用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
樓主: frankie54524
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見 [複製鏈接]

超級版主

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 04:22 PM 發表

召藥師,你咁有正義感,緊係得啦!

唔好咁講,依個形容詞係bk度好敏感。
咁我pm妳啦! 謝謝!!

我都住34網,所以一路睇住呢個topic...

我想問下成日話儲好d証書,請問咁細過人仔可以儲甚麼証書﹖比d意見。

唔該。

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 14:05 發表

真係好好彩,恭喜你

我而家都好擔心阿女派位派得好
而家有儲好d証書,同埋俾囡囡參加多d活動
不過始終係學校選人,好似自己做唔多d乜

loklok0104

想問申請表會放係邊頁?

我有個奇怪的諗法
當面試者拿住所有申請者文件時
如果份份都係膠的活頁file,會睇得好唔方便
反而用釘書機釘埋一齊
唔使打開,就可以睇到申請表
睇到基本資料
好似方便d

原帖由 olima 於 09-3-25 16:35 發表

我想問下成日話儲好d証書,請問咁細過人仔可以儲甚麼証書﹖比d意見。

唔該。

校內:全年學期評估表,年尾頒的獎項﹙好似表現優異﹚、一人一花種植證書,至fit小人類的活動等

校外:填色比賽等

課外活動:暑期班,完成證書

仲之有什麼就儲起什麼,反而要用時,唔知點排行,邊d要排前面,邊d無咁重要排後面

原帖由 olima 於 09-3-25 16:35 發表

唔該。

比賽,考級個D。d興班有D都有,唔洗放哂放D精ge!

我唔知無記錯,CSK叩門好似係考試。 好多學校都係考paper.

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 16:36 發表
loklok0104

想問申請表會放係邊頁?

我有個奇怪的諗法
當面試者拿住所有申請者文件時
如果份份都係膠file,會睇得好唔方便
反而用釘書機釘埋一齊
唔使打開,就可以睇到申請表
睇到基本資料
好似方便d ...

間間學校要求既野都唔同,有D學校只收取profile共10頁,有D學校就幾多都收,如你用釘裝既形式,到時就較麻煩。

超級版主

原帖由 olima 於 09-3-25 04:35 PM 發表

唔該。

係囉,我個女都冇俾錢學野,又冇參加任何比賽(都唔知有咩途徑),最多都係得d特別生活家庭照,同埋得校內優異表現獎狀同d親子閱讀獎咋(k1時攞,k2-k3都唔知仲有冇得攞)。

超級版主

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 04:49 PM 發表

間間學校要求既野都唔同,有D學校只收取profile共10頁,有D學校就幾多都收,如你用釘裝既形式,到時就較麻煩。

咁係唔係入係個d有活頁嘅膠folder好呢?

原帖由 召藥師 於 09-3-25 16:50 發表

係囉,我個女都冇俾錢學野,又冇參加任何比賽(都唔知有咩途徑),最多都係得d特別生活家庭照,同埋得校內優異表現獎狀同d親子閱讀獎咋(k1時攞,k2-k3都唔知仲有冇得攞)。 ...

唔洗怕ge!
特別生活家庭照都可以,Show 俾學校睇你地係一個開心家庭。叫小朋友參與,你貼相小朋友寫D字。有時學校interview 會叫小朋友介紹。
你又可以自已/叫小朋友寫封信why 你想入這間學校

超級版主

原帖由 wensi 於 09-3-25 04:57 PM 發表

唔洗怕ge!
特別生活家庭照都可以,Show 俾學校睇你地係一個開心家庭。叫小朋友參與,你貼相小朋友寫D字。有時學校interview 會叫小朋友介紹。
你又可以自已/叫小朋友寫封信why 你想入這間學校 ...

嘩!叫小朋友寫埋信,真係幾高難度(我指如果k2學期尾去考直資嘅話),我仔小二都作唔掂d日記呀......唉~

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 16:49 發表

如果到時派唔到去紅馬,就一定會去紅馬試吓,佢地網址話要6月尾7月初先接受申請,你有沒有聽聞佢地的要求?

原帖由 召藥師 於 09-3-25 16:53 發表

咁係唔係入係個d有活頁嘅膠folder好呢?

yes

你亦唔洗怕既!學wensi話齋,特別生活家庭照都可以,Show 俾學校睇你地係一個開心家庭。

及你可影低小朋友既作品,例如圖畫,勞作等。然後係"個人作品"果頁,叫小朋友寫上"我的作品"字。

原帖由 召藥師 於 09-3-25 17:06 發表

嘩!叫小朋友寫埋信,真係幾高難度(我指如果k2學期尾去考直資嘅話),我仔小二都作唔掂d日記呀......唉~

我見有人做,介紹吓自己短短。小朋友手寫可以係colour pen,天真D都係表現小朋友ge一面。小朋友ge畫一幅,看畫知人叫小朋友選又問下佢why。唔一定show証書。
盡自己ge能力,做幾多得幾多。

Thanks God! 我當年唔洗玩lee D!

請問有甚麼方法, 可以check番34網每年有幾多小朋友參加大抽獎(男仔/女仔), 比我地家長預計派到第一志願的機會有幾多%.

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 15:38 發表

第一round自行收生衰左,第二round大抽獎得左!

原帖由 YY-pig 於 09-3-25 17:36 發表
請問有甚麼方法, 可以check番34網每年有幾多小朋友參加大抽獎(男仔/女仔), 比我地家長預計派到第一志願的機會有幾多%.

sorry........我都唔清楚吖!

不過聽講今年派位比較無前幾年咁理想。

祝大家好運

因為推行小班教學
所以學位會少左
留意世襲生又會在抽獎位中抽起

就算唔得
第一時間去叩門
我朋友試過去一收結果唔收
即去佢心儀的津校叩門
學校講明未收表時段
但佢仍求學校收信
最終成功在叩門取錄

唔知有冇關係

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 17:53 發表

sorry........我都唔清楚吖!

不過聽講今年派位比較無前幾年咁理想。

祝大家好運

原帖由 YY-pig 於 09-3-25 17:36 發表

你可以睇以下網址,
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1496&langno=2
-> click 小一入學統籌辦法
-> click 二○○八年度小一入學報告書
=> 最後22頁睇到2008資料

真的謝謝你呀! HappyEE, 很清楚和詳盡呢, 發現原來35網能夠派到第一至三志願的學生, 比起34網多呢!

原帖由 HappyEE 於 09-3-25 23:15 發表

你可以睇以下網址,
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1496&langno=2
-> click 小一入學統籌辦法
-> click 二○○八年度小一入學報告書
=> 最後22頁睇到2008資料 ...

原帖由 YY-pig 於 09-3-26 09:42 發表
真的謝謝你呀! HappyEE, 很清楚和詳盡呢, 發現原來35網能夠派到第一至三志願的學生, 比起34網多呢!

, 所以上年我的策略係搏協恩第一, 入唔到後到35網叩門(target兩間奉基及黃埔宣道), 同時叩34熱門, 感覺35叩門唔太難, 但我係有私小在手, 風險自決

魅力公主 醒目開學勳章

我都係...
真係好驚搏唔到協恩
[quote]原帖由 召藥師 於 09-3-4 00:56 發表

我都考慮緊幫唔幫個女搏協恩,因為唔跟阿哥入同一間學校就只好大抽獎,入唔到協恩就唔知會去到邊......,好怕要叩門呀。
‹ 上一主題|下一主題