用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人收到劍鳴嘅信呀?
go

有冇人收到劍鳴嘅信呀?

有冇人收到劍鳴嘅信呀?

佢哋 pre-nur 在1月31日截止報名,到依家一d回音都冇呀!唔知係寄失咗報名表,定係佢哋冇打算見我個12月出世嘅「細b」呢!

醒目開學勳章

原帖由 charmmykitty 於 09-3-4 09:05 發表
有冇人收到劍鳴嘅信呀?

佢哋 pre-nur 在1月31日截止報名,到依家一d回音都冇呀!唔知係寄失咗報名表,定係佢哋冇打算見我個12月出世嘅「細b」呢! ...

出哂信喇! 你即刻打去問問啦! 呢個星期六in喇!

btw, 我唔知劍嗚点, 不過好多N1要足兩歲先可以入學, 九月時你個小朋友未返得學喎!

Don't worry!
I have already asked the staff of keenmind last week, she replied that they will arrange our bb (born in Nov) interview on coming June.
The interview on coming Sat is for "Big BB".
原帖由 charmmykitty 於 09-3-4 09:05 發表
有冇人收到劍鳴嘅信呀?

佢哋 pre-nur 在1月31日截止報名,到依家一d回音都冇呀!唔知係寄失咗報名表,定係佢哋冇打算見我個12月出世嘅「細b」呢! ...

Kerkermui & littleJasmine,

謝謝您們的回覆!^^

唉!要到六月初先至in,咁即係話佢哋收「大B」多啦!唉......唉......唉......唔通11、12月出世的BB真的要報讀下一學年?我好內疚年尾先至生阿B出嚟呀!好似害咗阿B咁,內疚死我嘞!

No worry charmmykitty, baby too small can't really show their talents, i think the school just want evaluating them fairly later when they can perform more. :

原帖由 charmmykitty 於 09-3-4 11:59 發表

謝謝您們的回覆!^^

唉!要到六月初先至in,咁即係話佢哋收「大B」多啦!唉......唉......唉......唔通11、12月出世的BB真的要報讀下一學年?我好內疚年尾先至生阿B出嚟呀!好似害咗 ...

醒目開學勳章

原帖由 charmmykitty 於 09-3-4 11:59 發表

謝謝您們的回覆!^^

唉!要到六月初先至in,咁即係話佢哋收「大B」多啦!唉......唉......唉......唔通11、12月出世的BB真的要報讀下一學年?我好內疚年尾先至生阿B出嚟呀!好似害咗 ...

咁又唔駛內疚.. 如果你迫佢做細仔而佢又handle唔到, 你先要內疚呀!
我就會睇吓小朋友嘅能力, 如果都係普普通通, 我會俾佢遲一年讀書! 小朋友長期處於比人差嘅環境, 有機會失去學習興趣架! 而年頭年尾嘅能力差異, 要到3-4年級先可以無咁明顯!

點解要內咎呢?仔女遲d出世又如何呢?如果個個咁諗年尾咪冇人生?真係唔駛咁擔心喎!雖然07年係好多b (其實政府數据年年差唔多), 但一定有書讀,我姑仔個囡都係05年12月出世,佢去方方樂趣做n1 插班生,然後入左York 讀K1 (剛剛夠2歲8個月),而家全斑最細係佢,但老師都話佢完全追得上,所以細b唔一定有問題!報多幾間学校先,實有学校收架!

真係好多謝各位的寶貴意見!幸好有BK的好媽媽支持,我個心才好過些,多謝哂您哋呀!

我個女都係 07/10 尾出世的 (細女), 找學校的過程:

1. 樂基 - 已 interview, waiting list
2. 方方 - 已 interview, 等通知
3. 劍嗚 - 5/6月才通知會否 interview
4. Victoria - 已 interview, 等通知
5. William - 已 interview, 已confirm收了

都幾頭痛架...大家努力!

siupeg,

謝謝您的分享!

呢排成日在這裡有人談及「William」,這間學校在哪裡?課程內容好嗎?

至於「方方」,哪一間分校較好?比較「William」,哪一間較好呢?   

原帖由 siupeg 於 09-3-4 16:08 發表
我個女都係 07/10 尾出世的 (細女), 找學校的過程:

1. 樂基 - 已 interview, waiting list
2. 方方 - 已 interview, 等通知
3. 劍嗚 - 5/6月才通知會否 interview
4. Victoria - 已 interview, 等通知
5. William - ...

William 係黃埔的, website http://www.william-inter-kg.edu.hk/home.php

我地係 in 方方太子道個間, 感覺得 William 比方方好 (校舍比較大及新, 方方好似無咩 system 咁)

我朋友係黃埔住 recommend William 給我的, 你可以試下, 可能仲有 seat.

siupeg,
我明天會去試試,唔該哂!

原帖由 siupeg 於 09-3-4 16:29 發表
William 係黃埔的, website http://www.william-inter-kg.edu.hk/home.php

我地係 in 方方太子道個間, 感覺得 William 比方方好 (校舍比較大及新, 方方好似無咩 system 咁)

我朋友係黃埔住 recommend William 給我 ...

仲有方方, 只需參加其 PLAYGROUP 便直升其 2 歲班, 所以一定有辦法搵到學校的

我打電話問劍鳴, 他們說會在6月13日(六)in細B.