用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節成績分享
樓主: muzic_mu
go

校際音樂節成績分享 [複製鏈接]

想問下, 如張比賽首歌, 彈錯左(如縮短或repeat左), 通常會扣幾多分?

cherubic,

我無聽過demo, 所以不知有以幾快!
不過我聽評判講解呢首曲是輕快的, 但每個音必需清楚, 仲要彈出佢的dynamics!  

我見冠軍的小朋友只是彈得輕快, 而且很有動感!  有些彈得快快的小朋友, 全沒入圍!

原帖由 cherubic 於 09-3-17 15:02 發表
Hi Rabbitlolo,

My son will play "Drummer Boy" too.  He will take part in the competition held next Monday.

Would it be better to play it quickly (as the demo does) or slowly?

Thanks.

Thanks for the information.

原帖由 Rabbitlolo 於 09-3-17 15:25 發表
cherubic,

我無聽過demo, 所以不知有以幾快!
不過我聽評判講解呢首曲是輕快的, 但每個音必需清楚, 仲要彈出佢的dynamics!  

我見冠軍的小朋友只是彈得輕快, 而且很有動感!  有些彈得快快的小朋友, 全沒入圍!

...

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 09-3-17 01:14 發表
恭喜您呀洛婷, 可以取得merit cert.我都想今年擺到merit cert, 但就差1分.

thanks

大家出年再接再厲 !!!

醒目開學勳章 王國長老

我女舊年同一老師教, 季軍, 斷估教學質數唔差掛......今年表現彈到水準, 不過去到尾3果句衰左(連續錯左好幾下而arm返), 77分
原帖由 sosleepy 於 09-3-17 03:23 PM 發表
想問下, 如張比賽首歌, 彈錯左(如縮短或repeat左), 通常會扣幾多分?

醒目開學勳章 王國長老

因為係北大lor! 你去過佢d比賽就知幾難頂
我上次去, 幼稚園朗誦(佢鐘意中小幼全部炒埋一場的, 我女係小學組), 個細路出場時, 竟然!!!!個媽即時衝出第一行(suppose係無人可以坐的), 近距離對住個女教晒口型同動作, 個阿爸就全程攝錄
當然個女仔得左冠軍(有阿媽咁貼身照顧, 仲唔自然笑晒咀咩!)
非常唔公平既做法
原帖由 yvonne.wong 於 09-3-11 12:14 PM 發表
今日看到集誌話亞b嗰囡參加xx北大歌唱比賽遲到兼取第一名, d家長見慣佢嗰囡時常取第一, 不過今次d家長覺得為什麼大會規定遲到和叫名三次就要取消資格, 但佢就可以在遲到和叫名三次仍然可以比賽兼取第一名,d家長覺得 ...

恭喜晒你同你仔仔呀!

原帖由 Heidi媽 於 09-3-17 20:50 發表
今天仔仔賽G3 #109 幸運取得第二名! 評判好有心機分析首歌應該怎樣彈, 亦親身示範, 真的學到不少東西. 不過她給分數算緊, 第一名84, 第二83, 而第三名82亦分別有三位. ...

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 09-3-17 20:50 發表
今天仔仔賽G3 #109 幸運取得第二名! 評判好有心機分析首歌應該怎樣彈, 亦親身示範, 真的學到不少東西. 不過她給分數算緊, 第一名84, 第二83, 而第三名82亦分別有三位. ...

恭喜哂

真係幾緊 , 我以為我女果場低分啦 ,

你依場每名仲低一分添 ,
今年好多評判比分都好緊

噢,搞錯左,唔好意思。

原帖由 Cleo 於 09-3-17 14:01 發表
Chitchatmommy,

唔係呀, 我囡彈 G2 Simplicity (105)!

Cleo

原帖由 洛婷 於 09-3-16 21:34 發表

咁似我女果場比賽 ???
你係咪係 Art Center ???

我女今早比賽完 , 終於可以鬆一口氣

評判係 (Mr Paul Cibis) 德國靚仔 , 有六尺高

不過比分都好手緊 mouth:" />

地點係灣仔香港藝術中心 Ag ...

我個女果場又係呢個德國靚仔

佢果場冠軍85
亞軍84
季軍83

佢..........81

佢係大會堂

我仔個場(二級104)都係這位德國藉評判

冠軍一位 87
亞軍一位 不知道分數
季軍四位 83

原帖由 hinhinmummy 於 09-3-18 09:38 發表

佢果場冠軍85
亞軍84
季軍83

佢..........81ops:" />

佢係大會堂

醒目開學勳章

原帖由 hinhinmummy 於 09-3-18 09:38 發表

佢果場冠軍85
亞軍84
季軍83

佢..........81ops:" />

佢係大會堂

你唔講 , 剩係睇分數 ,
我以為我地同場添 , 冠亞季分數結果一樣 ,

你女又係參加二級104 ???

原帖由 洛婷 於 09-3-18 13:51 發表

你唔講 , 剩係睇分數 ,
我以為我地同場添 , 冠亞季分數結果一樣 ,

你女又係參加二級104 ???

吾係呀, g4, 112

但我就甘看呢樹, 同埋阿女的同學講, 好多場都係呢個德國靚仔做評判law

阿女還好笑到話, 呢個德國靚仔, 比賽之後講話, 佢想比好多個冠軍, 亞軍同季軍出黎, 但奈何吾得, 只可以比甘多個出黎, 呢句對白, 同佢d 同學仔果場d 對白一樣wor..........

你個女有無呢句對白呀?

今早彈完啦, 較想像好.
82 marks 第三, 好開心呀!
第一84分, 佢彈repeat, 扣3分(原本87分), 但仍然第一, 不過真的較好!
評判是茱利亞音樂學院professor, 好nice!

原帖由 洛婷 於 09-3-16 20:43 發表

我女話唔實呀

希望你仔仔攞到好成績 , 到時上嚟分享呀 !

醒目開學勳章

原帖由 hinhinmummy 於 09-3-18 14:00 發表

吾係呀, g4, 112

但我就甘看呢樹, 同埋阿女的同學講, 好多場都係呢個德國靚仔做評判law

阿女還好笑到話, 呢個德國靚仔, 比賽之後講話, 佢想比好多個冠軍, 亞軍同季軍出黎, 但奈何吾得, 只可以比甘多個出黎, 呢句 ...

有呀 , 仲有開長白都係 ,
我諗佢好似 copy 咁讀出嚟 !!!

醒目開學勳章

原帖由 chrwan 於 09-3-18 14:13 發表
今早彈完啦, 較想像好.
82 marks 第三, 好開心呀!
第一84分, 佢彈repeat, 扣3分(原本87分), 但仍然第一, 不過真的較好!
評判是茱利亞音樂學院professor, 好nice!

...

放心哂啦.....恭喜、恭喜 ^_^ (冇哂表情符號)

個助理係未開始之前有講話首歌係 no repeat ,
點解仲有人 repeat ???

我個女果場都有一個男仔彈咗 repeat !

原帖由 洛婷 於 09-3-18 14:32 發表

放心哂啦.....恭喜、恭喜 ^_^ (冇哂表情符號)

個助理係未開始之前有講話首歌係 no repeat ,
點解仲有人 repeat ???

我個女果場都有一個男仔彈咗 repeat ! ...

我覺我, 個老師都應該有d 責任wor, 因為我女果首歌, 理應都係要repeat 架, 但老師話校際吾駛repeat, 千叮萬囑阿女吾好repeat 架!

有無小朋友今朝(18/3 9:30a.m.)在柏斯彈G.2 #104呀?請問知唔知冠亞季軍分別幾多分呀?因評判無講。
Thanks.

醒目開學勳章

原帖由 hinhinmummy 於 09-3-18 14:52 發表

我覺我, 個老師都應該有d 責任wor, 因為我女果首歌, 理應都係要repeat 架, 但老師話校際吾駛repeat, 千叮萬囑阿女吾好repeat 架!

咁又係呀 !!!
始終首歌點樣彈 , 係佢教個學生 .

係咪所有校際既歌都唔洗 repeat ???
‹ 上一主題|下一主題