用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為子女升小學搬出市區,值得嗎?
go

為子女升小學搬出市區,值得嗎? [複製鏈接]

為子女升小學搬出市區,值得嗎?

hi, 各位媽咪,
我正煩惱好唔好由屯門搬出九龍, 讓女兒到九龍讀書. 但又覺得是否值得呢? 因為自己都住慣屯門, 始終搬出去又要花好多錢....
可否給一些意見呢  
謝謝!!! : :cry:

醒目開學勳章

Re: 為子女升小學搬出市區,值得嗎?

她現時在屯門讀幼稚園, 因為我考慮借地址報出邊的小學(油尖區) 到時派了位才搬出去.

我覺得值得,因我很多朋友的子女都是BAND 1,奈何區內少英中,結果派往中中,到中四轉英文很難追。小兒在九龍讀英小,有部份同學住新界,在小六自行選校選番區內,結果程度高考到,況且考不到也可在原校網抽籤。

謝謝你的意見.
但因為也有朋友告訴, 屯門也有好的學校, 及中學, 入大學的百分比也很高, 若是這樣, 也可不用勞師動眾地搬出去, 始終搬出去, 所有野都要去適應.
你認為九龍小學的程度真係高些嗎?
依家, 真係心大心細.

沒錯,當然有好學校,但入英中比例低,我朋友兒子的學校,一級四班得二十個派英中,很多band 1 也只能派次一級的學校,而且在會考中,始終傳統的平均取A-C較多。

這到也是,不知你朋友讀邊間小學?

hi Mandy2002,

其實屯門區都有7-8間英中, 應該都唔算少。

thank you!!!

請問仲有冇家長可給多些意見??
謝謝!!

因屯門學生多,曾經報紙有登過每區的比率。

marinayiu

I have the same problem with you.
Not sure if I should

1) move first so there are more choices or
2) apply to see which one my baby gets in, then move

HELP!

如果先借地址抽學校, 塵埃落定才搬屋, 會唔會被人查? 危唔危險?

我當年都是為了這個問題搬出所屬地區,最後都順利考入理想小學

Could you tell us where did you move to and what is your dream school?

如果自己都要出市區返工,咁就梗係搬屋好喇!

Hello Mannayiu,

For your reference,

古有孟母三遷受人頌揚,
今有同學的媽媽由粉嶺、上水搬到油塘。

環境是可以適應的,唯好學校難求!
請三思三思!

That's the problem, I work in Tuen Mun.

One question, should we move when baby is in kindergarten?
Or should I wait till primary school?

dear all,

我當初就係因"孟母三遷"既念頭,所以有搬出去的想法, 但考慮到住市區的話, 經濟上負擔又重啲(因為市區樓價貴好多傢...), 現時就輕輕鬆鬆. 所以先咁煩惱.  
你地話應該簡輕鬆過日子呢 ? 還是為子女著想搬出去? 就算真係入到間好學校,是否讀書就一定得呢? 更何況未必咁好彩入到.
唉! 好矛盾.

不記得話你地知, 我係借油尖區或九龍唐地址, 校綱算不錯la,(九龍區來講)

marinayiu,

既然有安排就要付代價。
自古不是阿媽辛苦,就是阿仔辛苦。
問題是值不值得而已!
‹ 上一主題|下一主題