用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有些媽咪好自私
樓主: vickycheung36
go

有些媽咪好自私 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

如果你可以找到佢(007)嘅post,你可以知道佢真係用心嚟幫人,意見亦中肯,最緊要係幫到大家!佢唔再回應,或多真係我哋呢班daddy,mani嘅損失!

yuk hei mum

原帖由 davidmimi 於 09-3-5 11:03 發表
在BK,當然有人心存自私,但即使用豁達的心去講去答,下場亦不一定好的...

我敢講,若你以過來人身份,回答升中問題超過20題,你可能有班fans,但亦形成一班唔妥你的人,因為你的回應中,必定有A學校較B學校好,C D E學校校風差的等言論...被你比下去的學校fans或否定你言論的人,便會積聚怨氣,這群人成形後,便會不斷對你攻擊的....甚至是人身攻擊的.

升中派位 / 初中教育之前都有多位有見地答題人...但結果都係被這種"人性勢力"擊走,最出名的好似007咁啦,佢的升中知識,真係可以出書的,但結果都係意興難珊...

他們都是過來人,在bk回答只是義工,試問誰願意做受氣的義工呢??

007做錯什麼事, 為什麼那些人會對她不滿??

原帖由 loksun 於 09-3-5 11:57 發表
007做錯什麼事, 為什麼那些人會對她不滿??

007無錯呀,若要堅持話佢錯,就錯在"堅持自己認為對的事啦".

互聯網係將人性醜惡一面盡情表露出來的.

醒目開學勳章

hi,

yes!可留覽以下:
007暫停解答升中事宜!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1273271&extra=page%3D33&page=2

另一位cherry1995都係升中專家,本人對佢哋冇在係bk升中版發言亦感到婉惜!

yuk hei mum

原帖由 davidmimi 於 09-3-5 12:39 發表

007無錯呀,若要堅持話佢錯,就錯在"堅持自己認為對的事啦".

互聯網係將人性醜惡一面盡情表露出來的.

007 & cherry1995的離去,表面原因被一班小人攻擊....但實情是死於旁人的冷漠.

被兩人幫過的人不少,但當他們被攻擊時,願意出聲的人係極少,每次都係一人應戰,一次係咁樣...兩次又係咁.....心當然死啦.

漢寶飽,還記得前排wahyanpooh被攻擊時,是你先勇敢出聲的,相反樓主竟然係叫所有人"收聲",她說只想知道華仁的資訊,但又無想過wahyanpooh已答了她10多個post....這類自私的人值得幫嗎??

可能大家來這個討論區時間不同,所以好多迎入來的又問同一的問題,而舊的又嫌煩。

不過只要是善意的,無論是贊成或批評,我都認為可以接受。但那一次我覺得是人身攻擊,不停狙擊他,我才這樣做。

有時她們不答,可能是她們根本不清楚,無法解答,正如前所說,小學時家長會比較清楚學校事,但在中學一定比較困難,子女不想你知太多,而家長之間的交流機會亦比小學時少得多,所以vickycheung36亦要體諒。

自私與慷慨其實都是比較詞, 不過將心比己, 自己未替女兒找學校之前, 都唔知道找學校原來係一個咁挑戰性的事情。 由列出心儀學校開始, 要一間一間的看他們的網頁, 了解他們的辦學理念, 到處打聽這些學校是否適合孩子的性格, 又要留意校風, 又要留意學業成績, 好啦, 選好了, 開始去聽簡介會, 下載申請表, 填表, 搞孩子的PROFILE, 預備面試, 去面試, 仲要祈禱希望唔好撞期。。。當中好多時都要靠網上問其他家長, 查看網上以前的留言等等。。。過程真係嘔心瀝血。 所以我好佩服係呢度的每一位家長, 能夠為孩子付出這么多。 所以我會很感謝能夠愿意提供確實資料的家長, 無私的奉獻。 我一樣愿意提供自己收集得來的資料跟大家分享, 其他事情其實都好難跟跟計較了。 希望還沒找到學校的家長好快有好消息。共勉之。
多一點努力 多一點回憶!

可否告之那些人怎樣人身攻擊007??對不起, 我不是想提起不開心的事, 只是想了解為何一個網上討論也可弄得不快.

又會講到 007 果到嫁  

有時如果要問. 試下 pm 比較好的 .  可能其他媽咪唔答可能有佢的難處  .

而且同一段文章,  每個人感受也不同呢 .

原帖由 tinetinew 於 09-3-5 11:48 發表
hi,

如果你可以找到佢(007)嘅post,你可以知道佢真係用心嚟幫人,意見亦中肯,最緊要係幫到大家!佢唔再回應,或多真係我哋呢班daddy,mani嘅損失!

yuk hei mum

...

如沒記錯007 囡囡好似快會考喇 . 好忙的
新學年便是 3-3-4 新高中課程 ,
始終都要有接班人既麻.
放心吧 !

原帖由 bkman 於 09-3-6 00:22 發表
自私與慷慨其實都是比較詞, 不過將心比己, 自己未替女兒找學校之前, 都唔知道找學校原來係一個咁挑戰性的事情。 由列出心儀學校開始, 要一間一間的看他們的網頁, 了解他們的辦學理念, 到處打聽這些學校是否適合孩子的性格,  ...

因為經歷過所以心有同感.

007接班人??? 都好難了, 現在bk的環境比幾年前複雜,多了很多小圈子, 猛人更快被打沉..

小一選校 ,升中派位的版主位吉了很久都無人做啦...

這好睇家長用甚麼心態去看

做版主有時要客觀 , 好多時好難給意見出來 .
我係 bk , 由亞仔由搵小學, 中學 .
我都遇到志同道合的家長呀 .
有同一間小學, 又有同一間中學 .
大家是交換意見心得.
不是要求人家付出專業見解去解答問題.

原帖由 davidmimi 於 09-3-5 11:03 發表
在BK,當然有人心存自私,但即使用豁達的心去講去答,下場亦不一定好的...

我敢講,若你以過來人身份,回答升中問題超過20題,你可能有班fans,但亦形成一班唔妥你的人,因為你的回應中,必定有A學校較B學校好,C D E學校校風 ...

請問邊到可以揾到007呢??

Fully agree with bkman.  I found plenty of useful information in BK and I remember the first time when I seen the discussion here, my tears almost burst out as I found a lot of 鳴.  Thanks to all those parents who gave valuable advice.

原帖由 bkman 於 09-3-6 00:22 發表
自私與慷慨其實都是比較詞, 不過將心比己, 自己未替女兒找學校之前, 都唔知道找學校原來係一個咁挑戰性的事情。 由列出心儀學校開始, 要一間一間的看他們的網頁, 了解他們的辦學理念, 到處打聽這些學校是否適合孩子的性格,  ...

我覺得KHMAMA可以當007的接班人。她經常作出十分詳盡及中肯的分析,實為我們的明燈。代所有的受惠者再三感謝KHMAMA!         

另亦非常期代007兄再度的出山,為我們作出風趣幽默的分析!令千金即將會考嗎?在此預祝她獲取佳績!!!:loveliness:  

原帖由 davidmimi 於 09-3-7 12:43 發表
007接班人??? 都好難了, 現在bk的環境比幾年前複雜,多了很多小圈子, 猛人更快被打沉..

小一選校 ,升中派位的版主位吉了很久都無人做啦...

噢 ! 原來 007 已不回應升中問題了 ! 真可惜呀 ! 回想當年他真的幫我不少呀 ! 現在兒子已中二了 ! 在此--我要向007致萬二分謝意呀  ! 無言感激呀 !

好耐無入來初中版了!

007 活躍的年代我都係初中教育常客,但我好懵的,我都唔知點解007忽然唔再答升中的問題了!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

現在係bk真係好難暢所欲言,好似 九華, 英華, SPCC 講親都係罵戰收場....前排又...

每次打post都要想想會唔會得罪人...好無癮.
‹ 上一主題|下一主題