用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 深水
go

深水 [複製鏈接]

深水

有無人知深水步區有無活動式教學?

Re: 深水

可考慮聖公會聖紀文,功課少,小一概覽顯示無考試.

Heather

聖紀文係band 1學校, 我驚女兒讀唔上。因為我女兒不喜歡讀書及做功課。所以想找一間活動式教學, 等女兒上學時可以開心d及唔使勞氣迫佢讀書(考試時就最慘)。

仲有無其他活動式教學的學校?

嘉靈

寶血會嘉靈1-3年級是活動教學,但去到5年級會分班精班.
至於聖公會聖紀文1-2年級是活動教學(中/英/數),我大女今年在該校讀下午一年級,她好開心,唔係咁多功課呀!(明年會同基愛下午合併新一所小學,名為聖公會基福小學)
我當初和你想法一樣,我一直心儀嘉靈每次都是擺第一志願,亦在今年6月去叩門,但當我知道這間學校有精英班,我就改變
想法,如期比她開心3年但4年級就要認真去讀,不如去一間一入去就係認真讀書,先苦後甜,我想她會讀得舒服D!
CAROL

carol,

是否現在剛開學所以無太多功課做。聖紀文的上午校是否一樣?  仲有無其他學校是活動式教學? 荔枝角天主教小學是否活動式教學生?

Hi,
聖紀文上午校一年級的功課都是一樣的(因我囡囡的幼稚園同學正在讀緊上午校),這間學校去年開始所有功課量都減少了(一至五年級),所以我派了第二志願都沒有轉校.

聖紀文的上午校和下午校有甚麼分別?下午校明年與基愛合併後,情況又會如何?你們有冇意見?

深水埗官立小學如何?

這間不太清楚,只知道它前身是福榮街官立,新校只有2年並在今年全數接收李鄭屋官立下午校的學生.(李鄭屋官立上午校今年9月轉為全日制).
這些知料唔知你

上午同下午沒有太分別,只知道下午校的訓導主任比上午更嚴.我簡選下午校的原因都是希望去一間新校舍. 原在今年統一派位時我都不知填上午校先或下午校先,好彩認識同學仔的哥哥正在讀緊基愛三年級下午校,他對我說因為即張要和聖紀文合併故它們的學校無論功課及成績都要逐漸提升,以便日後合併時減低兩間學校的學生成績差距.
這些知料對你有冇幫助呢?

聖紀文,基愛,荔支角天主教小學,寶血會嘉靈
你們會點選?

本來我都幾中意荔天, 但聽完humbertcarol講之後, 而家變咗有d保留!
我會排嘉靈、聖紀文、深官、荔天、基福、基愛

各位媽咪
旅港開平商會小學, 意見如何? 佢有聯系中學, 會唔會好D呢!

我本來都有諗過開平, 但後來有其它媽咪話我知呢間學校4測4考, 我就驚壓力太太, 唔敢揀佢!

想問聖紀文,寶血會嘉靈,旅港開平哪間程度比較深呀?

1. 以中學派位邊間好呢?

2. 寶血會嘉靈,旅港開平有否外籍老師呢?

3. 三間是否有精英班呢?

可否解答     

wyl
我係小學概覽網站看到開平每年是全年2測2考喎.
我都好想知多D關於呢間小學, 有無媽咪可以給點意見.

泳泳1,
係呀! 我都見到d資料改咗, 但之前睇係寫住4測4考架! 想問吓有冇人知道係唔係今年改咗呢?

小 學 建 花 園 廣 場 活 動 教 學

( 星 島 日 報 報 道 ) 聖 公 會 轄 下 的 聖 紀 文 小 學 ( 下 午 ) 及 基 愛 小 學 ( 下 午 ) 將 於 ○ 五 學 年 合 併 並 移 師 新 校 舍 。 校 方 特 別 設 計 一 個 比 籃 球 場 更 大 的 花 園 廣 場 , 讓 老 師 利 用 空 間 進 行 活 動 教 學 , 並 籌 劃 三 項 發 展 大 計 , 包 括 午 膳 後 增 設 閱 讀 課 、 採 用 普 通 話 教 授 中 文 、 透 過 電 腦 與 內 地 學 生 交 流 。 新 校 易 名 為 聖 公 會 基 福 小 學 , 首 年 預 計 開 辦 三 十 九 班 。

將 出 任 基 福 小 學 校 長 一 職 的 陳 志 榮 接 受 訪 問 時 表 示 , 為 配 合 特 有 的 大 型 花 園 廣 場 , 校 方 計 畫 每 天 午 膳 後 安 排 半 小 時 閱 讀 課 , 讓 同 學 根 據 興 趣 選 擇 讀 物 , 隨 意 在 廣 場 看 書 , 學 生 亦 可 跑 出 課 室 在 戶 外 寫 生 、 唱 歌 。

新 校 亦 將 由 一 年 級 開 始 利 用 普 通 話 教 授 中 文 , 加 強 學 生 的 兩 文 三 語 能 力 ﹔ 並 計 畫 與 內 地 學 校 締 結 姊 妹 學 校 , 透 過 視 像 會 議 進 行 文 化 交 流 。

由 於 新 校 由 兩 所 舊 校 合 併 而 成 , 兩 校 早 已 準 備 各 種 融 合 工 作 , 並 就 課 程 召 開 會 議 , 陳 校 長 舉 例 說 ﹕ 「 好 像 常 識 科 今 年 轉 課 程 大 綱 , 我 們 已 決 定 採 用 同 一 套 書 籍 , 以 免 日 後 換 了 又 換 。 」 他 又 指 , 本 學 年 入 讀 兩 校 小 一 的 學 生 , 均 已 穿 上 新 校 校 服 , 高 年 級 學 生 在 更 換 校 服 時 也 會 穿 新 裝 。

新 校 設 有 六 班 小 一 , 陳 校 長 坦 言 對 收 生 感 到 壓 力 , 「 深 水

各位mummy,

旅港開平係4測4考ga....佢地係每年全級考30名內都可選旅港開平中學, 中學預留30位比小學優先收生. 但你會發覺每年大概只有10個上旅港開平中學, 我問過係因為中學地點比較偏僻, 同埋成績甘好都會選d更top既中學. 其實佢地成績唔錯ga, 係家長要求keep住4測4考, 因為成績keep得好可以同中學傾接一條龍. 我囝囝原本都係派去呢間, 到最後都係轉咗校, 因為我老公唔係太鍾意佢地校舍細同埋舊咗d.
‹ 上一主題|下一主題