用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長學歷唔得見小1會否影響收生????
樓主: WindyChow
go

家長學歷唔得見小1會否影響收生???? [複製鏈接]

sec-hk 你本身的言行都有很多問題,唔好以為入嚟駁吓人就覺得自己了不起,亦唔好講得你自己情躁咁高尚,我都有2個小朋友在你所講的名校讀書,但唔覺得有甚麼咁高人一等,如你所講名校先出高尚嘅人,咁你又太膚淺。還有不見得你所謂的老闆、老闆娘和他們朋友的做法,便是令人欽佩和羨慕。講來講去,好像你的人生經驗只是圍繞著你的老闆娘,你的人生觀亦是copy from 你的老闆娘,咁講唔見得你的人生經歷有幾多,無謂再當自己是一盞指路明燈,非跟你的做法不可。還有你講的辦法係唔係一定得先,如果你話得嘅話,咁你憑甚麼數據話一定得,唔好又用你老闆娘和她朋友的case,聽到厭。

sec-hk 生意做唔成,就玩駁嘴....

超級版主

原帖由 sec-hk 於 09-3-9 04:10 PM 發表

我無小朋友照顧, 入來駁下駁下 ... 都幾好玩,
我問過個名校媽咪, 大部份都好似未聽過 bk.
的確是完全兩派教仔方法. 我看過很多 BK topics, 真係兩套完全不同價值觀.  不過 BK 一定要走大眾化路線 ...

咁你仲走黎bk sell,應該搵老闆娘介紹d外快俾你搵,或者直接去d九龍塘名幼稚園門口度sell嘛
我地依d平民同你唔對channel

超級版主

原帖由 dad1234 於 09-3-9 07:42 PM 發表
sec-hk 生意做唔成,就玩駁嘴....

佢太得閒喇,冇生意拍烏蠅,上黎講多d,講到天花龍鳳嚇死人先引到d家長俾

公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo. 攪o店左.

其實想問好耐架啦, 公司秘書, that means 係qualified 的company secretary?

原帖由 babygarden 於 09-3-9 17:35 發表
我都有2個小朋友在你所講的名校讀書

唔好吹水呀 !  就考下你先, 知唔知道 什麼是 success criteria ?  d名校老師用佢o黎做什麼 ?

我傱來都無話過 '甚麼咁高人一等"  , 只說過 讀書係自動波

> 人生經驗只是圍繞著你的老闆娘跟她的朋友 ...

係呀 ! 我是從四年前, 老闆娘要我幫手攪 CCKG 小朋友party 開始, 有名星架 ! 一路留意d 媽咪 如何教小朋友,  如何選校 ... 一路學番黎 , 當然我要幫手做文書及聯絡工作, book 酒店, book 機票 ...

公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo, 攪o店左. 可以搵我幫下手...

原帖由 hinhinmummy 於 09-3-10 09:21 發表
公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo. 攪o店左.

其實想問好耐架啦, 公司秘書, that means 係qualified 的company secretary?

未呀, 重讀緊架. 以前係d媽咪要我點做portfo就點做. 我主要是做文書, 公司 artwork designer 做 design.  

我幫手做portfo只係小幫忙, 都幾有意思 !
公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo, 攪o店左. 可以搵我幫下手...

原帖由 召藥師 於 09-3-9 23:41 發表
佢太得閒喇,冇生意拍烏蠅,上黎講多d,講到天花龍鳳嚇死人先引到d家長俾

都好唔得閒喇, 又要讀書; 又要番工. 係以前係比老板娘同佢d 媽咪朋友 ... 嚇死.  真係唔係好敢生仔 !

原帖由 召藥師 於 09-3-9 23:41 發表

唔係呀, 都好忙呀, 又要上斑, 又要番學.  以前係比老板娘 同佢d媽咪朋友嚇死 !  特別是選小一時 ... d 小朋友好醒. 我都學到好多野 ...

原帖由 召藥師 於 09-3-9 23:39 發表

咁你仲走黎bk sell,應該搵老闆娘介紹d外快俾你搵,或者直接去d九龍塘名幼稚園門口度sell嘛
我地依d平民同你唔對channel

我只有時間幫手做幾份, 唔係全職架. 不過我會好比心機做好果幾份portfo. 唔易做架 !

真係唔夠你講,  我投降o拉 ..

超級版主

原帖由 sec-hk 於 09-3-10 05:31 PM 發表

我只有時間幫手做幾份, 唔係全職架. 不過我會好比心機做好果幾份portfo. 唔易做架 !

真係唔夠你講,  我投降o拉 ..

我唔覺得妳係喎! 妳想洗人腦去認同妳心目中嘅名校要求,唔係個個都咁易上當。妳睇吓回妳咁多位會員有邊位係認同妳架......,我就真係投降(對妳嘅高見)。

原帖由 召藥師 於 09-3-10 19:16 發表

我唔覺得妳係喎! 妳想洗人腦去認同妳心目中嘅名校要求,唔係個個都咁易上當。妳睇吓回妳咁多位會員有邊位係認同妳架......,我就真係投降喇(對妳嘅高見)。 ...

我幾年前, CCKG 係什麼我都唔知.
其實我d 意見, 係我這幾年從d '得左' 既媽咪身上學番o黎. 是親眼經驗, 是真心以為會幫到那些有志媽咪.  

不過見到你反駁我都幾開心 ... 起碼教撓我 有好野要慢慢一d一d講, 唔好一人口氣講晒.

不過真係唔夠你講,  所以我投降o拉

醒目開學勳章

sec-hk, 有兩個仔O係男拔講好奇咩?? 點解你覺得人地吹水呢? 乜你覺得你識哂所有名校學生O既媽咪??

>> 起碼教撓我 有好野要慢慢一d一d講, 唔好一人口氣講晒.

我始終都係覺得你O既理解能力有問題, 人地冇教你好O野唔好一次過講, 而係咁你唔以為聽番來O既就係好O野.... 其實諗諗O下, 會唔會你誤會O左你老闆娘呢?

另外, 你唔好再亂講話你老闆娘個仔係因為你份portfolio 而得O左.... (公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo, 攪o店左. 可以搵我幫下手...)

原帖由 Geni 於 09-3-10 21:45 發表
sec-hk, 有兩個仔O係男拔讀好奇咩?? 點解你覺得人地吹水呢?

唔奇 !   不過你真係唔係好似.  就考下你先, 知唔知道 什麼是 success criteria ?  男拔d老師用佢o黎做什麼 ?

醒目開學勳章

原帖由 sec-hk 於 09-3-10 22:00 發表

唔奇 !   不過你真係唔係好似.  就考下你先, 知唔知道 什麼是 success criteria ?  男拔d老師用佢o黎做什麼 ?

都話你理解能力有問題.... 我梗係唔似有兩個仔讀男拔啦, 因為O個個係 "babygarden "........

原帖由 Geni 於 09-3-10 22:07 發表

都話你理解能力有問題.... 我梗係唔似有兩個仔讀男拔啦, 因為O個個係 "babygarden "........

攪錯左 ! 唔好意思

原帖由 sec-hk 於 09-3-10 16:58 發表

唔好吹水呀 !  就考下你先, 知唔知道 什麼是 success criteria ?  d名校老師用佢o黎做什麼 ?

我傱來都無話過 '甚麼咁高人一等"  , 只說過 讀書係自動波

> 人生經驗只是圍繞著你的老闆娘跟她的朋友 ...

係呀 ! ...

sec-hk,既然你咁鍾意駁,又同你傾兩句。首先你憑乜嘢話我吹水,唔通你識得晒所有讀名校的家長,唔通讀到名校都要打個 report 通知你,你估你係邊位,唔好以為自己乜都知呀。話咗你知啲唔知啲啦,入名校並唔係如你所講,要 train 到個小朋友樣樣皆能,當然箇中的竅門唔話俾你知,等你心思思,哈哈!同時我冇必要回答你那條膚淺的問題,「成功」對你講可能係觸不到或遙不可及的東西,於是乎諗到發晒燒才問我這個問題,可笑!

其實我地大家上嚟 BK係希望分享吓大家嘅經驗,並唔係如你所諗,係度推銷自己嘅生意,雖然有好多父母幫自己的囝囡考到名校(包括我在內),但在分享心得時,都未敢百份百肯定自己嘅心得,你又憑乜嘢係度自吹自擂,就憑你只係幫過吓手做了一份 portfolio (重唔係做 design 嗰隻),真係唔話你慳 D都唔得。

重有你講嘢都幾自相矛盾,既然你自覺尊貴,又何必自貶身份,到這裏來搵生意,搵得咁委屈又何必呢!
第日有機會你啲囝囡入了名校,你都可以係度同我地分享吓,不過唔知你有沒有機會呢!

本來我都唔想係度同你爭拗,但係覺得你做人太自大,吹得就吹,我相信各位家長看過我們和你的爭拗後,一定會心中有數。

我除咗十分同意以上咁多位家長對sec-hk嘅批評之外, 我好想講喱位sec-hk以前只幫人做過幾份portfolio, 仲要係D 媽咪叫你點做就點做, idea 唔係你諗, design 又唔係你做, 咁你係咪只識scan cert. 加埋打字?! D嘢我公司D clerks 都識啦! D post 錯別字多到嚇死人, 以前嗰D 媽咪有冇幫返你執呢? 又可能你D英文叻過中文, 但恕我直言, 你真係唔qualify 喺度sell 自己, 就算唔收錢都心領嘞! 因為呢度D 媽咪冇理由要將 d idea share 比你將來去誤人子弟, 咁咪變咗幫兇?!

另外, 請你唔好再井底之蛙啦!
我上bk 都喺因為有個朋友推介, 佢個女讀加拿大國際.

原帖由 sec-hk 於 09-3-10 17:13 發表

未呀, 重讀緊架. 以前係d媽咪要我點做portfo就點做. 我主要是做文書, 公司 artwork designer 做 design.  

我幫手做portfo只係小幫忙, 都幾有意思 !

醒目開學勳章

我個女都有做profile不過係超簡單個隻,得幾頁紙,同埋冇比父母的學歷學校睇(都係大學畢業),不過真係好多間都收左我個女,其中有DGS,其實最緊要係小朋友interview時的表現,有冇禮貌,我冇同個女特訓,佢亦冇拎任何獎,只係有參加興趣班,我唔覺有錢就咩都得,如果有錢但個人個品唔好,又以為多幾個錢就扮上等人就好黑人憎.

原帖由 polarbb 於 09-3-11 11:27 發表
我個女都有做profile不過係超簡單個隻,得幾頁紙,同埋冇比父母的學歷學校睇(都係大學畢業),不過真係好多間都收左我個女,其中有DGS,其實最緊要係小朋友interview時的表現,有冇禮貌,我冇同個女特訓,佢亦冇拎任何獎,只係 ...

冇錯,講得好啱,最緊要就是面試嗰 part,就算小朋友有百般武藝,樣樣皆能,埋門一腳,臨場失準,最後始終都要落敗。
‹ 上一主題|下一主題