用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好後悔...內疚...及無奈...我好似害咗阿B...... ...
go

好後悔...內疚...及無奈...我好似害咗阿B......

不少學校(無論出名與否),都優先取錄「大B」(JAN - AUG 出世的BB),佢地只將「細B」作後備生,甚至一些學校連入學申請表都不派給「細B」,佢地有些更不接受「細B」做下學年的「大B」讀佢地 PRE- NUR 課程 (如「樂基」 詳情可參看http://www.hongkongpreschool.com.hk/b5/admission.htm ),咁我哋一班年尾出世的BB咪好難搵學校?

為此,我真的好後悔...內疚...及無奈,響年尾先至生阿B出嚟,我好似害咗呀B,唔知點算好!

其實你都唔好咁諗, 都唔係一定所有大b都入到自己想入的學校...不要把責任強加於自己身上...其實, 如果你唔介意, 可以考一些不是太出名的學校, 我見都有細b入到...好似寶血幼稚園都有收細b...其實這幾年出生率都高左, 係難小小入到心儀學校...別要不開心...總有出路...

原帖由 charmmykitty 於 09-3-4 12:16 發表
不少學校(無論出名與否),都優先取錄「大B」(JAN - AUG 出世的BB),佢地只將「細B」作後備生,甚至一些學校連入學申請表都不派給「細B」,佢地有些更不接受「細B」做下學年的「大B」讀佢地 PRE- NUR 課程 (如「樂基」 詳情可 ...

回覆 # 的文章

有無咁誇張啊!其實收唔收,除左睇歲數,我相信最重要係睇個B有幾醒,細B都可以好叻,不要小看自已個B! 比心機教BB啦!

咁咪做大仔lor.....無mud大不了, 不要看得太重.......

醒目開學勳章

其實N1唔係一定要讀嘅, 又有好多係要足兩歲先讀得, 所以d學校好果收你, 就對於佢收少幾個月學費 (做少幾個月生意) 咁佢大把人爭, 唔駛hold起d resounce啫!
但係呢個情況唔會出現响K1
所以~ 你不如放低"要求", 搵一間收插班嘅N1, 然後出年再戰K1啦!

我覺得呢個遊戲規則對小朋友嘅影響唔大, 無必要咁在意~

唔係呀, 我識得有朋友個仔係超細仔(0612), 佢今年考HKPS既N同K, 做大仔考到N班, 仲要係am class, K就waiting, 都唔係你講果回事. 而家幼稚園既課程深左好多, 你要考慮既係小朋友起能力上追唔追到, 又或者會唔會好辛苦.

我個女係0703, 都算係大女, 咪一樣乜都考唔到, 放鬆d喇

elmolly,

我上hkps個校網,佢係咁寫:

「報讀學前班者其出生日期為2007年1月1日至8月31日」

自己亦剛剛打過去,個職員都話9月1日出世後的唔會收讀「學前班」,我問她:「咁對細bb會好唔公平?」佢沒有正面答我,只說:「妳去問問其他學校仲有沒有位啦!」

elmolly:您試吓上hkps個網看看啦!http://www.hongkongpreschool.com.hk/b5/admission.htm
可能07年出生率高,入學條件都唔同咗嘞。

原帖由 elmolly 於 09-3-4 14:48 發表
唔係呀, 我識得有朋友個仔係超細仔(0612), 佢今年考HKPS既N同K, 做大仔考到N班, 仲要係am class, K就waiting, 都唔係你講果回事. 而家幼稚園既課程深左好多, 你要考慮既係小朋友起能力上追唔追到, 又或者會唔會好辛 ...

原帖由 charmmykitty 於 09-3-4 16:04 發表
elmolly,

我上hkps個校網,佢係咁寫:

「報讀學前班者其出生日期為2007年1月1日至8月31日」

自己亦剛剛打過去,個職員都話9月1日出世後的唔會收讀「學前班」,我問她:「咁對細bb會好唔公平?」佢沒有正面答我,只說:「妳 ...

但係我個friend都係啱啱12月同我地班07bb一齊in咋喎, 我諗如果想今年9月讀佢既N class就無乜可能, 但係可以考出年既PN class, 照咁睇考K都可能唔得

afterall, 除左HKPS都仲有好多其他學校, 唔需要耿耿於懷, 反而應該留意下你小朋友既能力係咪可以應付到今年讀書, 加緊train up佢既gross and fine motor skills.

你可以問下學之園仲收唔收application, 我知佢收細b, 同埋佢21號先interview.

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-3-4 17:27 發表

但係我個friend都係啱啱12月同我地班07bb一齊in咋喎, 我諗如果想今年9月讀佢既N class就無乜可能, 但係可以考出年既PN class, 照咁睇考K都可能唔得

afterall, 除左HKPS都仲有好多其他學校, 唔需要耿耿於懷, 反而 ...

你個friend係揀做大仔
而樓主想小朋友做細仔呀!
我記得唔知邊到睇過, N班之所以叫兩歲班, 係因為要足兩歲架! hkps 嘅pn班要收31/8前出世嘅, 我唔覺得有問題, 樓主可以試吓遲d問插班, 佢有位就會收架喇!

都係嗰句~ K班唔會有呢個問題

原帖由 kerkermui 於 09-3-4 17:51 發表

你個friend係揀做大仔
而樓主想小朋友做細仔呀!
我記得唔知邊到睇過, N班之所以叫兩歲班, 係因為要足兩歲架! hkps 嘅pn班要收31/8前出世嘅, 我唔覺得有問題, 樓主可以試吓遲d問插班, 佢有位就會收架喇!

都係嗰句~ ...

樓主有話"佢地有些更不接受「細B」做下學年的「大B」", 我先咁講. 當然如果樓主一心淨係要做細B, 咁就要考多幾間試下

我個細b都係細b,又係預到呢個問題,我話比佢做第二年的大b都唔得....d staff同老師都費事同你講多句...我預過三間呢d幼稚園啦...

我都明白及非常同意--老是要把細b放入去同d大b一齊讀對自己個b都未必係好,所以都一心一意把細b做大b,點知真係有d學校係表都唔派比你...感覺真係好惡劣...實在唔明係咩教學理念...乜12月出世「一定」係差過第二年1月出世的b嗎? 我個細b真係差幾日咋喎...

無論係站係一個教育工作者的立場還是一個營商者的立場,都無法理解呢種歧視之根據點在哪裡?! 定呢d rules出來的學校都唔知如何思考...

我通常都安慰自己,咁低能、白痴同做事無logic的學校,送比我個b,我哋都唔好讀啦...「咁聰明的學校」d師資都好值得懷疑囉....如何可以教好我個b??!

共勉之..

其實我都好明白樓主既感受, 唯有報 D 冇甘出名, 真係識欣賞我個囡既學校.
呢個世界不嬲都唔公平.........唉!!!!

「報讀學前班者其出生日期為2007年1月1日至8月31日」無問題喎!!  PN 要足兩歲先可以讀, hkps 只係確保開學時返學d學生足兩歲, 好正常, 差唔多間間都係咁, 無問題呀!!

ps. 我個係細仔0611b, 無讀pn, 今個月先玩playgroup 都有間所謂出名k1收左.

elmolly,

想問下你朋友如何同時 in PN & N class,
意思係填表寫晒 in PN & N class 當日一次 interview 就得...???
唔係好理解, & 可以咁做既咩???
因其實我覺得我囝其實剛剛響中間,2月份,
我有時會諗2.5歲讀N1好似好大個....一_一
請教請教...

原帖由 elmolly 於 09-3-4 05:27 PM 發表

afterall, 除左HKPS都仲有好多其他學校, 唔需要耿耿於懷, 反而 ...

wahhaha,

我非常同意您的意見!

「我通常都安慰自己,咁低能、白痴同做事無logic的學校,送比我個b,我哋都唔好讀啦...「咁聰明的學校」d師資都好值得懷疑囉....如何可以教好我個b??! 」

講得好到肉!好有point!果然係「精明媽媽」。

共勉之!^^

原帖由 wahhaha 於 09-3-4 21:17 發表
我個細b都係細b,又係預到呢個問題,我話比佢做第二年的大b都唔得....d staff同老師都費事同你講多句...我預過三間呢d幼稚園啦...

我都明白及非常同意--老是要把細b放入去同d大b一齊讀對自己個b都未必係好,所以都一心 ...

biebiewu
2月份係冇得揀,一定要做大仔,我個囝都係,我完全唔覺得佢會係太大個,響呢個制度之下就要咁玩.就算有d人10月出世都揀做大仔,當然有佢既理由啦.其實真係有著數架.
原帖由 biebiewu 於 09-3-5 00:53 發表
elmolly,

想問下你朋友如何同時 in PN & N class,
意思係填表寫晒 in PN & N class 當日一次 interview 就得...???
唔係好理解, & 可以咁做既咩???
因其實我覺得我囝其實剛剛響中間,2月份,
我有時會諗2.5歲讀N1好似 ...
http://era-central.blogspot.com/

其實又洗咩咁upset喎, 如果你要怪自己生個b係細仔, 不如怪自己唔夠有錢, 唔係professional, 唔係住九龍塘獨立屋, 又唔識d學校校監同校長啦...呢個世界一向都唔公平架啦, 如果你有以上d嘢, 唔好話係細b, bb係飯筒都可能照收呀...睇開d啦老友!

啱架!!
如果徐子淇個女就算31/12出世都照收la..........

如果真系好想小朋友做大B,可以考慮遲一年讀書,不過有啲學校唔收超齡,所以真系有啲麻煩,唯有PULL-UP自己個B,或者比佢讀PN班,如果學校齋睇出生年齡收生,咁都無辦法,證明呢間學校唔適合自己個小朋友,不過香港好嘅學校好多,如果小朋友SMART嘅,其實唔一定淨系等學校簡小朋友,一樣可以由家長、小朋友自己去簡好嘅學校,唔使太過難過,相信,天下間總有慧睇識人才嘅好校長、好老師、好學校!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!