用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 St Paul Nursery - parents' comments
樓主: Ribbon
go

St Paul Nursery - parents' comments [複製鏈接]

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-2-20 22:40 發表
請問7/3親自交表是無需帶埋囡囡去的嗎??
同埋4R的生活照有咩特別要求 (全身定係半身)??目的何在 ???謝謝 :)

唔需要帶囡囡去交表 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

醒目開學勳章

Yes ! Very agree with KaHeiBaBa comments.

I think the photo must show joy of fun and positive.

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-2-23 14:31 發表

學校其實冇咩特別要求,目的相信係學校,想o係相片中取得小朋友o既第一個印象;以往都有好多家長問過呢個問題,我o既回覆都係小朋友"個人"、"全身"生活照,企或坐都冇所謂;個人意見,小朋友能夠加多個可愛"笑容"的話,應該會增加 ...

唔該哂你呀:)
我個女都有一張有個可愛"笑容"的近照, 不過是大半身的, 相信ok呱
講吓 ! 講吓 ! 開始有點緊張了

佢地考唔考慮屋企因素呢? 例如媽媽係全職媽媽定全職工作? 會唔會影響佢地收生架?
因為我見佢地website話, "有需要"會優先考慮...咁即係番工媽媽會大機會d?

真係唔知佢地嘅收生標準,我又唔係教友,又唔係舊生,真係唔知有無機會

spn 同 spk 係咪分開的...
即 n1 係 spn 讀...咁就 4 年都係...4 年都 full time 同 貴學費...

而係 spk k1 就一路上到 高班都係 half day 咁??

可唔可以 n1 完左轉 spk k1??

貢獻勳章

原帖由 zuzu888 於 09-2-24 10:25 發表
spn 同 spk 係咪分開的...
即 n1 係 spn 讀...咁就 4 年都係...4 年都 full time 同 貴學費...

而係 spk k1 就一路上到 高班都係 half day 咁??

可唔可以 n1 完左轉 spk k1?? ...

spn 同 spk 係咪分開的... "係";雖然係同一幢校舍,兩間學校分別獨立運作。

即 n1 係 spn 讀...咁就 4 年都係...4 年都 full time 同 貴學費... "冇錯" !! (貴學費與否 ?? 個人o既睇法反而係值唔值 ??)

而係 spk k1 就一路上到 高班都係 half day 咁?? "全中" !!

可唔可以 n1 完左轉 spk k1?? "唔可以" !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-2-24 09:28 發表
真係唔知佢地嘅收生標準,我又唔係教友,又唔係舊生,真係唔知有無機會

其實每間學校都會有佢o地o既收生標準 !!

我只可以用過來人身份話俾你知 (分享一o下),我同太太都唔係教友,又唔係舊生,又唔係 .....

有冇機會真係學校先知,"平常心"以待吧 !!

貢獻勳章

原帖由 didikoko 於 09-2-23 19:45 發表
佢地考唔考慮屋企因素呢? 例如媽媽係全職媽媽定全職工作? 會唔會影響佢地收生架?
因為我見佢地website話, "有需要"會優先考慮...咁即係番工媽媽會大機會d? ...

照我o既所見,照我o既理解,你提出o既問題,應該唔會係影響學校考慮o既因素;因為o係學校見到,全職媽媽o既家長都為數不少;唔敢話50/50,只可以講唔係一面倒 !!

Thanks for all the useful information.
我想問吓,SPN收唔收n1插班生呢?
for example, 我個女而家14個月大,in緊2010年1 月嘅插班生。

Thanks a lot!

醒目開學勳章

SPN唔收n1插班生!!Because no vacancy. And no kid will give up.

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-2-24 11:58 發表

其實每間學校都會有佢o地o既收生標準 !!

我只可以用過來人身份話俾你知 (分享一o下),我同太太都唔係教友,又唔係舊生,又唔係 .....

有冇機會真係學校先知,"平常心"以待吧 !! ...

咁依家你個小朋友讀得開心嗎 ? 比較返學前係唔係好大轉變? 可唔可以分享吓 :)

我個囡囡舊年入讀spn, 真係話咁快就半年呢!
我唔知係因為我囡囡本身性格係好開朗定係其他原因既關係, 佢每日返學都好開心(雖然頭一個月因為唔習慣成日話唔想返學), 仲成日係屋企度唱歌tim^.^

原帖由 max1116 於 09-2-24 13:55 發表

咁依家你個小朋友讀得開心嗎 ? 比較返學前係唔係好大轉變? 可唔可以分享吓 :)

How about the percentage of boys to girls??  I am a bit worried my son cannot get use to full day nursery.  Kindly let me the approx figure of the school fee per  months.  Thanks a lot.

elbb

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-2-19 02:00 發表

Not only for girls, your son can also apply for SPN !!

原帖由 siuliubb 於 09-2-24 21:55 發表
我個囡囡舊年入讀spn, 真係話咁快就半年呢!
我唔知係因為我囡囡本身性格係好開朗定係其他原因既關係, 佢每日返學都好開心(雖然頭一個月因為唔習慣成日話唔想返學), 仲成日係屋企度唱歌tim^.^

...

吓 ! 頭一個月咪好辛苦?? 又唔習慣又成日喊, 最後點算呀??
返咗大半年學, 你覺得囡囡有咩大轉變呀?? 獨立咗? 聽道理 ? EQ好咗 ??

貢獻勳章

原帖由 elbb 於 09-2-25 00:20 發表
How about the percentage of boys to girls??  I am a bit worried my son cannot get use to full day nursery.  Kindly let me the approx figure of the school fee per  months.  Thanks a lot.

elbb

眼見早幾年:男孩子只得 10 %,女孩子佔 90%;近年因為多o左好多小朋友o既"細佬"入讀,男仔o既比率確實提高o左 (我未有確實數字) !!

四.費 用:
1.每月收費HK$5,400.00 (每年於八月份調整收費)。

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-2-25 09:05 發表

吓 ! 頭一個月咪好辛苦?? 又唔習慣又成日喊, 最後點算呀??
返咗大半年學, 你覺得囡囡有咩大轉變呀?? 獨立咗? 聽道理 ? EQ好咗 ??

其實我之前都有提及:

"而學校將會用唔同o既方法 (佢o地o既經驗),盡快令小朋友適應學校生活 !!"

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-2-24 13:55 發表

開心 !! 開心到驚我o地唔幫佢交學費 !! (唔係幫學校賣廣告,不喜勿插)

小朋友成長中一定會有轉變,唔可以用"比較返學前"去衡量學校o既教育成果;只可以講大部份o既家長 comments 都好正面,妳可以放心 !!

貢獻勳章

原帖由 ngahang 於 09-2-24 13:29 發表
Thanks for all the useful information.
我想問吓,SPN收唔收n1插班生呢?
for example, 我個女而家14個月大,in緊2010年1 月嘅插班生。

Thanks a lot!

你應該考慮俾囡囡申請 2010年8月入讀 N1 !!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-2-25 10:23 發表

開心 !! 開心到驚我o地唔幫佢交學費 !! (唔係幫學校賣廣告,不喜勿插)

小朋友成長中一定會有轉變,唔可以用"比較返學前"去衡量學校o既教育成果;只可以講大部份o既家長 comments 都好正面,妳可以放心 !! ...

請問你, 學校活動多唔多呢? 如參觀, 生日會 .... 同埋多唔多家長會 ? (好讓學校與家長有多d溝通機會)
其實上課時間又如何 ? 我知佢地下午有午睡時間, 小朋友應該唔會好攰的。
謝謝 :)
‹ 上一主題|下一主題