用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇小朋友讀緊保良局羅氏基金中學
go

有冇小朋友讀緊保良局羅氏基金中學 [複製鏈接]

有冇小朋友讀緊保良局羅氏基金中學

請問有冇小朋友讀緊保良局羅氏基金中學 (將軍澳)的媽咪?
上星期聽左講座, 覺得幾好, 想聽取多D意見?

Re: 有冇小朋友讀緊保良局羅氏基金中學

我都好想知啊!小兒05年升讀中一,麻煩知情家長提供資料,以作參考.

niko

你小朋友讀緊邊間小學 ?

我唔識人讀呢間.幫唔到你添
:-o :-D :-o

antiatata

唔好甘客氣! 有空call 下我8 下!! anytime!! :

bettymomo
我仔讀緊陸慶濤小學,成績中等,而家心大心細,唔知報羅氏好,抑或搏下迦密,又或者等統一派位算啦!羅氏始終係新校,口碑唔多,不過設施不錯,阿仔話剩係個籃球埸,就同nba 等國際場館差不多.殺到埋身,真係幾煩!

niko,

我囡05年入讀陸慶濤小學, 想請問下此校功課是否真的很多. 你囝囝覺唔覺辛苦. 老師對成績一般的小朋友持何tai度.

唔好意思, 我問的問題"跨了區". 因在小學雜談似乎不多人對陸慶濤小學有回應.

謝謝.
waiyinmama

waiyinmama
我仔讀小一個陣功課不算太多,也能應付,你不用太擔心啊!課外活動的興趣斑倒有不少,但轉為宜資小學之後,會否有什麼改變,就不清楚了!  

niko

我對這校認識不多, 但較相信校長的熱誠與魄力. 直資師資會好d, 我鍾情佢地弦樂團. 仔仔可繼續. 校長說看學生有那方面talent學校就會培養佢.
我想學校得中一二兩級, 學生會單純d.

bettymomo

我都同意你的想法,看來,你已經下了決定,是嗎?

bettymomo

我都有聽講座, 覺得真係唔錯,又冇中4外來生.

Niko

Not yet to make up my mind but I will keep looking forward about my son's exam result which will announce in this month.  心理上仍有點struggled. 一般好似考得唔太好先考直資, 所以學生水平可能多在band 2 左右. 如果仔仔考得好, 自行揀佢有d浪費. 但如博派位唔得後, 先至叩門, 怕佢唔收.

報分試後 banding 可能會有變數,所以暫時都係唔想咁多住,而家搜集多d資料先,最主要係篤阿仔溫習,到時睇band選校.
但如博派位唔得後, 先至叩門, 怕佢唔收.
照我所知,報自行派位或直資,好似有限期個噃,雖然每間學校都唔同,如統一派位後先叩門,會唔會遲左d呢?

派位後先叩門,學校考核的模式無限制, 位可能得10個8個,英中大多要考筆試面試. 競爭更激烈.所以自行收左就定d.
‹ 上一主題|下一主題