用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請大家給與意見
go

請大家給與意見 [複製鏈接]

小兒3月尾會去迦密面試,但其實我最他可以入到旅港,不過現在仍未收到旅港面試信,我又驚如果迦密收咗小兒,咁大抽獎就無機會再博旅港,所以我都唔知應否帶小兒去面試,定係如果迦密收咗佢,我應該好高興呢?
   0    0    0    0

我認為如果妳一心想兒子入旅港就應一早只選旅港一間,不應有第二選擇,因為大抽獎入的機會也不少。

迦密都是好學校,我相信入到去亦不會影響妳的孩子。雖然我都希望妳孩子入到旅港。

妳兒子的意願又如何?他的意願一樣很重要。

如果真的不想入迦密,我認為一樣要去,只是表現無須太積極,無須做到最好,孩子有一次面試經驗,對他有益無害。

世界有時好奇怪,妳所想的未必是妳所得的。又有時兜兜轉轉,最後又會到妳想要的。天有安排。見步行步。

其實迦密都係一間好好的中學黎o架,所以迦密面試都係去比較好,如果真係好喜歡旅港,大抽獎就照放旅港第一,迦密第二,真係迦密收咗佢,咪再去旅港扣門囉,如果旅港真係唔得,都重有迦密,好似有保障D。

原帖由 chunleungmama 於 09-3-6 11:08 發表
小兒3月尾會去迦密面試,但其實我最他可以入到旅港,不過現在仍未收到旅港面試信,我又驚如果迦密收咗小兒,咁大抽獎就無機會再博旅港,所以我都唔知應否帶小兒去面試,定係如果迦密收咗佢,我應該好高興呢? ...

你哋都講得好有道理,有時自己真係好亂,我個仔又無話想入邊間,只係話"事但",我想佢入邊間,佢咪去邊間囉,所以我會覺得自己嘅決定對佢影響好大,我就更加唔知點選擇

妳有無帶妳孩子參觀過學校,在外邊看都得。
tigerlo意見很好,兩間都是好學校,絕不選擇錯誤,見步行步。

原帖由 chunleungmama 於 09-3-6 11:08 發表
小兒3月尾會去迦密面試,但其實我最他可以入到旅港,不過現在仍未收到旅港面試信,我又驚如果迦密收咗小兒,咁大抽獎就無機會再博旅港,所以我都唔知應否帶小兒去面試,定係如果迦密收咗佢,我應該好高興呢? ...

請問你阿仔是否已經收到迦密面試信?

學界運動會舉行在即,旅港有份爭第一,學校很重視。我估過了下星期可能有面試消息,耐心一點吧!

其實我仲未收到迦密嘅面試信

Agree :)

原帖由 tigerlo 於 09-3-6 11:40 發表
其實迦密都係一間好好的中學黎o架,所以迦密面試都係去比較好,如果真係好喜歡旅港,大抽獎就照放旅港第一,迦密第二,真係迦密收咗佢,咪再去旅港扣門囉,如果旅港真係唔得,都重有迦密,好似有保障D。

...
‹ 上一主題|下一主題