用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大角咀天主教(海帆道)
go

大角咀天主教(海帆道) [複製鏈接]

大角咀天主教(海帆道)

請問有無將會小一的家長?好想大家交流一下.

Re: 大角咀天主教(海帆道)

我是大角咀天主教(海帆道)p.1的家長.
我的兒子謮1d班,你呢?

hello,

我囝囝讀1C班,你同囝囝會去8/23家長會嗎?
升上一年班都唔知佢會點,有d擔心.你囝囝芾開心返新學校嗎?

hi,
我個仔好期待上學,他會去家長會.
而我也擔心他能否適應小一的上課模式,因他的kingergraden是活動教學,沒有試過exam.

hello, good morning,

我諗要慢慢適應, 不過大角咀天小都好多課外活動, 我諗我地既小朋友應該會讀得好開心. 我囝囝就應該可以應付到, 因為佢地k3巳經有默書, 考試. 我都希望佢可以盡快適應小學生活.

家長會小朋友是否要穿整齊校服? 因好似可以影學生相.

Hi Bowiema,

暑假後﹐ 我囡囡升K3了 ﹐ 我都想為她選這間學校。我也 有到此校看過﹐ 請 分享一下你對這學校的意見。

Thanks     

Kathy-yoyo,

雖然未曾正式開學, 但此校校長實在令人欣賞, 佢每朝都會親自到操場迎接學生回校(除咗校長要出去開會), 家長亦可入校園直至做完早操. 家長可以容易接觸到校長及老師. 佢地既校工亦非常友善, 好照顧小朋友. eg. 落雨會拿雨傘幫手遮學生回校. 所以令我好放心比我囝囝在此讀書. (始終佢地仲細)
佢地每日亦有15mins閱讀時間, 全校師生都會一齊閱讀15mins. 佢地亦有很多課外活動, 唔會只谷讀書. 你有無上佢地學校web site睇過, 校長教學理念係: 唔係一定要培育每個小朋友科科攞自滿分的學生, 而係要培育佢地做一個頂天立地的人. 學業成績固然重要, 但品德同自信心既培養都好重要. 此番說話, 令我感覺此校係用心去教小朋友. 況且佢地既成績都不太差, 升中都派得唔錯.

Thanks for your advice.

我都有上這學校web-site看過﹐學校環境的確不差﹐設備 完善。校 長的教學理念 ﹐我也認同。不 過 ﹐ 我 囡 囡 不是在這區讀幼稚園﹐ 要 跨 可能比 較 困 難 ﹐ 但 會 博 一 博 。     

Kathy-yoyo,

但第一round 不受區域限制, 第二round是根據你既住址既.

hi,Kathy-yoyo:

我也不是在這區讀幼稚園的,我是2nd round入到的.但是如果你想1st round入的話是天主教徒會大機會d
因為我記得上年報紙報導過20分也要抽籤.

小孩子的天空,

今晚返屋企收到學校寄來的通告, 佢地既訓練日希望可以幫佢地快d適應新學校la.

hi,bowinma:

Thanks,我都希望他能跟得上!

我諗我個仔會穿便服,我會帶埋校服去影相.
另外,你知不知道課外活動的時間會到幾點?因為我住得很遠,想安排一下時間.

bowiema:

請問幾時?我未收到.

小孩子的天空,

佢地放學放3:30pm, 但祈禱, 排隊後大概3:45pm可以離開學校. 如果有課外活動好似到4:30pm.

但通告話要穿校服wor, 好似佢地會成班上堂, 家長另一方面在hall開家長會ga, 我諗穿校服會好d.

我知道課外活動, 童軍每班只有2位, 係要抽籤既.

我地可否交互tel no, 可以第日更方便互相交流.

小孩子的天空,

我都係今晚收工返到家才收到, 我諗你明天都會收到ga la.

bowiema:
i just send my tel no. to your private message.
please send your no. to me.

小孩子的天空,

我都send 咗pm比你la, please check your pm.

你係全職mama or 在職mama呀? 我係在職mama呀, 所以我諗宜家開始都會好辛苦, 我仲有一個細仔今年剛剛k1.

你囝囝需要坐校車嗎? 我囝囝要坐ga.

bowiema:
我個仔都要坐校車(保母車),而我也要做野,不過我是part time放學要人幫手揍,但我上午會自己帶佢上學.
我只得一個仔,你會比我辛苦.
大家比心幾la!
‹ 上一主題|下一主題