用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3 仔,好煩阿!
樓主: AS-Ma-Ma
go

band 3 仔,好煩阿! [複製鏈接]

原帖由 ALAL 於 09-3-5 06:05 發表
鄧鏡波:睇校風,唔覺得係band 3,不過,聽講會「勸」走成績唔達標學生  -- 是, 朋友教新界BAND 3中學,收了鄧鏡玻 一個很差學生.

余振強 : 我個朋友個仔中五畢業,十幾分,成績不錯.他媽沒有聽說校風太壞,但網上的意見總是很 ...

睇黎鄧鏡波都會是首選,其他如聖三一,九龍塘,余振強,新亞等都要好好排位。
貪心D,問多條問題,band2尾嘅學校又有什麼好建議??等我好好思考。Thanks.

回覆 # 的文章

你亦可consider賽馬會官立中學.應該是band2尾

原帖由 Viman 於 09-3-5 23:29 發表
你亦可consider賽馬會官立中學.應該是band2尾

Thanks. 之前佢阿sir都有提議這校,不過D人嘅comments都係麻麻地,話官校好極端,一係好好,一係好差喎!
What do you think ?

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-3-6 10:54 發表

Thanks. 之前佢阿sir都有提議這校,不過D人嘅comments都係麻麻地,話官校好極端,一係好好,一係好差喎!
What do you think ?

2 尾可以推介 五旬節中學 和 胡兆熾中學,
不過相比鄧鏡波,band 3 生更難入到這2間學校。
[因為校風也較鄧鏡波好。]
賽官.......2 尾成績,不過校風不算好

學生成績,可靠補習追番,但學壞咗,就有排搞,要為子女選校,父母最好到心儀學校附近觀察學生的表現,及多詢問該校學生及老師學校的校風,才下決定。

最實際是去那間學校親身睇一睇。好壞好易腸到,好似賽馬會就認真差.....,五旬節可以接受,胡兆熾差小小,只是個人意見。

原帖由 chuganam 於 09-3-6 23:13 發表
學生成績,可靠補習追番,但學壞咗,就有排搞,要為子女選校,父母最好到心儀學校附近觀察學生的表現,及多詢問該校學生及老師學校的校風,才下決定。 ...

我是在職媽咪,又點會有時間去學校附近觀察呢:cry:
我都好明白學壞咗,就真係有排搞 ,你睇今日頭條,14歲媽媽將自己大肚相post上網,真係要幾離普都有....
最慘係阿仔成績唔好,根本唔到你間好學校,唯有周圍收下風,聽多D意見,自己再作最終決定.

原帖由 漢堡飽 於 09-3-6 23:46 發表
最實際是去那間學校親身睇一睇。好壞好易腸到,好似賽馬會就認真差.....,五旬節可以接受,胡兆熾差小小,只是個人意見。

你見過賽官怎樣差?

我在巴士見到的,班學生每日只談去邊玩,髮型及行為都不似學生。亦在學校門口見到,有好多學生遲到,一早就大排長龍登記才入到學校。與一些較好的band2學校差好遠。我絕不推薦。

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-3-5 22:06 發表

睇黎鄧鏡波都會是首選,其他如聖三一,九龍塘,余振強,新亞等都要好好排位。
貪心D,問多條問題,band2尾嘅學校又有什麼好建議??等我好好思考。Thanks. ...

如果係band2男仔, 可以考慮下面既他區中學:
深水埗:
-
香島 (直資)
-
聖瑪加利 (直資)
-
惠僑 (直資)

觀塘:
-
五邑司徒浩
-
寧波第二
-
聖若瑟

沙田:
-
覺光法師
-
黃允畋
-
青年會
-
基督
-
陳震夏
-
梁文燕
-
馬鞍山聖若瑟
-
馬鞍山崇真
-
陳楷
-
黃鳳亭

將軍澳:
-
鄭植之
-
慕德

原帖由 漢堡飽 於 09-3-9 17:36 發表
我在巴士見到的,班學生每日只談去邊玩,髮型及行為都不似學生。亦在學校門口見到,有好多學生遲到,一早就大排長龍登記才入到學校。與一些較好的band2學校差好遠。我絕不推薦。 ...

Thanks. 我亦有同感.雖然不是這校學生,有時坐車聽到D學生傾談,都會聽留心佢地講乜,但都唔知佢地係邊間學校,有時都好努力望住佢個校徽,好多時都不能成功 .
雖然一兩個學生不能代表全校,都叫做多一些資料參考.

原帖由 khmama 於 09-3-9 21:20 發表

深水埗:
-
香島 (直資)
-
聖瑪加利 (直資)
-
惠僑 (直資)

觀塘:
-
五邑司徒浩
-
寧波第二
-
聖若瑟

沙田:
-
覺光法師
-
黃允畋
-
青年會
-
基督
-
陳震夏
-
梁文燕
...

Thank you so much.
想問:其實所謂band 1,2,3學校,在每一個banding裡面仲會唔會分頭尾?咁你介召的學校,會是頭中尾邊邊呢? 因仔仔極其量都只可間2尾學校,如屬頭或中,對佢黎講就危險左小小
Pls adv your further comments. Thanks

我仔的堂家姐 f.5 & 堂哥 f.1 在胡兆熾讀
我見佢地都好乖, 升左中仍然好有禮貌
講野都無夾助語詞, 坐低無un 身 un 世
頭髮仲係黑色, 無食煙
好似會考在即, f5 家姐都已經好努力溫書
我相信 band 2 選呢間ok

順德聯誼總會胡兆熾中學

五旬節中學

學校

2007放榜第一階段原校升F.6學生人數

The above is provided by BK mums. I believe the first school is difficult to be admitted but can try.

但因為係band3仔,所以基本上你的推介是不太適合。

少少補充。

惠僑校風很差,出名飛condom,應該是band 3,
不要選。

寧波第二以前是觀塘想改好的band 3生必選
[當年比同區band 3好],但現在成功升band。
band 3生都不容易入到了。

深水埗:
-
香島 (直資)
-
聖瑪加利 (直資)
-
惠僑 (直資)

觀塘:
-
五邑司徒浩
-
寧波第二
-
聖若瑟

沙田:
-
覺光法師
-
黃允畋
-
青年會
-
基督
-
陳震夏
-
梁文燕
...

原帖由 jazzmama 於 09-3-10 16:28 發表
我仔的堂家姐 f.5 & 堂哥 f.1 在胡兆熾讀
我見佢地都好乖, 升左中仍然好有禮貌
講野都無夾助語詞, 坐低無un 身 un 世
頭髮仲係黑色, 無食煙
好似會考在即, f5 家姐都已經好努力溫書
我相信 band 2 選呢間ok ...

原帖由 nywing 於 09-3-10 17:28 發表
但因為係band3仔,所以基本上你的推介是不太適合。

少少補充。

惠僑校風很差,出名飛condom,應該是band 3,
不要選。

寧波第二以前是觀塘想改好的band 3生必選
[當年比同區band 3好],但現在成功升band。
band 3生都不容易 ...

咁你有無好推介比我個2尾3頭仔??
他雖然成積不好,但運動都OK,係足球同羽毛球校隊,剛剛九東,足球得第二,羽毛球打入16強,唔知有無幫助呢?

沙田林大輝(直資)鍾意收運動勁的學生, 而且活動多, 適合程度唔太高的學生, 讀起黎冇咁辛苦

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-3-10 18:18 發表

咁你有無好推介比我個2尾3頭仔??
他雖然成積不好,但運動都OK,係足球同羽毛球校隊,剛剛九東,足球得第二,羽毛球打入16強,唔知有無幫助呢? ...

Hi khmama

見到你提議band 2 男仔可以考慮惠僑中學, 可唔可以講多一些這間學校呢, 因為在網上很難搵到這間學校的資料

Thanks,

深水埗:
-
香島 (直資)
-
聖瑪加利 (直資)
-
惠僑 (直資)

觀塘:
-
五邑司徒浩
-
寧波第二
-
聖若瑟

沙田:
-
覺光法師
-
黃允畋
-
青年會
-
基督
-
陳震夏
-
梁文燕
...

原帖由 cecwun 於 09-3-11 10:57 發表
Hi khmama

見到你提議band 2 男仔可以考慮惠僑中學, 可唔可以講多一些這間學校呢, 因為在網上很難搵到這間學校的資料

Thanks,

如果是band 2生不用選這校. 這校應該不是band 2學校.
‹ 上一主題|下一主題