用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇05年子女入N1的屯門區家長呀,一齊傾下啦! ...
樓主: mcdullyiu
go

有冇05年子女入N1的屯門區家長呀,一齊傾下啦! [複製鏈接]

Re: 有冇05年子女入N1的屯門區家長呀,一齊傾下啦!

Hi aidenng2003,
Yes,I join this group of playgroup.But actually the time has changed from 11:00am to 12:00am, no more from 9:30am.

Next Sunday will be Oscar's Open Day, any mum will go ???
我個寶貝仔係屎撈B

Haemon

We will go at 3pm for class trial run.  Will u be there?
:hammer: :hammer:

aidenng2003,
You mean you will be there by 3pm, is at Creative power or Oscar???
我個寶貝仔係屎撈B

Haemon,
I mean Creative Power.... Sorry....
:hammer: :hammer:

Sorry, I won't be there by 3pm.My course starts from 11:00 untill 12:00.
我個寶貝仔係屎撈B

你地好似好小講青山聖彼得.  我諗住今年會試下報名.  你地有冇咩意見.  你地覺得好唔好?

choyke,

我之前都想報青山聖彼得的n1,因為在網頁看到學校環境都不錯.我隔壁的兩個仔讀n1的時候都是在這間讀,後來k1轉了保良局.我問佢係唔係覺得唔好,佢話唔係,因為佢想仔仔讀小學時可以入保良局的機會大d.現在佢仔仔誇區在何日東讀小一,我們住在碼頭區的慧豐園.

因為我在這裡看過有其他媽媽說青山聖彼得有好多蚊,同時冷氣很凍,而廁所在外面,小朋友一出一入冷氣比較容易病.(要說清楚n1的廁所不在外面,k的才是在外面.)而我媽媽就住在富健花園,湊女返學又要搭一個站輕鐵,最後我打消了這個念頭.

我現在報了救世軍及oscar.我想救世軍不會去了,因為比較遠,雖然我很喜歡那裡的蒙特梭利教學法.oscar就最近,不用坐車,而且有國際班.但學費很貴.全日3800,半日都要2400.但我有這個想法,有很多小朋友都不是住在附近,坐校車都要來oscar讀,為什麼我不用坐車都不在這裡讀,而要坐車去讀另一間?

有沒有想過美樂中英文,聽說都很不錯,半日學費好像是大約1200,這個星期六下午2-4時開放日,我都會去睇吓比較一吓.

想知道你住在那兒?

Almaz,

多謝你咁詳細的答覆.  其實我住南浪架.  附近都冇咩NURSERY.  只係聽聞青山聖彼得幾好.  同埋我將來想搵小朋友報兆麟苑聖彼得, 因為近我媽媽.  (我唔知會唔會有幫助).  所以先會報.  同埋又聽過D 人講OSCAR 太商業化, 所以真係唔知點揀.  我本身都想報救世軍架. 但係全日班又唔知對小朋友好唔好.  所以我好煩呀.  全部都會搭車.  又冇咩聽邊個話邊間好.  你有冇咩建議呀.  同埋你話上網見到青山聖彼得堂. 可唔可以俾個網我呀.

CHOYKE

CHOYKE

青山聖彼得堂的網址是www.spckg.edu.hk

我都沒有什麼好的建議,因為我自己都很煩.

Almaz/CHOYKE,

你們都未選好呀! 我依家同你們一樣: 十五十六. 我暫時係比較想選Siu Lung/青山聖彼得,美樂,雅麗斯, 救世軍 (除了美樂外, 其他都要搭車, 因我住係美樂), 我以前以為是但搵幼稚園便得(最好係基督教), 最緊要係個小朋友的問題及上到小學時先至算, 但我聽過好多人講原來幼稚園都對個小朋友的發展好緊要, 我先至知道依家的頭痕!
你們會報幾多間幼稚園? 會唔會請假同小朋友去面試? 全日或是半日呢?

iris

我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

hi iris,

我也是同你們一樣: 十五十六, 我都是住美樂.
聽人講最好找一間以學生為本教學方法.我心儀的幼稚園如下 你

The playgroup my son's joining will last for 3 monthsand then he wil join Oscar's playgroup.But this afternoon after discussing with my husband, we want to join the Creative playgroup again with Oscar's playgroup.
Will you join Oscar's playgroup??? My son will join in February.
我個寶貝仔係屎撈B

其實我想知道美樂中英文幼稚園有沒有n讀.

另外,為什麼沒有人建議保良局田家炳幼稚園呢?05-06年的幼稚園精選入學天書,在屯門區有兩間,一間就是oscar,另一間就是田家炳.不過田家炳沒有n,要由k開始.而且比較遠,在兆康苑.

美樂係有n讀.我都覺得保良局田家炳幼稚園比較遠, 不方便. 今日下午美樂有開放日, 你們去唔去呀? 我太多工作未做晒, 要勞煩湊我個仔的姨姨帶佢去.

我的心水:
美樂中英文幼稚園
聖 公 會 青 山 聖 彼 得 堂 (兆 麟 苑 /青山) 幼 稚 園
仁 愛 堂 第 二 幼 稚 園
雅麗斯

請你們俾下意見? 同埋應該要報幾多間?

iris

我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

HI, IRIS及其他媽媽,

我本人就唔係好鐘意雅麗斯(翠寧果間?).  如果真係果間, 我就唔鐘意佢D 環境, 同埋佢係2005 年第一年新開. 我好懷疑佢的師資同經驗.

我覺得青山聖彼得(青山)同救世軍好的原因係, 我覺得佢地D 先生講野比較專業, 我同過其他學校傾, 好唔掂.  只係不斷滿足D 家長. 完全冇個人專業意見.  加上我係同佢地主任同園長傾架.  佢地好好人. 好詳細.  我覺得小朋友會開心.

但係令我十五十六係因為我覺得佢地英文冇學得咁多.  我知OSCAR 有國際班, 但係好唔好, 真係唔知.  因為有好多人都講話佢比較商業化. 只係賣點英文. 但係起小朋友的發展上, 知識唔夠.  唔同頭先兩間, 比較關注小朋友發展, 所以好睇家長的重點同關注咩.  但係我都仲末諗清楚我想點.  你呢...

choyke,

我都好同意你的講法(關於oscar),學費貴是因為國際班,他們的selling point就是外籍人事教,這是無可否認的,只是在乎家長取捨那一樣.其實我有一個想法,如果想小朋友可以學到純正口音(即外籍人事),而又想在比較留意小朋友發展的幼稚園上學(即不是oscar),我會另外到其他地方報一些英文的課程,例如可以是外籍人事教的英語會話course,一星期一課,可讓小朋友有機會對著鬼佬而不害怕,又有機會講吓英文,你們覺得可行嗎?這樣便不用局限如果想英文好,就一定要讀oscar.

另外,翠寧雅麗斯不是新校,1992年創校.其實我都相信讀救世軍會幾開心的,但可惜只有全日班.老師都好專業.至於青山聖彼德,我就未接觸過老師,所以就不知道了.

有沒有想過富健花園聖德肋撒,他們都有n讀.我上星期去過參觀,其實都唔錯.我覺得他們都很留意小朋友的發展.n1學費$1700./m, k1$1600./m半日班.老師都幾細心.校舍不是很大,但樓底很高,沒有壓迫感.因為我可能比個女婆婆湊,所以我會考慮這間.不過英文不是外籍老師教.而n1開始教簡單的普通話,課程裡已包括跳舞堂.不過學電腦就要另外加錢.

choyke ,

其實我都覺得救世軍好, 但我又唔係好想仔仔讀全日.雅麗斯(翠寧) 我仲以為呢間同青山聖彼得(青山)一樣都係獨立校舍會好d, 呢間其實有咩問題呢?你同學校傾有關咩資料?
我其實最大機會係報美樂,仁愛堂第二,Siu Lung 及青山聖彼得. 美樂/仁愛堂第二/救世軍/雅麗斯都有開放日你會唔會去?
你住係邊呀?你依諗清楚報邊間末, 真是迫在眉睫, 因為好多幼稚園一報名便即時面試, 大約一個星期便知是否取錄即刻俾註冊費, 例如美樂已經開始接受報名, 計埋報名+面試+通知取錄+註冊, 仁愛堂第二,Siu Lung 及青山聖彼得先至係11月頭開始接受報名.你話大家係唔係真係要想清楚先好報名.

iris_yu_him,

真的在報名後馬上面試嗎?面試後咁快通知取錄嗎?咁快要交註冊嗎?我個女現在才歲半,點樣面試呀?我們現在還未決定好!

我剛剛去過美樂中英文幼稚園,校園細得可憐.小朋友的活動空間太小了.不考慮.

szeszebetty,
I went to Oscar Open Day today with my husband and son.We love the school  very much.The teachers are very nice and the area is very large.
But after visiting the school, my husband said that he wants our son to study in full-ime IN1.
I think I meet you today outside Oscar, the food centre.I saw a baby girl looked like your daughter.
我個寶貝仔係屎撈B
‹ 上一主題|下一主題