用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇05年子女入N1的屯門區家長呀,一齊傾下啦! ...
樓主: mcdullyiu
go

有冇05年子女入N1的屯門區家長呀,一齊傾下啦! [複製鏈接]

Re: 有冇05年子女入N1的屯門區家長呀,一齊傾下啦!

三聖邨有救世軍幼兒園.

Hi, Almaz,

點解我老公唔想俾個小朋友讀全日班, 原因有:

1. 我有d朋友(教幼稚園)意見都話讀全日班的小朋友係冇咁creative.  因為佢地太多時間起由老師指引做事.  相對一d 成日起屋企玩o既小朋友.  佢地可以自由創造.  自由諗下玩咩.
2. 其實所謂全日制, 只係想幫一d 屋企唔能夠照顧小朋友的家長. 俾佢地可以照顧屋企.  有多d 時間.  但係我都問過院長. 及其他幼兒園.  佢地都同樣(成)認小朋友下午o既活動只係瞓覺, 做大肋運動同講故事.  所有教學的活動起上午.  所以我曾經問過救世軍. 佢都話如果你想俾小朋友試下返學.  可以俾佢返上午. 然後食完飯接佢走.

3.  揀全日制或半日制, 極之需要考慮小童本身性格.  有一些小朋友係獨立.  有些就比較膽小.  若果小朋友比較易有挫敗感.  返全日制, 絶對對佢地有負面影響.  因為佢地會驚.  缺乏自信.  無錯, 你可以話自信係訓練出離.  但係一定唔係放起一個得2 歲的小朋友身上.  因為對小朋友離講.  頭頭俾佢地覺得返學開心.  有自信, 有安全感, 俾一切都重要.

其實唔係唔想講全日制點唔好點唔好.  因為全日制都有佢好多好處. 例如, 對獨立小朋友, 活躍小朋友係好好.  當然 頑皮的小朋友仲好.  但係真係要小心揀.  因為每個小朋友都唔同.  我有個朋友個囡.  性格比較柔弱.  佢返全日制之後, 有一次佢俾個先生誤會.  鬧佢.  (當然佢本身都怕返全日, 覺得好驚).  結果佢有一段時間, 好怕返學.  好唔開心.  所以我老公係覺得. 自己個囡都係比較易有挫敗感.  佢對救世軍的感覺係, 老師好嚴. 佢會覺得, 幼稚園老師最重要唔係要嚴, 係用好方法令小朋友聽話.  lee 個只係佢個人意見同感受.

所以如果你個小朋友係獨立果一種.  你放心揀啦.  我都有好多朋友o既小朋友係讀全日.  每個人都會有唔同架.
[/quote]
其實我好想知道為何你老公唔想囡囡讀全日,如果她讀得開心的話,全日都冇問題架.如果唔開心的話,半日都嫌太長.這是我自己的想法.其實,除了救世軍,我不會考慮任何其他幼稚園的全日班.[/quote]

DeannaMa ,

我囡囡又冇事,如果你怕,可以貼蚊貼.黄金海岸去青山村保母車程大約$360 - $400.實際幾多錢要再問.

choyke:

其實我覺得現在囡囡都太細,根本就未清楚她的性格.所以很難判斷究竟全日班或半日班才比較適合.如果囡囡在家很依賴,在學校則未必是這樣.我自己覺得獨立性格,某程度上是訓練及環境造成的.所以有時候顧慮得太多,反而會令自己不知道如何選擇.因為沒有一間學校是十全十美的.要小朋友開學一段時間才知道是否適合.既然你老公不喜歡囡囡讀全日,那麼你為什麼仍心大心細?不如讀聖彼得!!!

Hi, Almaz,

我諗我好應該都會讀番聖彼得架啦.  因為我老公都confirm 左話唔讀救世軍.  因為佢一離唔鐘意全日, 二離唔鐘意個環境.  其實我諗只係自己心多. 見到人地收. 又諗下.  自己衰姐.  其實有時都諗, 只係讀一年姐.  我都會幫佢轉架啦.

不過我覺得, 某情度上, 我都已經開始睇到囡囡性格架啦喎.  我睇過本書, 佢話正常一個小朋友1 歲就會將佢人格顯示出離.  所以只要細心睇.  你就會搵到蛛絲馬跡.  當然佢會不停變.  但係有d 性格係生根架.  好難改變.  例如, 佢本性係靜定係活躍等.  唔會因為環境, 明明佢係運動型, 變左做睇書型.  之前睇果套明珠台, the child of the year 都有講架.

choyke:

如果你都打算只是讀一年的話,聖彼德比較好.我記得你好似話想轉去兆麟苑嗰間.

我暫時看到囡囡的性格是靜態害羞型.那是否不適合讀活動教學的幼稚園嗎?我又覺得不是.始終都係嗰句,讀過先知.係呢!我記得你囡囡好似同我囡囡差不多大,是嗎?

你老公都好參與囡囡所讀的學校.而我老公就任我選擇.最初他只是說最好近屋企,後來發覺附近冇一間好.他沒有給我意見.我鐘意邊間就邊間.

Almaz,

你真係好記性.  我心目中真係鐘意兆麟果間架. 不過只怕人地唔收姐.

每個父母對教導子囡都有唔同的標準同原則.  所以我諗只要覺得心裡面舒服就可以幫個囡選.  我老公會同我一齊諗好多囡囡的野.  例如係, 起屋企點學習呀.  咩學習方法啱個囡呀. 咁囉.  好開心.  起碼大家有共識.  所以你同我老公都咁幫我地, 都係好好架啦.

我個囡3月頭出世. 差不多2歲啦. 你呢.

choyke:

我囡囡都係3月,不過是月尾30號.

情情媽咪

有冇青山村St.Peter 嘅電話pm俾我, 我想亞仔明年一月返學, 唔知幾時要報名, 可唔可以插班?
:hammer: :hammer:

aidenng,

青山村St.Peter 嘅電話- 24619133, 24683237.
係可以插班, 但幾時要報名你可以打電話問吓?

情情媽咪

Many thanks.
:hammer: :hammer:

救命,
今年十一月,我仔仔巳二歲了, 上來這個網才知,bb二歲可以讀書, 現在才報名是不是己經報不到了? 因為幼稚園不收三歲以下的bb,那我很想讀你們說的救世軍或st. peter,  請問是不是己絶望了...............     

我都知道好多家長認為奧斯卡幼稚園好好,但其實內情真係唔係架!首先佢地既師資真係好差,我曾經有朋友做過呢一間幼稚園,其實我朋友自己本身係已經唔合乎現在的幼稚園教師既要求,不過奧斯卡都肯請佢,但人工當然好低啦!其實裡面就算叫左合格的老師人工都唔會高,年資好淺,所以佢地每一年既流失率都好好高呀!!!
另外,裡面既行政&教學課程真係極其混亂,好多時只係俾一d門面野家長睇,當家長唔係到既時候就非常恐怖,返學只係玩玩玩.......,所謂既國際班先過份呀,完全係騙人的,所謂的國藉老師非常不專業,不過佢地都係俾間學校欺騙的,佢地都唔會知學校收緊咁貴,而且好商業化,咩都收錢。
其實選擇幼稚園真係要好小心,特別係一些私人開辦的,好冇監管,一般受政府資助的幼稚園都會有很好的師資,不過門面裝飾一定冇私校咁靚,呢一點係好容易影響家長既選擇,但以我所知私校實際比小朋友使用既資源都係非常之缺乏,甚至收埋錢都未必係好架!

gloriayip

救世軍或st. peter(青山村) 咪有 N1 for 2歲 law.
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

carmenng,

很高興你說出真相.因為這裡有很多人似乎很喜歡奧斯卡幼稚園,由於他們有國際幼兒園.但我曾經到此校了解過,並不是別人所說的那麼好.我覺得是被別人吹噓出來的.我第一次去的時候,學校竟然沒有鎖門,我自行走入去學校,竟然沒有人發覺我的存在.安全問題很重要.我不能接受.後來還有幾次不好的經驗,所以我沒有選擇此校.即使有小朋友在此校讀的家長,都直言此校的行政十分混亂,老師經常轉換令小朋友難以適應.同時,所謂的外籍老師,也只不過是印度人.

現在我選擇了救世軍,囡囡最近已開始上學,我覺得我的選擇十分正確,老師很有愛心,很照顧小朋友的身心發展,亦很顧及家長的心理及感受.

很同意你所說"一般受政府資助的幼稚園都會有很好的師資,不過門面裝飾一定冇私校咁靚,呢一點係好容易影響家長既選擇".這個道理很簡單,只是羊毛出自羊身上.希望正在替小朋友找學校的家長,要認真了解學校.同時多上BK,有很多會員都有中肯的發表.不要盲目跟從.

hi all,
其實真係唔係好明, 點解你地講到oscar咁差, 而且你地好似[size=medium]都沒有入讀過, 咁你地就批評到咁....好似唔係公平wo, 而且你用政府資的幼稚園來比較, 是否又有點不公平le, 因為你都識講佢地受薪於政府...個個老師都有成萬幾二萬蚊人工(我看政府薪金表來估計) , 咁人地私營幼稚園自給自足, 活動收$好正常Wo, 好似我囡囡以前參加christmas party, oscar都有收$, 而且係自由參與, 活動後又有大大份禮物, 我覺得沒有甚麼不對, 我好應同你地話唔好盲目跟從, 但我曾經親身經歷過, 又不是你們說的那樣, 所以我都係中肯地發表一下愚見lor     
Almaz 寫道:
carmenng,

很高興你說出真相.因為這裡有很多人似乎很喜歡奧斯卡幼稚園,由於他們有國際幼兒園.但我曾經到此校了解過,並不是別人所說的那麼好.我覺得是被別人吹噓出來的.我第一次去的時候,學校竟然沒有鎖門,我自行走入去學校,竟然沒有人發覺我的存在.安全問題很重要.我不能接受.後來還有幾次不好的經驗,所以我沒有選擇此校.即使有小朋友在此校讀的家長,都直言此校的行政十分混亂,老師經常轉換令小朋友難以適應.同時,所謂的外籍老師,也只不過是印度人.

現在我選擇了救世軍,囡囡最近已開始上學,我覺得我的選擇十分正確,老師很有愛心,很照顧小朋友的身心發展,亦很顧及家長的心理及感受.

很同意你所說"一般受政府資助的幼稚園都會有很好的師資,不過門面裝飾一定冇私校咁靚,呢一點係好容易影響家長既選擇".這個道理很簡單,只是羊毛出自羊身上.希望正在替小朋友找學校的家長,要認真了解學校.同時多上BK,有很多會員都有中肯的發表.不要盲目跟從.

當然我的確沒有入讀過奧斯卡幼稚園,不過我真的是從我的朋友口中得知這些實情,我只是希望中肯地發表一些意見給一些家長,因為學校裡的實情不是其他人容易知道的。

還有,受資助的學校既老師人工高就即是因為她們的學歷及專業程度都較私校好。
出得起錢先會有人材呀!

幸好在我未囡囡入讀前已入學校了解過,否則以為很好入去讀,才知道保安有問題,到時交了書簿費,校服費及學費,真係肉赤了.那次是我的親身經驗,不是聽人講的.肯定不會有錯.另外行政混亂,也是我自己領教過的.
‹ 上一主題|下一主題