用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇05年子女入N1的屯門區家長呀,一齊傾下啦! ...
樓主: mcdullyiu
go

有冇05年子女入N1的屯門區家長呀,一齊傾下啦! [複製鏈接]

Re: 有冇05年子女入N1的屯門區家長呀,一齊傾下啦!

choyke,
I don't think you understand what I mean.
As you say 起香港教育學院畢業唔代表英文好, 如果唔係都唔洗咁多教師基準試都pass 唔到啦.So the teachers in Oscar can teach English that MEANS AT  LEAST THEY ALL PASS THE 教師基準試, that means their English is ok, right?????
May be you don't know that all of the teachers in HK need to pass the 教師基準試 and they all come from 香港教育學院.If you don't have confidence on them ,you better send your students to other countries to study and don't let them to study in HK.
BTW,your friend got 15 分 doesn't mean his/her English is BAD.Some of my old classmates, they studyied in HKU Law and then they studied in HKIED.
我個寶貝仔係屎撈B

我有四個親戚都係教書, 我老公家姐都係其一. 我諗佢都算高級, 佢都係科主任.  佢起港大中文系畢業.  教a-leave 中文..等科.  佢地全部都係起中學教.  無錯.  根據以前制度, 中英文科老師係唔係强制要考基準.  而家好多老師程度真係好差.  有時我聽到 我姑奶講而家屯門中學問題.  真係好多老師質數有問題.  所以我都好担心.

我覺得係你唔係好明我意思. 我相信幼稚園都唔會有基準試. 我意思係, 就算佢地起教育學院畢業,  亦唔代表佢地英文好.  因為佢唔一定要讀英文. 就算真係讀英文, 都有好多老師考基準試唔合格.  我個uncle 剛剛pass 左個中學英文基準試.  佢都話真係好難考.  好多人都唔合格要再考.  我lee 個uncle 都係起師範出離.  佢都認為而家新一代d 英文好差. (後生教師).  我唔係指佢地個個好差.  但係只係想講唔係代表佢起教育學院出離就好.   

我意思係, 你用教育學院離 prove 一間學校英文好唔好.  係冇意思.  因為pass 到教育學院, 唔代表咩.  (如果唔係都唔洗個個要搵有鬼教的學校啦, 當然有鬼教都唔代表咩.)  再加上, 我之前一直都係講緊tone o既問題.  試問, 香港有幾多個老師英文講到冇"香港英文"問題呢?

問心, 我真係好担心, 所以我揀學校都會睇得好清楚佢d 師資.  如果一間學校, 佢地d 先生真係唔pass 基準, 我一定唔會揀.  當然唔包幼稚園啦.  加上而家d 小學中學, 都好識做生意.  佢地會將自己老師pass 左基準或免考基準試lee d 消息post 晒出離.  你只要一入佢地網, 你就會見到.  大家都怕冇學生, 只有賣廣告.(由uncle 口中聽到).

我個朋友, 只得15分. 佢英文有c. 但係科科只係pass或d.  我諗如果你個小朋友間中學英文老師有咁o既成績, 你會好驚訝, 分分鐘自己都高分過佢.  再加上, 一個老師唔係只教英文一科.  係要教最小兩科架.  例如phy chem bio, 佢點教.  加上如果一個冇讀過form 7 的老師只係得中五程度, 而教緊你個小朋友中三英文.  我想問, 你點諗.

算啦. 文字真係好難表逹得好.  可能大家都係想講另外一個point. 但係就係表達唔到.  可能我真係誤解你. 咁其實我想表達o既, 你何來又咪係誤解左呢.  大家仲以為自己好明大家諗咩.  大家上離都係傾下計姐. 係咪. 不如我地大家努力為小朋友搵多d 好料.  分享俾大家知仲好啦.   根本唔需要為左小小point 去爭執.  

choyke,
That's ok.
BTW,will you join Oscar's Playgroup???My son will join in February as he's still too young to join it now.
我個寶貝仔係屎撈B

h, haemon,

好開心你冇嬲我, 我講野好直架.  一就一, 二 就二.  多謝諒解.

其實我都有諗過報名, 不過我想星期六多d 同個囡出去玩.  有時去海灘. 有時去大公園.  個個星期六都唔起屋企.  因為我老公好想帶個囡出去睇多d野.  反而我屋企樓下有playgroup, 起club house有, 仲要係星期二四, 一個星期兩堂, 一個月都係890蚊. 佢都係大公司搆, 又係native english teacher.  所以我可能會報下面. 咁星期六同個囡去玩囉.

其實反而我唔係好了解oscar playgroup.  有咩架.?

choyke,
                        精靈BB潛能發展學前證書班
                                           (第一期)

摘要:
奧斯卡的嬰幼兒學習課程(ITLP)始於2002年,其理念強調所有年齡的人均從生活經驗中學習與成長,這點對兒童尤其適切。嬰幼兒時期無分學習及遊戲,所以每一個生活體驗均是學習與成長的機會。有見及此,本課程設計以嬰幼兒為中心,以提供一個能夠讓他們獨立探索、學習、遊戲及交往的理想環境。

課程特點:
1.        為1.5至3歲 學前班新生(嬰幼兒)而設
2.        中英雙語課程,幼兒在雙語環境中學習以雙語溝通
3.        提供幼兒探究、遊戲、學習和進行體能活動的環境
4.        課程活動讓幼兒獲得各種感官經驗,建立幼兒的學習興趣,掌握各種生活技巧並享受群體生活
5.        嬰幼兒由成人陪同參與活動
6.        教師按幼兒的適應能力個別指導,幼兒按個別能力及興趣學習
7.        每班十二名嬰幼兒,由兩名老師帶領
8.        星期六上課
經常與幼兒接觸的成年人(包括教師、家長、褓姆)對幼兒的學習均構成影響。我們致力建立一個家庭與學校之間的學習網絡,讓教師、父母、乃至褓姆共同學習和成長,以臻輔導孩子各方面發展之良效。

家長參與:
* 家長聚會:按不同專題分享教養兒童的心得
* 親子戶外活動
* 嬰幼兒的課堂活動
* 按需要作個別諮詢及面談

詳情:
導    師:林錦芳老師 及 資深英語教師
(林錦芳老師曾修讀香港中文大學「情緒輔導與幼兒EQ」遙距證書、
教育署主辦「朋輩家長輔導員訓練計劃」證書、及「綜合兒童舞教師班證書」課程)
語    言:雙語教學        
上課日期:2004年9月18日(星期六)開始
上課時間:星期六 ∼ A組 : 上午9時至10時30分
∼ B組 : 上午11時至12時30分
人    數:每組12人 (家長必須陪同出席)
學    費:$900.00(四堂) 如有任何查詢,請致電24409790,與校務處聯絡。

我個寶貝仔係屎撈B

Haemon
個日我地係大排檔食野呀,原來你認得童童呀.不過又真係唔知點打招呼,好似好"堂突"咁,係咪?
我都打算比童童讀全日,習慣下群體生活.
**我轉左個login A/C呀,你下次可以pm呢個A/C啦!

剛剛睇完大家的討論,真係令我學左好多野,講真我真係無深入了解過oscar或其他的學校,往往都係聽人講.而且我對呢一代的教學方式了解不多.睇完你地的討論可以比到我好大的啟發.thanks !!

Hi choyke,
大家上離bk都係傾下計,交流下心得,分享意見,絕對同意呀! 只不過有時大家觀點不同吧,但這才叫交流嘛.
另外,你聽姑奶講而家屯門中學老師質數有問題,你可否幫我問下你姑奶,屯門小學有邊幾間好呀.  仔仔今年k2,出年要揀小學了,我都好煩好担心,因有妹妹跟尾.
Thanks!!!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

HI, Janetc,

係呀, 佢話而家d 中學老師真係好差, 佢地學校有一次要請個數學定中文老師.  有好多後生離interview. 真係冇過掂. 有一個佢自己本身form 7 中文定數學唔合格.  總之係佢教果科果科就唔合格啦.  佢都話請唔落手. 但係好似有deadline, 唔請就冇.  所以迫住要揀一個, 佢係最好.  所以你話驚唔驚.

其實我姑奶成日都叫我諗辦法俾個女出去讀書.  我心諗, 我都想, 但係錢同樓都係一個問題, 邊有咁易呀.  咁佢都同我講, 唔係一定要出九龍塘, 荃灣都好過屯門.  但係要出去真係唔簡單.  後尾, 佢都有講, 如果真係搬唔到, 最好都要揀保良局的學校.  佢覺得有保證同升學好d.  如果你地係碼頭區, 保良局好多選擇.  中學亦有董玉梯同百周年.  都係一間好好的中學.  我姑奶去過果度中七a-level 做考官, 睇佢人地學校d功課薄, 佢話人地真係有文有路. 但係我係71 區架.  其實我自己心裡要一間可以揀的小學都冇idea.

保良局百周年不是在碼頭區,在大興邨的.

聽說71區比較好的小學有:

1) 何日東
2) 鄭任安
3) 胡少渠
4) 蒙恩

反而就沒有保良局的小學.而69區,就只有保良局梁周順琴及仁濟醫院羅陳楚思比較好.70區好像有兩間保良局,志豪及莊啟程.唔知有冇錯???

我記得中學同小學的校網好似唔一樣, 只係分18定19區架咋喎.  所以只要係屯門區中學就唔算誇網. 不過我唔肯定, 請其他媽媽confirm.

其實我都聽過有好多人講lee 4 間小學好.  但係真係唔知係唔係真呀.  所以自己都好担心.  我爸爸個朋友起胡少渠教.  我唔係好鐘意佢.  佢起度好多好多年.  我有時會覺得, 佢地d 師資一般.  不過lee 個真係自己的主觀角度.

My husband and me were 何日東 and 順聯誼總會梁銶琚中學 srudents before, so we also want our son can go to these 2 schools later.
我個寶貝仔係屎撈B

Hi! Haemon,

在屯門區住都知道何日東出名, 請問能否就妳所知介紹一下, 如上課方式、課外活動、功課量、老師要求、老師質素、學生操行等,以妳覺得這校的優點或缺點。

Thank You! :wink:

VanessaMeMe,
As I was a 何日東 students, I usually had about 10 assignments per day, Chinese dictation and English dictaton every week.If you fail in the dictation or haven't finish the assignment, you need to stay back after school.
缺點: too many assignments,quiz
優點:學生操行 are good and the teachers are very concerning about the students
我個寶貝仔係屎撈B

Haemon 寫道:
VanessaMeMe,
As I was a 何日東 students, I usually had about 10 assignments per day, Chinese dictation and English dictaton every week.If you fail in the dictation or haven't finish the assignment, you need to stay back after school.
缺點: too many assignments,quiz
優點:學生操行 are good and the teachers are very concerning about the students

請恕我直言,記得廿年前的何日東並不是像現在如此出名.因為我都在屯門讀小學的.

Almaz ,

Thanks a lot! I will check it .
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

我只係知十幾二十年前山景青松小學好勁咋(最小勁過保良局, 因為我個時考唔到青松, 所以改考保良局囉) , 但早幾年已down 左, 其他我就唔知.
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

iris_yu_him 寫道:
我只係知十幾二十年前山景青松小學好勁咋(最小勁過保良局, 因為我個時考唔到青松, 所以改考保良局囉) , 但早幾年已down 左, 其他我就唔知.

其實這間學校現在都唔錯架,我在"學前教育"這本書看到的.但這裡就冇媽媽講過好喎.

choyke & 各位媽咪,
其實我都想發表一下對oscar
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

hi, everybody:
WOW, 我病左2days, 就有咁多回應, 我都覺得勁, 但仲咩講講下, 去左小學呀, 我都想回應多一次, 我見都有兩三個個仔囡係oscar讀既媽咪都有回响, 都覺得其實oscar都唔係咁差, 雖則每個人的觀點與角度不同, 只不過我覺得我都有不同見解, 我亦就著choyke 提及影印個本書的方面昨天致電查詢, 佢地有位老師/主任/園長(我都唔記得問佢係邊個), 佢話個D係老師另外plan 比小朋友呀, 老師會按主題, 佢地解釋, 若現在秋天, 咁裏面D野就有關秋天WO, 咁我覺得OK呀! BTW, 我都係自己的意見, 大家分享下者, 另外, 各位媽咪, 在我言然, 我阿B2歲都未夠, 我都未想到入小學, 因為現在2歲都唔知能否入讀, 但我阿哥以前都曾係何日東讀過一, 二年級, 但因太辛苦同埋要搬出荃灣, so 離開了, 其實各位媽咪可以問oscar 呀! 佢地may be have comment le!
one last thing  want to tell choyke , 我未報名的
開心生活......一切從心出發...隨遇而安...平凡是福

Hi chunchunbb423,
好番未呀? take care!!!
仲咩講講下,去左小學?! 都係我law,見到choyke話有姑奶係屯門教書,咁近成皇廟,緊係即刻求番支好籤啦. 聽講而家
何日東冇以前咁讀得辛苦,仲有好多課外活動. 冇得比較,唔知係唔係真?

Hi choyke,
69 & 70區最出名的都係保良局屬下的學校. 相比起69 & 70區,71區有較多較好的小學及中學可供選擇. 曾講過的4間小學,都係我心儀的. 好多家長都會跨網到71區.
曾在另外的topic有位mummy講,佢囡囡係某屋村小學就讀(我問過她學校名,最終沒有回覆),老師上堂一開始都會花時間駡同學這樣那樣才教書,原因係學生質素參差問題,聽到倒另人擔心,萬一仔仔讀到這些學校點算呀?! 煩請幫我同你姑奶收多d料,係咪真係咁差呀! 又有邊d小學真係咁差,pm我知學校名呀! thank you.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)
‹ 上一主題|下一主題