用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一如何選頭5間? 請指敎....
go

中一如何選頭5間? 請指敎.... [複製鏈接]

中一如何選頭5間? 請指敎....

我個女d成續應該band 1 尾band 2頭,
選校應該點選頭五間?
(不過我覺得等攪珠, 好似買六合彩)

Re: 中一如何選頭5間? 請指敎....

kitdonna,

首先,應明确知道是Band1 還是 band2。因為,如果正常地填表,Band1學生最差情况下派Band2頭學校,而Band2的學生却有可能被派到Band3。

頭5間,随心所欲吧。

除左肯定自己所屬banding外,假設你女兒係band1既,第一志願一定要填你十分喜歡的band1學校(俗稱搏一搏lor),第2至第5或以後既一定唔可以填band1頭既,因為在第一回合你若果真係唔好彩派唔到,咁就算第2至第5你填band1既學校都唔會有你份架,因為在第一個round已經派哂band1學校既位架la,你最好填番band1尾或band2頭既,咁到公佈既時候就唔會太失望架~
祝願你女兒派到第一志願!!

尼類學生最煩架啦,因為好易估錯band,如果係入左band2,但又估係band 1 既,就真係悲劇啦.
而家都未到選校,不如而家努力d讀書,升上band 1,咁就易好多啦,到考哂d試再老師問清楚d,睇下駁唔駁得過先啦.

祝願你女兒派到第一志願!! hammer:  :exclaim:  :exclaim:

My daughter study in 玫瑰崗學校, 所屬band 1 or 2 ?
1. 中一如何選頭5間?

2. 會派到第一志願嗎?
請指敎.

baby123,

派位係跟number排架,如果你好彩個number前既,你就去到第一志願lor,否則••••••
所以真係好講運架,唔係點會有人考全級前幾名派得仲衰過考全級六十幾名呀,因為全級第一名同全級第六七十名在電腦搞珠係冇分別架,都係屬第一組別,所以你一係就在自行選校果關靠自己d實力lor~又係祝你好運啦^^

kitdonna:

今年仲有兩個學期可以追成績,不如學 tkkmama 話齋,努力追到成為 Band 1 學生,咁就不用煩了!
如成為band 1組別,你頭一個志願選自己最中意的 band 1 學校,第二志願可以選一間較受歡迎又不是最 hit 的。
第三志願就開始要小心點了...... 如始類推。
第五志願就要揀 band 2 ,校風好又有口卑的。
這樣,你的孩子應該最 worst 的情況都只是去到 band 2 頭的中文中學。

其實,我曾致電教署問過,他們說是由一至三十志願咁逐個 派的,但好多家長就說只有一至五志願是逐個派,六至十五志願又當一組,十六志願開始又當一組。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我想請問中一是否可以自己考一間官立或津貼中學?
如果考了那間中學後, 選校的第一志願是否一定要選番這間中學?

weweroxy:
第一輪自行收生計劃時,你可以報考任何一區的直資、官立或津貼學校。
第一志願不必選回同一間學校,但如果在同一校網,而你在自行收生時信心不大,可以再選該校,以增加入學機會。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 寫道:

其實,我曾致電教署問過,他們說是由一至三十志願咁逐個 派的,但好多家長就說只有一至五志願是逐個派,六至十五志願又當一組,十六志願開始又當一組。

以前係咁成組派,04年已經係逐個志願咁派架啦.

如成為band 1組別,你頭一個志願選自己最中意的 band 1 學校,第二志願可以選一間較受歡迎又不是最 hit 的。第三志願就開始要小心點了...... 如始類推。
第五志願就要揀 band 2 ,校風好又有口卑的。
這樣,你的孩子應該最 worst 的情況都只是去到 band 2 頭的中文中學。

virgokaren,

對Band1學生來說,填表是一簡單不過之事:將學校從好至差排下去,在最 worst 的情況都只是去到 band 2 頭的中文中學。

Virgokaren,

Thanks for your information!

judy:

係呀!所以成績好都是有回報的。
只要不要太過心頭高,其實是沒可能派到Band 3 學校去的。

tkkmama:
係呀!咁就放心啦。逐個志願派才公平,否則不需要我們填得咁辛苦! :

多謝各位意見!
我已經同我個女一齊努力, 我都知依家仲有
時間, 但有時臨場表現都好重要麻, 我怕佢
一時失手, 祝大家好運。

小朋友今年小六, 但到現在什麼家長會都未開過. 又沒有通告. 其實幾時是自行收生的呢?
之後又幾時先是派位的呢?
Thanks ~

大約十二月份啦,考左第二次呈分試後.

其實許多新的直資都是英文中學,外籍英語教師比例高,課程又新,可以是band 1 以外的一個選擇。

唔知直資大約要多小學費呢?

未知一般直資中學大約幾多錢學費呢?
‹ 上一主題|下一主題