用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 LSK/聖馬太/藍田循道衛理 (NET 48) 請問你們會點排次序 ...
樓主: heihei媽
go

LSK/聖馬太/藍田循道衛理 (NET 48) 請問你們會點排次序 [複製鏈接]

Re: LSK/聖馬太/藍田循道衛理 (NET 48) 請問你們會點排次序

heihei媽,

聖馬太(秀茂坪)其實是由牛頭角搬來的,秀茂坪這間是上午校,下午校就留在牛頭角舊校,成績兩間都差不多。

hoilokmama

Re: LSK/聖馬太/藍田循道衛理 (NET 48) 請問你們會點排次序

hoilok mama

真係唔該晒你既回應!!

不過我仲又一個問題呀, 就係, 響第一輪派位, 我將form 送番去聖馬太時, 要不要加任何profile 或者成績表架.

heihei媽,

我兩個仔都無加任何profile wor,因我本身是聖馬太的畢業生,所以大仔有分,而細仔更是必收生,所以我都無同他們做profile。

hoilokmama

咁你知唔知佢地啲課程同功課是否比LSK 還要深?

heihei媽 寫道:
hoilok mama

真係唔該晒你既回應!!

不過我仲又一個問題呀, 就係, 響第一輪派位, 我將form 送番去聖馬太時, 要不要加任何profile 或者成績表架.

第一輪派位,乜都唔洗交,剩係交form就得啦!

想請問聖馬太小學D老師有冇愛心?
我個囡而家一年級,除o左第一日之外,日日都比老師罰企,因為上堂傾計,2號果日就因為行樓梯同食飯傾計罰"收息、預備、立正",想問下其他家長意見!
剛升上一年級就罰得咁緊要?日日都要罰?

icy

嘩, 唔係呀, 咁你女女有無唔開心呀??

我認識老師中都十分有愛心, 你可提醒囡囡上課不要傾計, 這樣會比較好, 因為學校紀律要求比較嚴一點

藍田其實仲有間愛德華小學都唔錯呀. 有好多畢業生派去st. paul同聖言喎.

Icy,

你問老師有無愛心,教過我仔的我都覺得他們幾有愛心 wor。他們會留意學生的問題(包括身心),又會同學生談天、安慰他們,特別的又會在見家長時叫我們留意。不過,聖馬太是一間好重紀律的學校,有錯就會罰,好多時都要罰企或無得放小息。這樣罰我都覺得OK,學紀律ma。

hoilokmama

august 19,

聖愛德華小學這幾年好像多了很多人選。不過我有兩個外甥女在這校讀,大的成績不好,她媽媽常常投訴老師教得不好,女兒根本不明白。

hoilokmama

我都有聽過人地講呢間學校, 不過口碑不是十分好,  你的外甥是因為老師教得不好所以跟不上??

heihei媽,

我想幾方面都有o的關係la,聽我姑仔講學習上她都有些問題,好多時教完轉頭又唔記得。但我姑仔同老師講,個老師又無咩反應,愛理不理,話我外甥女無問題,但我外甥女差不多次次都不合格。所以我姑仔先唔喜歡這校,細女初初都唔係幾想俾她入。

hoilokmama

係呢, 今日亞女派左啲學校傳單番來, 聖馬太有native 既英文老師教wor, 係唔係呀???

係呀!有外籍英語老師亦有北京來的普通話老師。每個星期會同他們上一堂。我大仔話好鍾意上,因為老師會同他們玩遊戲、又會同他們講故事,好好玩。

咁平日無外籍英語老師??? 一星期一堂普通話, 足夠嗎??

唔係呀!

每日都有英文堂,外籍英語老師每星期只教一堂,其他堂就由英文科老師教。至於普通話就有兩堂、北京普通話老師教一堂,另外一堂就多數由中文科老師教。

hoilokmama 寫道:
Icy,

你問老師有無愛心,教過我仔的我都覺得他們幾有愛心 wor。他們會留意學生的問題(包括身心),又會同學生談天、安慰他們,特別的又會在見家長時叫我們留意。不過,聖馬太是一間好重紀律的學校,有錯就會罰,好多時都要罰企或無得放小息。這樣罰我都覺得OK,學紀律ma。

hoilokmama

hi, hoilokmama
其實我唔係介意比老師罰,但9月1日開始返學,9月2日就開始日日都罰,我覺得唔合理囉,如果日日罰,咁我個囡一定好差,咁點解冇老師搵我?反而我尋日自己搵佢班主任,我問佢我個囡返學程形,佢話我個囡比較鍾意講野,但罰完佢轉頭就冇事,我話日日英文堂都罰喎,佢話"係咩?"
我怕咁樣會嚇親阿囡,遲早有日唔敢返學囉,我朝朝都已提阿囡唔好上堂傾計架啦,乜唔係剛升小一,會比小小識應期架咩?

Icy,
我個仔讀兆強, 都係一間傳統學校. 現升二年級.
回想他初讀小一, 時常聽他說班主任怎樣鬧其他小朋友, 雖然我個仔比較成熟, 好少俾老師責罵, 但聽到都好驚.  我好明你感受! 小朋友升小一, 尤其是讀傳統嚴的學校, 真係好要一段適應期. 個別老師總之就係唔準小朋友出聲, 認為小朋友在堂上傾談係罪大惡極的!

還有唔記得帶功課、書、家長無簽回條等等... 這些事都係老師好唔鍾意.
同學之間的不和, 文具失竊 , 都會令你好煩.   

但又有一些老師好好人, 好溫柔.

惟有叫你囡囡真係唔好在英文堂傾計. 日日咁罰真係會連學都唔想番!

lcy,

日日都罰又真係重o左o的,是不是班主任教他英文呢?如果不是他教,可能他還未知你女日日都被罰。現在上學只數天,老師可能覺得還未需要同你聯絡呢!其實十月中會有一個家長日,老師會在當日講講小朋友在校的情形,亦會講老師對小朋友的要求,到時再同老師傾傾la。

我都覺得老師好唔鍾意小朋友上堂傾計,當年我仔的班主任同我講,小一時o的小朋友還未熟,傾計都可以換位,但到三年級個個都熟(一至三年級原班升上,班主任亦會跟他們三年),換到那都可以同人傾。有年數學老師放病假,代課老師教,我仔亦話上堂同學好嘈,聽唔到老師講甚麼,同學唔怕代課老師。所以老師可能初初嚴o的,等他們知道規則law。

hoilokmama
‹ 上一主題|下一主題