用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 台灣金鼎兒童書店
樓主: KelvinMaMa
go

台灣金鼎兒童書店 [複製鏈接]

Re: 經台灣金鼎兒童書店 - 訂東西圖書

crabmama,

好開心真是令大家受惠,初初都不知佢可不可靠.

以我的經驗, 我雖然買了不小書籍給亞仔, 如果你想他不是走馬看花, 如easy to read level 1, 我會待他讀熟一本才拿另一本出來,如圖書館的書,如果亞仔喜歡我也會續借三個月,但是我認為書種也應該保持多樣化,以我兒子計,我常常借故事給他,有天借了很簡單的abc. 他竟然佷喜歡.
最後當你已買了一定數量的書時,遇到喜歡的新書,最好考慮一下才買,以免重覆及浪費金錢.

KelvinMaMa

Dear all

Anyone can tell me what is "GC" mean?

Thank you very much

Yingmum,
GC is the company Gifted Child Educational Group.  They have they ad in the orange banner always appearing on the top of your BK page screen leh...  you can click that to go into their website.  otherwise, their web address is www.gc.hk

Kelvinmama,
thanks.  I am planning to buy Phonic Kids, First Step to Reading, Picture Reader, Richard Scarry and Wee Sing for my 6 month old baby.  what do you think?  Do you think that's too much??

marshmallowchan,

First step to reading and picture reader are very good for junior.
Phonic kids and wee sing, I have no idea about the content.
Richard Scarry, I bought 2 VCD at HMV before at $49/ each.
Actually, I think all are good but make sure you can fully utilise them to your baby.

KelvinMaMa

Dear all,

由於近日我們在網上比較金鼎與香港地區代理商的價錢,香港地區代理商已向總代理作出強烈抗議,金鼎也受到壓力,如果想訂購他們的書籍,請不要在網上公開及比較價錢,以免想訂書的朋友失望,如要了解價錢,請與他們通訊,其他問題我都可以問到。

有人話金鼎不是經銷商 , 以下是東西出版社的網頁,可以參考他們是台中地區第一個 :
http://www.ewbook.com/agent/agent_index.htm

KelvinMaMa

KelvinMaMa
Do you know the price of wee sing?

heiB,

I don't know all the price now.  Please contact them directly with email.

KelvinMaMa

Kelvinmama

May I know is the CD/VCD accent in UK or USA or local taiwanese?

jenniferpl,

It is USA accent.  

KelvinMaMa

KelvinMaMa ~ 其實我唔明香港地區代理商向總代理作出強烈抗議又如何呢?  個世界已進入網上世界,向外地訂書回來係個客既自由,亦是好平常既事(我老公間唔中都上網向外地訂書)。
我地向lee到討論同公開及比較價錢既係我地既自由,就算BK呀頭話唔俾向BK講lee個topics保障GC,都有其它地方可以講架,實有人知台灣平d架 .... 唉!

我覺得GC都有自已既優勢,就係佢有現貨睇,有人介紹,有試睇,有問題可以立刻換,有售後service,問題係佢Mark up 得高囉!

我地消費既人當然會睇價錢,我覺得佢地唯一可以做既就係賺小d囉! 實有客個wor!  個人意見咋下!

bbho,

我覺得你o既分析真係有道理,各出其謀,各有所需!如過可以再平d就真係好,咁我就可以買多d 平o野啦!哈哈!最緊要係你情我願嗎!唔可以勉強o架,有道理有道理。   

bbho,

有時D嘢係咁, 香港代理認為所有香港人都應幫襯佢, 雖然個口就話吾擔心人地幫襯台灣買, 其實一早放定好多"二五"係度收料, 既然已証明對方是台灣分銷, 價錢又合理, 那怕人地話"隔山買牛", 只要"你情我願"就得啦.

如果想買就快D, 不知香港代理會否有進一步行動, 或再命"二五"從中挑釁.

KelvinMaMa

KelvinMaMa

KelvinMaMa,

其實你地既分享真係好好,因可以讓我地買到平野,但講真唔係好多好似你咁好的,有人真係成機摸魚,因我都收過有人話幫手去台灣買貨,不過好似你咁無私又唔係賺錢的人就唔多,我都有買gc的教材,我亦有係網到訂書,我覺得所有事情都各有立場,其實大家都無錯,都係保障自己,我覺得咁樣幾好呀,如過香港想人幫佢買只再做得好,自然口碑好,就唔怕人賣得平,對我地消費者又有利,如果其他台灣又好大陸又好唔提供Service咪賣平些,想平就買外邊,想service咪幫香港,有競爭才有進步嗎!不過,我相信每一位家長分享,都是出於善意,我記得我係另一個topic問一些問題,已經有3個家長立即pm我教我,我真係好感動架!
請check pm

danniewo,
我都好多謝你既分享,我都係睇到你同另外兩位媽咪An & +M的分享才買東西,你的談笑風生我覺得好有趣,我的小朋友也非常喜歡這些教材,你太太給我的File我已全部印出來了,我個女好喜歡,成日係到嘈住要畫畫,所以非常唔該曬.在另一個topic內看見你太太有了BB,恭喜你又做爸爸呀!

Dear all,

Sorry, I have just discuss similar things in other thread. I hope this would not affect 金鼎 or others.

I think the customer should have the choice.

Hi all,

有部分家長問我金鼎的聯絡人是誰? 其實每次都是同一人覆, 不過他沒有提及姓名.

如果國語不好, 最好打電郵, 問齊貨品內容, 價錢, 運費及信用咭手續費. 至於訂貨表,我之前post過出來.

今天工人放假, 亞仔又感冒, 如有問題, 下午才覆!

KelvinMaMa

我套Easy to Read Level 2 已經平安運到屋企, 完好無缺, 大家放心啦! 頭尾都只是13天.

15張故事海報頗精美, 用來講故事或玩大富翁都得!

KelvinMaMa

easy to read 訂價3800台幣,
咁你實際用左幾多錢訂回來,
(信用咭手續費和郵費各多少??)

check pm.

KelvinMaMa

Did anybody buy the "Madeline 瑪德琳 DVD系列", is it cheaper than HK?  It cost NT$2350 for 5 DVD and some story books.

Thanks

Evelyn

Dear KelvinMaMa

Thanks for your information provided, and also the web site regarding "貝貝熊系列", you know so many overseas web site to buy the story for your kid.  I only know the 奇蜜 in Taiwan and the charges is quite expensive.

Thank you very much.

Evelyn
‹ 上一主題|下一主題