用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

福建中學是英中嗎 ??  為甚麽是中文班嘅 ?

原帖由 tinetinew 於 09-3-24 17:59 發表
hi,

今天收到通知,福建中學中文班取錄小兒!

yuk hei mum

醒目開學勳章

Hi,

這所學校有分三班中三班英,而我申請時,我見我手上的直資都冇回覆才申請,亦諗住申請中文班會機會大d!唔知中文班好唔好呢?

Yuk hei mum

原帖由 longtingchun 於 09-3-24 18:50 發表
福建中學是英中嗎 ??  為甚麽是中文班嘅 ?

如中中, 不如等大抽獎, 現可否轉英文班啊 !!  
聖道迦南是英文班嗎 ? 以我個人意見, 一定要讀英文班囉, 中中出黎的普偏都英文差幾皮, 第日上到大學或進修都辛苦好多, 如可選擇, 我不會讀中文班/中中囉 !!

這只是我個人意見, 妳要自已好好考慮啊 !!

原帖由 tinetinew 於 09-3-24 19:00 發表
Hi,

這所學校有分三班中三班英,而我申請時,我見我手上的直資都冇回覆才申請,亦諗住申請中文班會機會大d!唔知中文班好唔好呢?

Yuk hei mum

...

醒目開學勳章

hi,

兩睇啦!因為你申請入學而佢哋取錄,你都要參與英語能力評估,睇吓入英文定中文班。不過如果入讀後你覺得子女能力ok,可在每學年終結前以書面形式提 出申請,學會根據子女的英語能力及學業成績,決定 能否轉讀「英文部」!

yuk hei mum

原帖由 longtingchun 於 09-3-24 19:21 發表
如中中, 不如等大抽獎, 現可否轉英文班啊 !!  
聖道迦南是英文班嗎 ? 以我個人意見, 一定要讀英文班囉, 中中出黎的普偏都英文差幾皮, 第日上到大學或進修都辛苦好多, 如可選擇, 我不會讀中文班/中中囉 !!

這只是我 ...

咁會唔會讀開英文班的, 會降回讀中文班 ?

妳現在有何决定 ?

原帖由 tinetinew 於 09-3-24 19:46 發表
hi,

兩睇啦!因為你申請入學而佢哋取錄,你都要參與英語能力評估,睇吓入英文定中文班。不過如果入讀後你覺得子女能力ok,可在每學年終結前以書面形式提 出申請,學會根據子女的英語能力及學業成績,決定 能否轉讀「英 ...

醒目開學勳章

hi,

未諗掂呀,好似明天先收到信先知最後註冊日期,有時間諗清楚!

yuk hei mum

原帖由 longtingchun 於 09-3-24 19:56 發表
咁會唔會讀開英文班的, 會降回讀中文班 ?

妳現在有何决定 ?

恭喜曬。

咁之前係米注冊咗聖道迦南, 依家要抽返出來去福建注冊?

原帖由 tinetinew 於 09-3-24 17:59 發表
hi,

今天收到通知,福建中學中文班取錄小兒!

yuk hei mum
多一點努力 多一點回憶!

如只可入到中文班, 要考慮清楚, 中文班同英文班差很遠, 雖然話可以轉, 但要從學中文數轉去學英文數, 真是差很遠, 仲有其他科, 好以科學及地理等等...  如果係培中這類傳統中中名校收咁又唔同

不過, 多一間都好, 多間考慮, 恭喜哂.

原帖由 tinetinew 於 09-3-24 19:59 發表
hi,

yuk hei mum

醒目開學勳章

恭喜晒呀!

我覺得點都好, 有多一個選擇係好既.

Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

hi,

我收信時我諗住last day 30 mar 才註冊,因我想等播道,點知呢間爆冷,唔知係咪中文班易收d,我係第二輪申請,人哋second in傾成八至十分鐘,我仔超緊張見得幾分鐘,我都係諗住博一博,打定輸數,林大輝我都有申請,都有second in,不過就冇即收我個仔!

yuk hei mum

原帖由 bkman 於 09-3-24 20:04 發表
恭喜曬。

咁之前係米注冊咗聖道迦南, 依家要抽返出來去福建注冊?

醒目開學勳章

hi,

thank you!!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-3-24 20:34 發表
恭喜晒呀!

我覺得點都好, 有多一個選擇係好既.

Good morning,

妳真係要考慮清楚啊 !!  咁妳寶貝仔有沒有意見呢 ?

原帖由 tinetinew 於 09-3-24 19:59 發表
hi,

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

問咗福中啦,不過須要考分班試時申請,都係嗰句啦,成績突出就可以!我應該會揀福中,因班主任都話幾好,除非有更好消息啦!多謝各位關心!

yuk hei mum

原帖由 longtingchun 於 09-3-25 10:09 發表
Good morning,

妳真係要考慮清楚啊 !!  咁妳寶貝仔有沒有意見呢 ?

醒目開學勳章

hi,

林大輝昨晚打俾我再second in見副校長,不過我reject 咗!

yuk hei mum

原帖由 tinetinew 於 09-3-24 21:30 發表
hi,

我收信時我諗住last day 30 mar 才註冊,因我想等播道,點知呢間爆冷,唔知係咪中文班易收d,我係第二輪申請,人哋second in傾成八至十分鐘,我仔超緊張見得幾分鐘,我都係諗住博一博,打定輸數,林大輝我都有申請,都有 ...

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-3-26 11:00 發表
hi,

問咗福中啦,不過須要考分班試時申請,都係嗰句啦,成績突出就可以!我應該會揀福中,因班主任都話幾好,除非有更好消息啦!多謝各位關心!

yuk hei mum

...

咁你仲有邊間未有消息, 而如果收, 你會覺得好過福中?
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

Hi,

其實我仲有培基(渺茫d)及播道未有消息!培基d學生好開心(因同過佢哋吹水),播道我上網聽過校長果段錄音介紹,感覺良好!不過福中始終較有口碑,我驚我只追逐係英中而報讀,最終小兒追唔上就慘啦!隔離topic有講,我幾認同!

Yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-3-26 13:13 發表

咁你仲有邊間未有消息, 而如果收, 你會覺得好過福中?

yuk hei mum:

你好呀, 見你 post 說你仔仔的班主任也說福中好, 可否講你仔仔讀緊邊間小學呀?

醒目開學勳章

Hi,

pls check pm!

Yuk hei mum

原帖由 aprilngly 於 09-3-26 21:08 發表
yuk hei mum:

你好呀, 見你 post 說你仔仔的班主任也說福中好, 可否講你仔仔讀緊邊間小學呀?

我今日收到保良局羅氏話收咗阿仔, 放心咗一半,我仲等緊播道嘅通知, 因為我地最想入到播道..羅氏唔係唔好, 但我個仔而家讀緊佢嘅聯繫小學----陸慶濤, 感覺麻麻(1-4年班係直資.5-6年班就唔係)唔知係咪因為咁, 教育方式完全唔同, 覺得學校所有資源放哂喺1-4年班, 5-6年班就好求其, 佢地係同一個校長嚟架, 覺得佢好似好現實, 著重成績多過品行

checked, pls check PM also, many thanks~

原帖由 tinetinew 於 09-3-26 22:03 發表
Hi,

pls check pm!

Yuk hei mum
‹ 上一主題|下一主題