用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會 ...
樓主: xo仔
go

元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會 [複製鏈接]

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長會

想問下大家, 我呀仔返左兩個幾禮拜學, 昨天又傷風, 已第二次傷風啦, 呀仔話係上堂時好凍, 我同老師講, 老師話會調低冷氣, 但是再問呀仔, 佢重話凍, 唯有比多件衫佢著, 放暑假周圍去, 出入冷氣地方, 都未有病, 一返學就常常傷風, 都5知掂算, 你地小朋友有無kam的情形呀. :cry:
xo仔

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長會

元朗有幾間真光幼稚園,他們是否一樣?與元朗真光小學有無直接關係呢?

car75,

元朗區咪係得3間真光幼稚園, 分別在元朗 / 天水圍 / 朗屏.
與元朗真光小學有無直接關係, 我當佢有, 實際我5敢亂講.

xo仔

大家好,剛剛才看到場這個topic.一口气睇完全部message. 我個女都係讀K1,元朗o個間,我個女都有傷風,都幾嚴重,不過無發燒,佢話要番學,我都有比佢番學,惟有叫佢記得凍就著外套啦!

另外,我都想知道真光幼稚園可否直入真光小學?我心目中就希望入靈愛/光明/元官小,因中學派位普遍都好好。

Hi   各位好
我不是說笑加!我聽到有個真光小學老師親口講。會行一條龍,如果不是出年就是後年啦!
妳們都知出生律一路下降!小學都會驚自己收生不足現象
大家放心.........!不其然找間直資小學(天水圍)每月都是千幾元學費,全日上課都用外語(國語、英文)都幾好呀

人大師法,

天水圍有邊間直資小學, 同埋直資同5直資有mud分別呀?
xo仔

xo仔 寫道:
人大師法,

天水圍有邊間直資小學, 同埋直資同5直資有mud分別呀?

xo仔 :

我路過     

天水圍個間直資小學咪係和富慈善基金李宗德小學喎, 係天恩村隔離, 天富對面
$1,200/per mth X 10  

主要分別係自行選生&比學費

煒良媽咪,

5該晒. 你小朋友是否在真光幼稚園讀書.
xo仔

xo仔:

我仔係英藝(翠湖)讀書

煒良媽咪,

你有冇打算比仔仔讀呢間和富慈善基金李宗德小學呀?唔知邊道有多啲資料呢? 佢哋好唔好嘅呢?

想問下大家,真光有沒有攪一些興趣班,如畫班等,因我知生命星期六有畫班堂。

煒良媽咪,

kam你係咪會選和富呀?
xo仔

思思,

我知係無畫班堂嫁, 要學就要自己另外找畫班. 但有體操班.
xo仔

xo仔,

除了體操班,仲有無其他呢?

bird-bird, ox仔:

我仔今年K2, 出年我諗都唔會揀和富, 因我諗要讀6年, 而且可能會年年加學費, 條數都幾o禁計 :  :  :
我fd個姨生仔(P3)&女(P1)都係和富讀, fd個女派唔到心儀小學, 所以再轉考入和富
想知多啲和富資料:-
http://www.wfjlps.edu.hk/

思思,

其實我都係慒慒地, 好似無其他啦.

以上資料, 如有錯誤, 請更正.   
xo仔

煒良媽咪,

你心儀邊間小學呀
xo仔

思思,

你小朋友讀k1就話o者, 我個仔終於發埋燒tim, 激死. :evil:

思思 寫道:
大家好,剛剛才看到場這個topic.一口气睇完全部message. 我個女都係讀K1,元朗o個間,我個女都有傷風,都幾嚴重,不過無發燒,佢話要番學,我都有比佢番學,惟有叫佢記得凍就著外套啦!

另外,我都想知道真光幼稚園可否直入真光小學?我心目中就希望入靈愛/光明/元官小,因中學派位普遍都好好。
xo仔

思思/人大師法,

我幫你地加埋落份list到, 你要填回未知的資料, 好5好?

不如list個 名單,得閑上來傾下計仔囉,各位媽咪請up date:

元朗真光:
login name/bb name/grade/
1)jasma-----jasmine---上午K1
2)xo仔 ------leo --------上午k2
3)ayesha -----rachel----上午k3
4)思思--------?????------    k1
5)人大師法-----?????------????

朗屏真光:
login name/bb name/grade
1)
2)

天水圍真光:
login name/bb name/grade
1)
2)
xo仔

xo仔:

First choice - 天天     
‹ 上一主題|下一主題