得都仲可以參加第二輪以住址分區之幸運大抽獎。

醒目開學勳章

sandykl,

我上個月打電話去問 (天神), 佢話媽咪係畢業生多數都收先 !
但我吾明白, 第 1 round 係點 ? 係計分, 之後學校再選-interview ??? or 只是學校睇分選 ???

if 你有時間, 可否 call 我解釋俾我知道 !

check pm

LilyMaMa 寫道:
前兩日已有人問,你可在第二、三頁揾。
好學校, 05-06可直入St.Mary所以得好少位放出來(約35-40),佔三分一都唔夠,學校揀得嚴咗、難入咗。

但我諗唔明,點解St.Mary自己有小學唔結龍,而要同天神嘉諾撒呢?

醒目開學勳章

sandykl,

我估計如此 ...

因為 st mary & 天神已轉全日小學, 每間只有 3 班, 而 st mary 中學好似有 6-7 班, 甘樣 st mary 中學要同 天神結龍甘就可以收足學生 (係自己人出品, 為保質素)

而以前天神都有 30 % 以上學生, 可以入讀 st. mary

BOBO,

"saw、saw、saw架呢"!

BoBo128
天神收晒First round D form,之後會寄信比申請人約interview的.做完interview之後等信回覆話你知得唔得。

醒目開學勳章

lilymama,

ic ... 吾該晒 !
我都希望到時, 我囡囡可以順利入到天神 !

LilyMaMa,

教署不是規定1st round不可以Interview咩?

monique

BoBo128,

Why there is an interview? is that a private school? pls inform. thks!

我記得當時我個女去學校,不用筆試而係去面試,幾個小朋一齊在一班房裹,老師會問一些日常問題。當見吓面,之後等信。好簡單但等信時就好似好耐,因當時我哋放棄一間必收學校,胆粗粗攞住15分去博,好彩成功咗,而家個女讀緊五年級。
Good Luck For Everybody.

天神係津貼,但係現行小一入學基制下,教署係容許學校與申請小朋友面見,不過唔係好多津貼學校會約見申請學生。

但面見並不代表校長在第一輪有收生權,話雖如此,但在經過第一及第二輪統一派位後,都未能入到該校,係剩餘學額即俗稱第三輪中,校長就可有選擇權,咁相信曾經面見過嘅申請學生,係果時就會較著數。

不過LilyMaMa妳果時係舊基制,校長有10分酌情分,所以佢有需要係第一輪與申請學生面見,而運用果10分酌情分去收生,但在新基制下,校長已被削去10分酌情分,所以冇話事權,而相信依家都唔會係第一輪過咗之後作校長面見,相信在叩門即第三輪時,校長才會接見。

如果無記錯,我個女見完後收信就ok啦,從未參加過大抽獎,我相信學校有權收生的(在 first round )
‹ 上一主題|下一主題