用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2

我都係今日至寄出申請表, 因為彤彤尋日先至帶份通告返來. 我估Hong Kong Island的無咁多人報?

今日校車好dd, 1:35 到, 遲

衍彤媽,
學生要每天八達通返學架,你放係學生証後面就ok。

我冇幫囝囝報星期六<英文加油站>,因由10月起逢星期六要返小蜜蜂。

跳跳虎 :

小兒今年 '魚仔組', 今日肇壹話曾經同子豪打架, 但他又未能說出原因, 只承認了是自己先出手的, 若真有其事, 真不好意思, 雖然老公話這是男孩子成長的必經階段, 但不正確的事總不想會發生, 不好意思啊!! 請check PM

本人在7月才正式轉任全職媽媽, 之前小兒一向跟祖母住,現在才跟兒子真正相處, 正開始學習雙方溝通和了解, 才發現做父母真是要學的, 很多事都不知應怎樣處理, 或用了錯誤的方法, 奶奶湊孫自然小不了寵壞, 所以有很多壞習慣要改, 困難多的是, 日後若有問題請各位多多賜教

今日校車放學只遲了15分鐘, 算是回復正常了

昨日交了申請'英文加油站' 表格給老師, 今日彈回來說要郵寄, 遲了一日機會又少了

肥師奶,

我個女係同子維同一校車, 今日我見到佢呀, 坐我個女格一個走廊位, 佢望住我呀, 唔知佢認唔認得我呢?

我地校車呢兩日上下課都好準時woo....

今年低正班的主任許曼曼老師 , 請問有否評價?

各位崇真媽咪,
我又報到先!我個女女叫鎧悠,今年讀低禮班,跟衍彤同烔因做同班同學

3kids ,
囝囝今年選校會先試試英華!崇真亦已經交form!
今晚剛剛去左學校個talk,好失望,校長竟然只係一味介紹崇小,完全冇講冇教我地點選校點填表!大家都聽到'鞋鞋'聲!

蕎蕎騫騫媽咪

I am 銘浩媽媽 and I finally registered in BK. i have already applied for 英文加油站 for 銘浩 but don’t know whether he’ll be accepted or not.  How about 蕎蕎 ? 

The school bus was late for 15 min this afternoon and I hope it would not happen again.

跳跳虎:請問咩係小蜜蜂,關唔關學校事.
其他媽咪:你地小朋友反學後會唔會好倦,進進今日一放學連飯都沒食就睡了,到3
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

彤彤一向睡得少, 不嬲都無午睡, 但因為湊佢個褓母的孫女要午睡, 而家連彤彤都有午睡, 一訓午睡晚上便要11點幾至有睡意
.

彤彤尋晚布報告

leon,

乜你都有返去學校聽呀.我都有喎!又緣慳一面添!係呀.佢係極力講崇小,不過呢個都係預料中事!

哥頓媽,
唔緊要啦!子豪都未能說出原因 究竟佢2個搞乜

Babyruby,wyl:
昨晚子豪班主任致電給我,她說所有功課唔需要寫哂,隔行寫就ok,例如中文只需寫3行,另外2行不用寫,她說教育署規定的。我再查詢一位囝囝今年重讀K2的媽咪,佢話上年唔駛隔行,且仲要寫成版紙,今年寫少左,冇咁辛苦 :

進進媽,
小蜜蜂係校外活動,即係幼兒童軍。子豪上年初返K1時又係反學後會好倦,回家後飯也不吃,飲枝奶便訓,後來慢慢習慣。現在有時放學後也很倦,但我會迫佢食完飯先訓!

進進媽, Little_Pig,
好多謝大家關心~! 我已於6/9(星期一)晚e-mail投訴信給幼稚園褓姆車支援小組的黃志強先生, 另外亦於7/9(星期二)早上帶同此投訴信copy親自交往交務處, 但直到今日8/9(星期三)早上這一刻依然接不到任何e-mail或電話回覆~! 不過無所謂了, 反正我去信目只是希望多把聲音反映褓姆車問題而已~! 實際上昨午7/9(星期二) 褓姆車到達時間比前午確實已改善了不少, 本應1:05 PM到達, 但最後只是遲到15分鐘而已, 這個可以接受~!

嘟嘟媽咪,
太好啦~! 終於見妳再次出現啦~! 我昨日早上回校時見到嘟嘟呀~! 佢大個女左好多呀~! 佢依然好似以前咁可愛~! 但我見佢在課室門外顯得悶悶不樂, 老師正拖住佢隻手仔安慰緊佢呀~!係咪重未習慣咁早起身呢~?
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

snoopy,

SORRY呀~! 昨日掛住走去問老師野(因前日柏霖回家時頸掛紅繩, 又比人換左上衣,  又唔見左條有佢名手巾仔, 面又有一度傷痕, 所以睇下發生過咩事O羅~?) 同埋掛住走過幼仁班搵肥師奶8, 返轉頭已經唔見左妳啦~!?

snoopy 寫道:

Irene,

今早見到你回校係唔係complain 校車呀? 轉頭已唔見你
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

Irene,

咁究竟發生什麼事呀? 老師點講呀
今早送個囡返學, 林老師以為我囡會坐校車, 同我講話叫我遲d先比佢坐校車, 現在係比較亂, 我想這兩天學校一定接到好多投訴.  :-x

snoopy,

好多謝關心~!

1) 柏霖回家時頸掛紅繩--->係因為佢上午同下午所搭校車不同, 所以要頸掛紅繩以是析別WOR~!

2) 比人換左上衣--->係因為玩水弄濕左校服, 所以老師好心幫佢換左第二件衫~!

3) 唔見左條有佢名手巾仔--->老師話唔見課室有, 我亦搵唔番啦~!

4) 面又有一度傷痕--->老師話唔知~! 不過我問親柏霖點解面有傷痕, 佢都避而不談, 眼角有淚光~! 我估佢係遇到對手, 戰敗而回O者~~! 哈哈~~! 阿仔, 唔同人打交咪無事O羅~!   呢次佢重唔變乖乖~~!    

DEAR ALL,

講左禁多, 係時候幫阿仔介紹下先:
我仔仔叫柏霖, 讀上午幼信班, 係月亮組, 班主任係林愛兒老師~!

請問有無人識林老師呀~? 佢係點架~? 請形容一下好嗎~?

跳跳虎

請問小蜜蜂如何參加的? 好玩嗎?
我家沒有其他小朋友, 希望小兒能多點參與團體活動

Irene,

頭先回家, 工人話我囡個書包多左條手帕, 唔知會唔會係柏霖呢 不過點都好我明天會帶回學校交比林老師.  
我都想知呀? 有無K2家長上年係林老師做班主任呢

[quote]請問有無人識林老師呀~? 佢係點架~? 請形容一下好嗎~?

哥頓媽,
如想參加小蜜蜂,pls click here!睇詳細資料!好唔好玩仲未知,因10月才正式開始。

儍妹,
小蜜蜂套制服唔係剩用黃色領巾就ok 剛才睇小蜜蜂個網頁有套藍色制服   
‹ 上一主題|下一主題