用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

原帖由 mom1118 於 09-7-12 07:22 發表
hi all GH parents,

Thanks so much for the information.  It was very useful. 我越來越喜歡GH la. 亦覺得學校很照顧小朋友 ( it has its own kitchen / homework lesson).  聽講學校的新泳池不是用"錄'氣 , 而是 ...

mom1118,

同學仔呀,多多指教

我囡囡係1A, 請問有無同班同學呀 ?

又有無人知道gh返學多唔多野o羅 ? 應該買邊種size 書包?

請問有無人係  1 c 呀 ??各位:

原帖由 fyeung 於 09-7-12 22:18 發表
收到,老友記!!將來有大把野要互相幫忙!!

junior_pam,

應該呢2日收到,我地而家收到資料架家長都係11月已經被GH收左架.

各位,

聽一位升P2媽咪講,有一個網記錄每一日每班GH功課架(應該係GH家長搞架).有無人知?若果 ...

yes, there is one forum created by 1 helpful mummy, so we can move our discussions there to have more privacy, lets see u can help us or not, my elder daughter is going to study P.2, and my younger daughter is P.1C in this september.

pls check pm. thx!

hi bbmummmy,
我在此回答你.

原帖由 bbmummmy 於 09-7-12 23:56 發表

AM,

唔該哂 , 今日我终於收到GH 寄來的資料, 果然好有系統, 看過內容後我好鍾意GH好樸素, 唔比小朋友穿名牌... 我覺得呢D學校講好過我哋講, 媽咪講屋企小公主總係唔聽.

係呢, 你覺得GH 校長係咪好嚴, 好惡, 抑或好關心小朋友那種, 因我是第一ROUND收, 所以基本無接觸過校長, 老師 .  <<<校長即"SISTER" 好nice, 鐘意講故事教道理, 唔主張死做(e.g.公文式學習方法),  鼓勵閱讀,  健康飲食, 做運動, 有健康的生活.    老師都好好.
訓練導主任有佢嘅威嚴, 平時好人, 唔守紀律才會被鬧 .

係呢, 想請問妳如果買書包比囡囡, GH D課本, 離物多唔多, 應該買邊類型書包好, 大個抑或中型 SIZE ? <<<不可以有轆, 市面上一般合低年級的書包已經可以了.

我都係星期六收到學校寄出的資料啦,終於都安樂啲 不過裡面好似只係得午膳時間 (11:50-12:45)而冇提及膳食安排。請問有冇人有料可以分享吓呢?

Wendy888,

1C 班徐咗你,仲有我 Yea!! Yea!!

原帖由 wendy888 於 09-7-13 00:50 發表

sweetma,

我個站只有一間校車公司offer,所以無得揀.

原帖由 sweetma 於 09-7-11 22:09 發表
各位媽咪,剛收到學校寄來的書單和校車資料和8月1日的安排了。
不知道哪一個校車好一點呢?得利的時間對我們家來說,可以晚15分鐘出發,早30分鐘回家,但車費就貴130元。我們應該會搭它。
...

各位,

P1A
十月媽咪
bbmummy

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung

P1C
wendy888
yan316
bird-bird

P1D

P1E
mom1118
smallegg

仲有邊個知道小朋友架班,可以填上?

咁多位之前PM過我, 話想要GH最新資料既媽咪, 千萬個對唔住呀, 因為星期五留左PM口訊畀你地之後, 我就返左阿媽度"渡假", 啱啱至返自己屋企咋, 而阿媽嗰度嗰部電腦又上唔到網, 搞到我都覆唔到你地! 我想問, 係咪咁多位問過我攞資料既媽咪, 都已經收到GH寄出既最新資料嗱? 如果都未收到, 又仲有需要既話, 再話我聽啦! 真係千千萬萬個唔好意思呀!

原帖由 bird-bird 於 09-7-13 14:29 發表
我都係星期六收到學校寄出的資料啦,終於都安樂啲 不過裡面好似只係得午膳時間 (11:50-12:45)而冇提及膳食安排。請問有冇人有料可以分享吓呢?

Wendy888,

1C 班徐咗你,仲有我 Yea!! Yea!!

...

Dear fyeung,

Is your daughter from SC, it's so familiar of cake's pictures.  We're from SC, but not get the seat yet.

fyeung,
thank you你整左個表出唻呀! 好記性喎, 記得我話過阿女讀1A班!

原帖由 fyeung 於 09-7-13 18:35 發表
各位,

P1A
十月媽咪
bbmummy

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung

P1C
wendy888
yan316
bird-bird

P1D

P1E
mom1118
smallegg

回覆 6# bird-bird 的文章

午膳呢方面,老師話會响適應期頭幾日派通告!唔洗擔心!

回覆 5# fyeung 的文章

各位好,歡迎你哋加入GHS呢個大家庭!我囡囡今年升P.2!
想提下各位,如果你哋嘅囡囡係長頭髮嘅話,記住買黃/綠或者黑色嘅頭飾呀!

My daughter is P1D (junior_pam)
thanks
原帖由 fyeung 於 09-7-13 18:35 發表
各位,

P1A
十月媽咪
bbmummy

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung

P1C
wendy888
yan316
bird-bird

P1D
junior_pam

P1E
mom1118
smallegg

原帖由 bbmummmy 於 09-7-12 23:56 發表
我囡囡係1A, 請問有無同班同學呀 ?

又有無人知道gh返學多唔多野o羅 ? 應該買邊種size 書包?

我囡囡都係1A呀!

Hello!!新同學仔,我個女都係St.Cat!!
原帖由 fyeung 於 09-7-12 00:35 發表
tct,

我都收到學校資料.
我囡囡都係1B,同學仔!!

嘩, 睇唻真係好多ST. CAT.既小朋友呀! 你地就好啦, 我女嗰班一個都無呀! 至於隔離班, 亦都唔知有無呀?! 好彩同屋苑都有好幾個朋友仔入到GH, 但佢地都係ST. CAT.學生呢!

原帖由 tct 於 09-7-13 21:02 發表
Hello!!新同學仔,我個女都係St.Cat!!

‹ 上一主題|下一主題