用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一仔一女, 你地會點樣選小學 ??
樓主: Little_cy
go

一仔一女, 你地會點樣選小學 ?? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

係想考, 唔係考到
直資黎架
原帖由 babytowe18 於 09-3-10 11:59 AM 發表

點解可以咁厲害, 過海都考到, 係直資還是津校呢

醒目開學勳章 王國長老

(撞鬼, 打完唔見晒)
我女讀緊港大同學會, 係活動開心既直資, 當然會安排細仔考
另外心儀既有真道, 鐘意佢課外活動多(學費包埋), 而且肯照顧個別需要, 我仔專注力較差, 希望幫到, 除左真道仲有漢華, 鐘意佢小班, 有人話佢同大陸關係好, 後台勁wor
原帖由 Little_cy 於 09-3-10 12:05 PM 發表
Charlotte mom
你兩個小朋友係邊間學校呀

ic....... is it 直資??

我想同阿女挿班考小2, 一向想佢入girl's school and catholic, 有冇咩野意見呀.  而細仔, 同家姐差4年幾呀, 都吾知點攪?

Charlotte_mom,
"漢華"會唔會好"谷"? 難唔難考?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 12:14 發表
(撞鬼, 打完唔見晒)
另外心儀既有真道, 鐘意佢課外活動多(學費包埋), 而且肯照顧個別需要, 我仔專注力較差, 希望幫到, 除左真道仲有漢華, 鐘意佢小班, 有人 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

醒目開學勳章 王國長老

"谷"果d唔arm我架
聽講d小朋友o係漢華讀得幾開心
暫時間學校仲新, 都ok易考, 雖然都聽過有人考唔到
原帖由 chingbb 於 09-3-11 11:37 AM 發表
Charlotte_mom,
"漢華"會唔會好"谷"? 難唔難考?

十分多謝你的資料呀!
這校男仔可否直上中學呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-11 11:44 發表
"谷"果d唔arm我架
聽講d小朋友o係漢華讀得幾開心
暫時間學校仲新, 都ok易考, 雖然都聽過有人考唔到
Don't worry!Be happy![/color purple]

我都係獨立處理, 我囝囝就去讀直資小學, 囡囡就讀私立小學.

醒目開學勳章 王國長老

中小學都係男女校
中英數+操行合格已可以直升
原帖由 chingbb 於 09-3-11 12:03 PM 發表
十分多謝你的資料呀!
這校男仔可否直上中學呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 12:14 發表
(撞鬼, 打完唔見晒)
另外心儀既有真道, 鐘意佢課外活動多(學費包埋), 而且肯照顧個別需要, 我仔專注力較差, 希望幫到, 除左真道仲有漢華, 鐘意佢小班, 有人 ...

Hi Charlotte_mom:

I will apply 港大同學會 for my daughter this year.   What are the qualities of children this school is looking for, any opinions?  I worry that my girl cannot fit in well with the traditional school.  Besides, how heavy is the homework?  Does this school particularly like students who can sit still.  thanks

daisy17772

我的仔女, 分開處理, 總之係好學校,  其實男女 or 齋校都ok.  現在分別入讀齋校, 我就好滿意.   唔會犧牲一個去就另一個的.

martina
may i know which school yr kids studying
原帖由 Martina 於 09-3-17 14:52 發表
我的仔女, 分開處理, 總之係好學校,  其實男女 or 齋校都ok.  現在分別入讀齋校, 我就好滿意.   唔會犧牲一個去就另一個的.
‹ 上一主題|下一主題