用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 2010 年升小一報料和準備
樓主: Hayley04
go

2010 年升小一報料和準備 [複製鏈接]

請問你地幾時交表? 我仲想多念一會, 30/9才選定.

你諗住邊間呀?

原帖由 Hayley04 於 09-9-25 17:51 發表
請問你地幾時交表? 我仲想多念一會, 30/9才選定.

we have not decided yet because we found SRL is a pretty good option.

原帖由 taifiona 於 09-9-25 18:20 發表
你諗住邊間呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Hayley04 於 26-9-2009 22:10 發表
we have not decided yet because we found SRL is a pretty good option.

係.....真係一個好重要的決定, 煩

醒目開學勳章 貢獻勳章

information from uncledos blog

2010學年小一《自行分配學位》在2009年9月25日展開收表行動,以下將會集結各大傳媒報導的收表情況。
喇沙小學 (校網 41) ,截至 9月25日晚,收表約 225 份。
軒尼詩道官立上午小學 (校網 12) ,截至 9月25日晚,收表約超過 100 份。
聖公會油塘基顯小學 (校網 48) ,截至 9月25日晚,收表約 134 份。
浸信會沙田圍呂明才小學 (校網 91) ,截至 9月25日晚,收表約 120 份。
浸信會呂明才小學 (校網 91) ,截至 9月25日晚,收表約 119 份。
油蔴地天主教小學 (校網 31) ,截至 9月25日晚,收表約80份。
油蔴地天主教小學(海泓道) (校網 31) ,截至 9月25日晚,收表約 115 份。
聖公會柴灣聖米迦勒小學 (校網 16) ,截至 9月25日晚,收表約 97 份。
北角官立小學 (校網 14) ,截至 9月25日晚,收表約 104 份。
鮮魚行學校 (校網 32),截至 9月25日晚,收表約 16份。
樂善堂梁黃蕙芳紀念學校 (校網 70),截至 9月25日晚,收表約 12 份。

原帖由 kylie_mom 於 09-9-26 22:34 發表
information from uncledos blog

2010學年小一《自行分配學位》在2009年9月25日展開收表行動,以下將會集結各大傳媒報導的收表情況。
喇沙小學 (校網 41) ,截至 9月25日晚,收表約 225 份。
軒尼詩道官立上午小學 (校網  ...

Wondering if uncledos blog has got any information regarding SRL?

from Newspaper.....

you can add how many parents you saw in the school you submitted!!

原帖由 zoe媽咪 於 09-9-28 13:11 發表

Wondering if uncledos blog has got any information regarding SRL?

剩係幼稚園..我諗都好多捧場客

原帖由 Hayley04 於 09-9-28 13:19 發表
from Newspaper.....

you can add how many parents you saw in the school you submitted!!

我交左表啦, 始終都是srl...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 schau28 於 29-9-2009 09:22 發表
我交左表啦, 始終都是srl...

我今日都交左

I will go tomorrow.

原帖由 kylie_mom 於 09-9-29 17:15 發表

我今日都交左

我都今日交左la ``

你交左邊間?

原帖由 kylie_mom 於 09-9-29 17:15 發表

我今日都交左

大家如何迎接23/11, 我問過教统局, 第一round 不容許叩門, 如果有人不注冊, 教统局有兩三個后備補上.....抽不中在家中等電話都仲有機會.

原帖由 Hayley04 於 09-11-12 13:15 發表
大家如何迎接23/11, 我問過教统局, 第一round 不容許叩門, 如果有人不注冊, 教统局有兩三個后備補上.....抽不中在家中等電話都仲有機會.

如唔注冊是否連第二round都無得抽呀

I don't know and did not ask because I will not.

原帖由 phoebekk 於 09-11-12 13:30 發表

如唔注冊是否連第二round都無得抽呀

原帖由 Hayley04 於 09-11-12 13:15 發表

可否自己查詢嗎? 不許叩門, 即是唔可以比"求位信"嗎? 同埋要等幾時先填第2 ROUND 表嫁, 是否即是等第 1 ROUND 完全註冊曬先開始呢? TKS!
Bernice

教统局話第一round 不容許叩門, 就算有位多都唔得, 佢解釋話計分制度下要對高分又抽唔中的公平, 例如有人20分抽唔到, 冇理由比個15分頂上。

家長可以照叩門, 但唔好有期望

2nd round is in Jan. 2010.

詳情請致電教统局 hotline

原帖由 QOOGIRLZOE 於 09-11-18 11:47 發表

可否自己查詢嗎? 不許叩門, 即是唔可以比"求位信"嗎? 同埋要等幾時先填第2 ROUND 表嫁, 是否即是等第 1 ROUND 完全註冊曬先開始呢? TKS!

原帖由 Hayley04 於 09-11-18 12:48 發表
教统局話第一round 不容許叩門, 就算有位多都唔得, 佢解釋話計分制度下要對高分又抽唔中的公平, 例如有人20分抽唔到, 冇理由比個15分頂上。

家長可以照叩門, 但唔好有期望

2nd round is in Jan. 2010.

詳情請致電 ...

唔該曬你呀! 明日就知結果, 我都"登"你緊張, 預祝你得賞所願!
Bernice

超收學生津小資料

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

you have to go to each school page and compare with the numbers provided by edu. bureau. It takes time to find.
Step 1: find out the school
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

Step 2: go down to the school page and press this button "列印學校資料"
Example1:
天神嘉諾撒學校
http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_524.pdf

班級結構
小一學生人數89
2008/09 學年(2009 年4 月8 日的註冊人數)
(以教育局在2009 年4 月所批核的班級數目為準)

2008/2009 actual 89, planned 90. So no 超收

Example 2
協恩中學附屬小學
http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_514.pdf

班級結構
小一學生人數96
2008/09 學年(2009 年4 月8 日的註冊人數)
(以教育局在2009 年4 月所批核的班級數目為準)
2008/2009 actual 96, planned 90. So 超收.

点解以下網址, "找不到該網頁"...???

原帖由 kylie_mom 於 09-9-3 15:56 發表
媽媽叩門必殺技download  ==>

http://bigmail.suerp.com/joan/20090903.doc
‹ 上一主題|下一主題