用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Paul Co Ed 分班試驗在3 月廿八日,點解可以早敢多 ...
go

St. Paul Co Ed 分班試驗在3 月廿八日,點解可以早敢多?

其它中學分班試都在七月,點解St. Paul Co Ed 可以早敢多?
份試卷唔係全港一樣咩?

唔通真資學校份試卷係唔同?!

spcc唔係用果份卷做分班, 好似係用前一兩年自己學校F2/F3既卷做分班, 比教署果份深d
原帖由 ksnghk 於 09-2-16 22:05 發表
其它中學分班試都在七月,點解St. Paul Co Ed 可以早敢多?
份試卷唔係全港一樣咩?

唔通真資學校份試卷係唔同?!

如果份卷唔一樣,點將佢地成績幫佢地師弟師妹決定Banding 比例?

原帖由 LittleKidult 於 09-2-17 09:09 發表
spcc唔係用果份卷做分班, 好似係用前一兩年自己學校F2/F3既卷做分班, 比教署果份深d

教署份卷要照做, 要照呈上教署, 不過係spcc唔攞黎做分班. 大部份學校只係因利成便咁用呢份卷做分班姐, 唔使自己諗點分班, 又比較公平同統一, 而有d學校本身就係唔分班, 只係教署份卷係必要做既.
原帖由 ksnghk 於 09-2-17 10:33 發表
如果份卷唔一樣,點將佢地成績幫佢地師弟師妹決定Banding 比例?

原帖由 ksnghk 於 09-2-17 10:33 發表

七月嗰次全港性測試照舉行。雖然這次測試成績和學校分班關係不大,但為帮助師弟妹有更好的banding,一般上有教養的孩子都會全力以赴的。

噢,明白了!謝謝解釋!

敢即是SPCC學生,到七月都要做教署份卷!真吃力!

原帖由 LittleKidult 於 09-2-17 10:44 發表
教署份卷要照做, 要照呈上教署, 不過係spcc唔攞黎做分班. 大部份學校只係因利成便咁用呢份卷做分班姐, 唔使自己諗點分班, 又比較公平同統一, 而有d學校本身就係唔分班, 只係教署份卷係必要做既.
...

另外, spcc自己個分班試其實都係獎學金試黎.
原帖由 ksnghk 於 09-2-17 10:49 發表
噢,明白了!謝謝解釋!

敢即是SPCC學生,到七月都要做教署份卷!真吃力!

原帖由 LittleKidult 於 09-2-17 09:09 發表

spcc即係spcc,F1份卷都考唔倒他收了的小六學生,要用F2/F3既卷。

全香港好多英中(官校除外)都係用兩次試來分班. 好似因教署那份太淺, 學校方面覺得不能用那次成績來分班.

不用擔心,有份參加分班試即是已錄取咗,平常心咁應考便可,沒有壓力的.早早知有學校錄取,應高興才真!!

請問你知道怎樣獎法嗎?

原帖由 LittleKidult 於 09-2-17 10:52 發表
另外, spcc自己個分班試其實都係獎學金試黎.

Q38.

怎樣考獲獎學金考試入學獎學金?何時發給?

>

公佈取錄名單後,將舉行奬學金考試,成績優異者(約10名)可獲獎學金考試入學奬學金,金額相等於全年學費。本校將會個別發信通知獲得獎學金的同學,並於開學後第一個學期內發放獎學金。原則上,同學升讀中二、中三時仍可獲頒奬學金,除非其成績和/或操行表現非常差劣。奬學金考試亦為編組試,因此所有取錄同學必須出席,包括經學校提名計劃取錄同學。

spcc綱頁內既FAQs.doc
原帖由 skngan 於 09-2-25 08:58 發表
請問你知道怎樣獎法嗎?

回覆 # 的文章

Thanks !

You're so kind & generous !

LittleKidult,
Thanks very much. You're really nice and helpful.                                                         

原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 09:07 發表
     Q38.      怎樣考獲獎學金考試入學獎學金?何時發給?
        >      公佈取錄名單後,將舉行奬學金考試,成績優異者(約10名)可獲獎學金考試入學奬學金,金額相等於全年學費。本校將會個別發信通知獲得獎學金的同學,並於 ...