用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 食人奶bb係唔係聰明d?
go

食人奶bb係唔係聰明d?

你地bb/小朋友食人奶抑或奶粉呀?同資優有無關係呢?人地話食人奶聰明d, 係唔係真?

原帖由 preciousstone 於 09-3-4 09:58 發表
你地bb/小朋友食人奶抑或奶粉呀?同資優有無關係呢?人地話食人奶聰明d, 係唔係真?

讀書時有講師話IQ比正常高8分,佢無話點出呢個結果,anyway但係我覺得bb身體就比較健康d啦!!食人奶bb少敏感/濕疹/腸胃問題,對媽媽嘅關係會親切d。

回覆 # 的文章

i don't think so. i had never breastfeed my son, but he is very healthy and also a gifted boy.

係lo!!

醒目開學勳章

食人奶~ 對於我係緣份嚟嘅..
當年阿媽餵住人奶都有咗我 (係~哥哥IQ比我高) 而我無食過人奶..
到我生仔.. 阿仔都唔願埋身啜.. 但係都叫做有限供應咗3個月.. 阿仔算聰明, IQ~ 言之尚早
再生~ 應該餵唔到喇, 因為我好似媽媽咁, 要食血壓藥呀~

昨天聽了個講座,姑娘係話佢地響健康院見得bb多,食人奶的bb係醒目d既!

我自己都係餵人奶,我都真係覺得阿仔細個時幾醒架.不過,有d 慚愧,阿仔大大下,同其他小朋友比,又吾多覺佢特別醒了. 所以後天既培養係有好大幫助既!

之但係,阿仔身體真係好好架,病痛都少d,有病都會快d 好番架.

PS - kerkermui, 就是餵人奶既媽媽,都有可能響頭半年就來經的,所以吾好用"餵人奶"來當避孕方法,吾可靠的.我都識人係咁中左招!

只是個人意見,阿囡食到1歲多D,不過佢係因為唔肯食奶粉,攪到要返公司整,返到屋企就埋身俾,又要喂之前1個小時飲好多水,又唔可以食雜食,如煎炸野,咖啡,咖哩等...不過,佢細個陣係俾其它BB多D反應同快d,又好快好多講野 ,到宜家你問係咪資優我都唔知,之但係我覺得你有精神同時間,又唔怕辛苦喂啦,我支持您啊,對BB又好,對自己又好D(好快收身,同埋子宮收得快D),同埋你會feel到好正好溫馨(可能一生淨係生一個,就更加要俾),到阿囡宜家6歲仲係勁鍾意跟住同鍚我,可能喂得多既關係.....

原帖由 wingyeunglilo 於 09-8-21 01:18 發表
只是個人意見,阿囡食到1歲多D,不過佢係因為唔肯食奶粉,攪到要返公司整,返到屋企就埋身俾,又要喂之前1個小時飲好多水,又唔可以食雜食,如煎炸野,咖啡,咖哩等...不過,佢細個陣係俾其它BB多D反應同快d,又好快好多講野:ex ...

贊同呀!如時間&精神許可咪餵耐D囉,
頭2年自己湊.......結果女女食左3年半自己離乳
佢身體真係好好, 而且又唔偏食(因為我餵奶時咩都食, 佢好多食物都唔抗拒, 有根據GA)
200%支持
Glenda 2歲半啦!仲超愛媽媽奶='v'=

我覺得會係......始終要出多d力啜,求生意志我唸都會強d
我們愛,因為上帝先愛我們.

同意, 你話人聰明o的定係牛聰明的呢, 雖然仔仔只係短短吃了8個月, 學校同佢check 了已是資優, 係未知道仔仔係資優時,囡囡都吃到2, 未知係咪, 因為覺得順期自然知道便好了.

如果自問自己比牛聰明就應餵人奶了.

原帖由 wawa 於 09-11-16 11:04 發表
同意, 你話人聰明o的定係牛聰明的呢, 雖然仔仔只係短短吃了8個月, 學校同佢check 了已是資優, 係未知道仔仔係資優時,囡囡都吃到2歲, 未知係咪, 因為覺得順期自然知道便好了.

如果自問自己比牛聰明就應餵人奶了.  ...

笑左

原帖由 沖廁 於 09-11-5 04:51 發表
嘩食左3年半好叻wor
你女女是資優嗎?

只要係能力範圍內,邊個都可以餵到2歲以上,甚至自然離乳
至於她是與否資優,都言之過早
不過佢有情緒控制問題,有社工跟進,只說過有資優ge特徵
對我黎講,人奶BB身體底子係好好多,尤其餵到2歲以上!而佢特別聰明or反應快,可算係一個恩賜!
Glenda 2歲半啦!仲超愛媽媽奶='v'=

I agree.. cow's milk is for cows and human baby should be on human milk ... ie breastmilk.  I fed my son till about 1 1/2... then he was willing to go on organic soy formula.  

I don't know whether he is gifted... but he is surely "different" in the classroom.  He is only in nursey.. and do his own thing.. while knows what is happening in the main group.  He would join all of a sudden if it become interesting.  And last year in playgroup, his teacher lets him because he knows all the songs that she taught even though he was not sitting in the circle with the rest of the class.

Undoubtedly... he is very healthy... would eat anything (almost)... Selfishly, I did it for myself when he was born... cuz I got back in shape a lot quicker and could get back into my Size S clothes 6 months after he was born!