用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

諗番我個囡個時,自己教佢由Monday數到Sunday又係數極都唔記得中間個d,點知高班時老師用唱歌既方式教,佢就學識了,仲有Jan-Dec都係用同一方法,不過就唔會教佢地spelling。

在此奉勸各位一句,仔女升上小一後千萬不要和其他同學比較,因為開學初期難免會覺得啓思出黎既比其他幼稚園好似水平低過佢地,因為小一上學期課程對某d幼稚園來說其實已經學過晒,而啓思學生先係真正開始學習,一時間又要應付比幼稚園多好多既功課,而其他同學則早已習慣了多功課,的確會感到無所適從。好似我個囡咁,開頭佢都好唔開心,但幾個月下來她現在已完全融入了小一生活。最緊要做家長既要鼓勵佢,俾信心佢,我成日同個囡講默書唔合格唔緊要,下次努力d一定會叻過邊個邊個,只要比上次既分數高就已經有進步了,千祈唔好又打又鬧,因為我自己都試過,嬲起上黎真係火遮眼,但係個囡就俾我嚇到淨係識喊,只會越鬧越衰。

我想同阿仔報帝堡城啟思2009年n1, 請問我應該幾時交表好呢? 還有, 我可唔可以約參觀, 定係要等佢開放日呢?

"啟思"d學生真係好開心

我個女以前返青衣nursery, 好唔開心, 佢其實都鍾意d老師, 但係唔知點解唔鍾意間學校, 又唔鍾意返學, 不過自從下學期轉左去啟思, 而家好開心, 我都放心好多

各啟思家長,
常聽說有很多老師中途不教, 究竟係啟思問題, 定係其他幼稚園都係咁呢?
啟思其他分校又如何?

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=681464&extra=page%3D3

原文章由 nataliepsc 於 08-3-11 23:42 發表
我個女以前返青衣nursery, 好唔開心, 佢其實都鍾意d老師, 但係唔知點解唔鍾意間學校, 又唔鍾意返學, 不過自從下學期轉左去啟思, 而家好開心, 我都放心好多 ...

[ 本文章最後由 ilovelv 於 08-3-12 09:34 編輯 ]

我想問下啟思有冇暑期班㗎? 可能早咗問, 但係如果冇既話, 放咁長假期要提早揾暑期班俾佢讀.

原文章由 matthew_leung 於 08-3-13 16:15 發表
我想問下啟思有冇暑期班㗎? 可能早咗問, 但係如果冇既話, 放咁長假期要提早揾暑期班俾佢讀.

Hi 各位家長,

有冇參加過升小一的暑假班,比較外面坊間,那一个好些,可否比D意見.謝謝!!

原文章由 anson表妹 於 08-3-18 08:54 發表

徵: 啟思幼稚園k1書本,謝謝!

回覆 #1 lovesweet 的文章

Hi lovesweet,

I have some old K1 books, what book you want to have?  Give me the book name, so that I can check it out.  Pls also give me the book version.

Hi all,

My daughter is going to enrol Creative Kindergarten K1 Class in the coming september. Do anyone have summer uniform and sportswear (Size 3) for sale?

Please PM me. Thank you very much!

帝堡城啟思 今個星期六(4月19日)OPEN DAY呀!! 我都係想同阿仔報帝堡城啟思,睇下呢個星期六有冇機會見。
佢開放時間係 2:30PM ~ 4:30PM

原文章由 bonniec2000 於 08-3-8 02:42 發表
我想同阿仔報帝堡城啟思2009年n1, 請問我應該幾時交表好呢? 還有, 我可唔可以約參觀, 定係要等佢開放日呢?

[ 本文章最後由 C.C.Ho. 於 08-4-17 14:24 編輯 ]

我想問下小朋友讀緊"啟思" 的家長呀! 啟思有冇敎小朋友Phonics 及普通話架?

Just saw this post, thank you so much!

原文章由 MonMonLam 於 08-3-3 14:01 發表

好簡單架....
機械人, 機械人, 一步一步向前行. (高音)
機械人, 機械人, 一步一步向前行. (低音)
重覆一次.

Anymore uniform and relevant school materials?

我想同BB報杏花邨的啟思K1, 杏花村的師資好嗎?
面試時會問小朋友D咩問題, 難唔難架?

送出啟思校服:

啟思 vs 德信

兒子今年九月讀 K1, 啟思(九龍塘正校) 和德信都收了他, 請問邊間比較好? 很多家長都話啟思程度淺, 上到小學會追得好辛苦. 我自己比較鍾意啟思, 老公就想個仔讀德信,好難選擇呀!

謝謝你monmonlam。我一直都鍾意啟思, 但係我唔係住馬灣。我問過老師, 佢地似乎唔係好安排得到....尤其打風落雨等。所以我諗我都係放棄....事隔半年, 同先生相量過, 都想住番近我媽咪, 佢住o係南區, 咁..我又可以揀番啟思啦~~嘻嘻。
見到你地d post, 我對啟思信心又大d啦。

原文章由 MonMonLam 於 08-3-3 13:53 發表

yee, 你都係住 pi 嗎? 我囡囡而家係馬灣讀緊 k1, 佢好開心,
每日放學返來都唱歌同跳舞, (因為佢地有大量既歌書同 cd,
有排佢唱啦) 仲有好多中文故事書同主題書 (即係關於節日既),
d 書多過哥哥以前好多..... 佢日 ...
‹ 上一主題|下一主題