用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 2009 準備入讀崇小小一, 傾吓交流吓
樓主: CarrieBB
go

2009 準備入讀崇小小一, 傾吓交流吓 [複製鏈接]

P1 have 5 class
P2 -P4 have 4 class

For those admitted on or before Sep 08 (school fee is $2,600), the normal class size is 36-40, but as the shcool believed that P.1 student needs more care and attention, the class size for P.1 is 28-30.  So when 4 classes of P.1 promote to P.2, they will return to normal class size and become 3 classes of P.2.

But for those admit on Sep 09, the normal class size will be changed to 26-30 from P.1 to P.6 (school fee $3,600), so such situation will not be happened in future.

Hope you understand what I mean!

Thank your very much! I'm very afraid many student cannot  up to P2.

原帖由 hong2002 於 09-2-26 23:03 發表
P1 have 5 class
P2 -P4 have 4 class

For those admitted on or before Sep 08 (school fee is $2,600), the normal class size is 36-40, but as the shcool believed that P.1 student needs more care and atte ...

原帖由 BOBO1229 於 09-2-27 08:48 發表
Thank your very much! I'm very afraid many student cannot  up to P2.
點解呢? 他們會淘汰人嗎?
看來, 崇小英文Grammer似乎不錯, 但中文和普通話呢? 有沒有其他語文學呢?
我個囡現在崇幼K2, 我們在考慮祟小.
請問有沒有其他相類似的小學可建議呢? 謝謝.

原帖由 Anissawan 於 09-2-27 23:20 發表
看來, 崇小英文Grammer似乎不錯, 但中文和普通話呢? 有沒有其他語文學呢?
我個囡現在崇幼K2, 我們在考慮祟小.
請問有沒有其他相類似的小學可建議呢? 謝謝. ...

hi anissawan,

有法文和日文學, 如主流班, 要收錢....好似興趣班咁.

我有3位同事的仔仔讀緊崇幼k.3(2位) & k.1(1位), 都話崇幼好, 教佢地識多很多野...語言....獨立等.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

回覆 # 的文章

Thanks for yr information.

Hi Helenjoe

謝謝你.

崇幼不錯, 只是 admin 有點亂(出名了). 我囡囡兩年來遇到的班主任都喜歡與家長溝通, 一般老師都很有愛心.  活動算幾多.  我看見囡囡各方面都有進步, 包括信心.

至於崇小, 我也是十五十六, 第一是明年學費要$3600/mth, 第二是似乎除了中/英文外, 沒有其他強項, 如音樂.  但我有朋友的仔仔快讀完似乎讀得開心, 而且活動多.

請問大家有什麼高見?

原帖由 helenjoe 於 09-3-2 11:23 發表

hi anissawan,

有法文和日文學, 如主流班, 要收錢....好似興趣班咁.

我有3位同事的仔仔讀緊崇幼k.3(2位) & k.1(1位), 都話崇幼好, 教佢地識多很多野...語言....獨立等. ...

我是祟幼上祟小,祟幼較崇小好,祟小壓力不大,無果d比餐死既家長和學生,第一第尾既家長都有傾有講,但和崇幼一樣,課程去得快,$3600是貴左d 但如下年大班加到$2800,就相 差$800,少左 d人,都合理

謝謝你.  

不好意思, 想再問.

請問你小朋友讀幾年班?  請問祟小的數學及其他科目是中文定英文授課.   有沒有什麼強弱的項目?  活動多嗎? 有機會讓小朋友見識世界嗎?   謝謝.

原帖由 200012 於 09-3-6 11:16 發表
我是祟幼上祟小,祟幼較崇小好,祟小壓力不大,無果d比餐死既家長和學生,第一第尾既家長都有傾有講,但和崇幼一樣,課程去得快,$3600是貴左d 但如下年大班加到$2800,就相 差$800,少左 d人,都合理 ...

我仔今年P2,  數學書用中文,加一本英數作業,常識英文,美術..普通話,聖經是廣東話,  課外活動和祟幼差不多,自由參加,(星期五一定要簡一樣)

數學書用中文? how about the langaue on the math lesson?

原帖由 200012 於 09-3-9 09:32 發表
我仔今年P2,  數學書用中文,加一本英數作業,常識英文,美術..普通話,聖經是廣東話,  課外活動和祟幼差不多,自由參加,(星期五一定要簡一樣)

謝謝資料.

原帖由 200012 於 09-3-9 09:32 發表

English Enhancement Program

請問參加每星期四天的課後English Enhancement Program是否很困難才能被取錄呀?  有沒有聽聞該課程很好嗎?

我有返英拔(2年)真係吾知有無用喎 你試下咪知難吾難落 (我真係吾知 )

Thanks for your information! Can you ask the about the school bus? I see many parents ask two children share one seat , very dangerous!

Have any change now?

原帖由 200012 於 09-3-12 14:56 發表
我有返英拔(2年)真係吾知有無用喎 你試下咪知難吾難落 (我真係吾知 )

原帖由 BOBO1229 於 09-3-16 17:20 發表
Thanks for your information! Can you ask the about the school bus? I see many parents ask two children share one seat , very dangerous!

Have any change now?

3 人2 座是合法(有高度限制),不會改

高度限制? how many limited?
準小一生在暑假時是否有預備班? is at the end of aug09?

原帖由 200012 於 09-3-18 11:36 發表
3 人2 座是合法(有高度限制),不會改

Dear mons,
Which school accept u kids? Why are u choose TT as final?

原帖由 BOBO1229 於 09-3-18 13:40 發表
高度限制? how many limited?
準小一生在暑假時是否有預備班? is at the end of aug09?

路過答咀: 1.3米以下。

各位好,
我囡囡會讀國際班, 請問國際班的老師好唔好?thx
‹ 上一主題|下一主題