用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2

跳跳虎, phylli, Babyruby

今日收到gordon學校生日照片, 終於見到洪老師個樣...佢比許老師仲大件....個樣都幾和藹, 但我無聽gordon提過洪老師, 可能佢唔係經常响度

今日通吿話 15/11 去淺去灣, 真係無咩興趣....亞仔又去過,
phylli 講得啱....秋天去沙灘, 又唔會比亞仔落水玩, 我多數都唔參加......你地呢?

到今日仲未有老師提過要攞汽水罐喎! 唔知係唔係因為唔同班呢?

我本來已交咗旅行通告(不參加), 但覺得你地都講得好啱, 小朋友志在一齊玩同有份參與, 地點對小朋友跟本無所謂, 我同老公商量後, 諗住當日都會自己去, 到時等亞仔join埋D同學仔一齊玩, 咁可以自己決定幾時走.....然後再去赤柱行下囉

老師指定我地做故事冊, 應該今日可以攪掂, 不過亞仔除咗填顏色外, 都無咩幫到手喇!

衍彤媽 寫道:
其實地點真係無咩關係, 最重要係一齊參予.

.

錢綽芝媽咪,

都好 , 不過我諗要先知道學校會點安排.....

錢綽芝媽咪 寫道:
傻妹,哥頓媽TO ALL
不如我地諗下個樣點安排,我諗學校方面都有安排的,我地可以相量一下,大家有甚麼提議

LamChu,

我剛睇過亞仔件乾濕褸領下有鈕的....如你的沒有快換吧!

珮珮媽咪

我仔仔今年K2, 在 K1是中途插班的, 當時只得Pm有位, 但礙於我工作時間關係, 我堅持入Am Class, 最終亦得償所願...若你真的難於安排, 不妨趁早向校方提出要求, 但我亦覺得錢綽芝媽咪的意見也對的, 人數小較易多點照顧, 上午班一般都很Full....先考慮吧   

珮珮媽咪

我仔仔是在讀另一間幼稚園放年假後插班轉到崇真上午班的

珮珮媽咪 寫道:
哥頓媽:

好多謝你的分享! 請問你仔仔的情況係你先俾佢係崇真讀下午班 , 還是在其他幼稚園讀, 然後才讀崇真上午班?  

跳跳虎,

Hello   係啦...學校旅行果日我地無參加, 去咗香港動植物公園, 點知學校隔三日又去過...不過亞仔都玩得好開心
因為生日會時我既小禮物包內有亞仔張wish card, 可能咁樣D家長會留意亞仔, 我同佢返學校都好多同學仔叫佢, 我幫佢整張咭都係想個怕羞仔容易D識朋友...睇黎效果都唔錯

我見你地巳經預備揀小學, 但係我家人無咩經驗, 你地所講既40網46網係咩呢 ? 點解要早成年預備既? 要幾時決定架? 死啦...我呢個媽咪真係無用咩都唔識, 真係要請教下你地

我聽日都係 5:30 , 聽日見啦 !

我亞仔件校服領都有起毛粒,用機洗既,可能有三件替換, 情況唔太嚴重, 但係條Jacket 褲近腳位就比對鞋既魔術貼勾到好'梅', 又唔剪得, 我諗 K3就算啱著都要買過

跳跳虎

即係下年一開學就要決定....咁我都要開始落力揾資料先得

跳跳虎,

我剛剛睇'小學雜談'一欄, 先知入小學要計分, 請問分數從何得知呢 ? 見到佢地話如果小朋友有洗禮紙會加5分, 有無咁既需要呢? D分數幾時開始計架? 我對呢D真係一無所知....請問邊度可揾到申請資格既資料呢?

我有位朋友話比本 '全港小學選校指南' 我, 但係2001年既, 請問唔update會唔會唔啱用呢

跳跳虎, wyl

唔該晒你地呀,     我剛剛睇咗wyl比果個web, 巳經完全清楚派位同計分方法, 我都應該係40網...

其實我對洗禮一事全無所知, 只因亞仔姑姐係崇真堂教友, 我仲以為會有幫助, 你講得啱....無必要因為咁樣單方面迫佢入教, 我以為洗禮係好簡單既tim  

請問會選40網既媽咪...有D咩心水同意見呢

Babyruby , wyl,

近來好多朋友都話 英華 好, 但我對呢間學校既認識唔多, 奶奶就鐘意聖紀文, 你地有無意見呢 ? 唔知難唔難入呢 ? 係唔係可以先考崇真作後備架 ? 你地有咩心水呀 ? 大家分享下吖

Babyruby 寫道:

我都係40網,仲未有古定心水,大家可以交流下播

由 wyl 於 2004-11-16 19:26:22

虎,
你報邊區? 我應該會報40net.

跳跳虎

19/11唔見你既 ? 不過我遲左 17:40先到18:15走, 睇到小朋友玩堆沙既相, 真係有D後悔唔參加啊 ! 好在亞仔唔多覺咁啫..

咁多位K2媽咪

睇黎都幾多人鐘意聖紀文喎! 我先生兩位妹妹都响聖紀文畢業, 佢地對學業都好認真而且都能派到唔錯既中學, 經常都見佢地書不離手....所以我奶奶好鐘意, 但我亦覺得佢地好大壓力喜歡跟人比較, 當然性格亦有所影響, 不過呢D都係十幾年前既事, 唔知仲係唔係一貫校風呢....

其實英華除咗新校舍外...仲有無其他評價呢, 我唔係太著重名氣, 校風最緊要...呢樣要睇D學生先知, 始終幾名校都會有壞份子, 真係要互通消息先可以了解

儍妹 :

你唔駛介意...你唔講我地又點知呢! 一定要知正負既評語先能深入了解既....你知道既不防多講吖...多謝你既分享呀..

我响 小學雜談 既 英華家長會 見到話首輪最少要 20 分 (都未必得 ) 先有份抽籤喎.....唉...我真係15..15...15...15喇

跳跳虎,

錯過了旅行 :-| 聖誕兒童fun fun會都唔參加, 好似有D對個仔唔住 所以一定參加

傻妹,

你囡囡好叻呀 .... 真令人羨慕哦

wyl ,

上年同你原全一樣, 亞仔12月插班 K1F,  佢張表格填KIF, 之後文件又出錯, 居然攪到下學期尾果兩個月先Autopay到, 不過 1 同 I 又係好容易誤會既, 所以我無投訴, 但個個月要記得開票好煩囉!

wyl 寫道:
.........................銀行d嘢都寫錯, 11月中佢忽然間同爸爸講話要我哋開返張10月份學費o既票, 我覺得好奇怪, 唔係已經填咗張自動轉賬form咩? 點解仲未過到數? 原來又係佢寫錯嘢 唔知點, 搞到過唔到數喎?? 咁都得 其實有問題, 大家不妨寫封email比校長, 佢真係會跟進架! 回應都幾快添! 好過大家屈住喺心吖!

跳跳虎,

我亞仔1/12起轉返英語樂園...唔返數學趣味樂園, 佢話悶喎 你果區咁遠都咁早返到既 ? 我住深水步要14:00先到呀 , 個司機約13:35...但咁耐都未試過早過14:00, 會唔會我地條線多D小朋友呢.....

跳跳虎 寫道:
hi jade,
不用客氣,我囝囝剩係參加數學趣味樂園。課外活動放1:05pm,返到屋企大概1:45-2:00左右,因少左人搭校車,兜遠左路。

係呀 ! 我都有兩個 新世紀胸卡(怪名) 咩黎架??
又要量體溫喇, 我亞仔覺得好好玩, 激死

跳跳虎 寫道:
各位崇真家長,你地今日有冇收到一張叫:新世紀胸卡"有個透明套入住,究竟係咩黎?有咩用?我仲有2張添 請問有冇人知

各位家長 & 同學仔 ,

[size=medium]新年快樂呀!!
[size=medium]祝大家日日都好開心

亞仔好掛住班同學仔呀 !!!
‹ 上一主題|下一主題