用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想入天主教
樓主: Nique
go

想入天主教 [複製鏈接]

Nov,

I thought only the parent need to 領洗 to get the 5 points.  
If my child also 領洗, will there be additional points?
Thanks.

原帖由 Nov 於 09-2-23 09:56 發表
你指父母領洗或小朋友領洗?

假設是父母領洗: 是先上'慕道班'學習道理, 需時一年半至兩年, 視乎個別堂區安排. 一般在7/8月報名, 9/10月上堂.

另外, 小朋友K3可報 '兒童信仰培育組'.

** 如希望取得宗教分, 小朋 ...

父母領洗是沒有宗教分的, 嬰孩基於父母是教友, 可以申辦嬰孩領洗, 我的堂區是3歲或之前.

原帖由 Belle_Piano 於 09-2-28 10:09 發表
Nov,

I thought only the parent need to 領洗 to get the 5 points.  
If my child also 領洗, will there be additional points?
Thanks.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

回覆 # 的文章

Nov,
Thanks!

Details please see stteresa.catholic.org.hk
原帖由 Belle_Piano 於 09-2-28 10:05 發表
Karen,

How can I enrol in the 1 year course?  Will the church ask for a reason for my wish for doing so?
Thanks.

收到PM查詢最快可以領洗的堂區, 希望大家明白, 由探究-相信-實踐-改變-入門聖事, 沒有快証, 需經過時間去培育信德.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

原帖由 Nov 於 09-2-24 16:36 發表
都未聽過有親子班, 係咪同一時間小朋友返兒童道理班, 而父母返慕道班?

如果你想返慕道班, 你可以pm我, 我幫你check最近你的堂區, 你自己再打電話去查詢啦, 好唔好?

什麼原因前來親近天主並不重要, 重要是從中認 ...

Would you please send the information for Hung Hom/To Kwa Wan to me?

[email protected]

Thanks!

親子班...我見基督教有,但天主教就未見過噃....

原帖由 eunicechung 於 09-2-23 13:48 發表
請問邊一間教會有親子班,謝
妹妹豬 齊來做個好朋友)

我本身不是教徒所以我知要上一個慕道班先可能洗禮,但係上依個班要年幾時間,就算我可以接受洗禮我個女已經4歲,嬰兒洗禮一定要3歲,所以我想問下到時我個女係咪都唔可以洗禮,因為我知過左3歲要佢自己大個再上自己個別洗?而且仲有一件事想請教,因為我識得一個同事佢奶奶係教徒但我同事唔係,佢奶奶同一個神父好熟,佢話佢個堂區唔洗咁耐,而且我都有問我到時個女過左3歲係咪都可以幫佢洗禮,我同事話如果個神父係肯其實係唔需要跟到咁足,因為佢個仔以前洗禮都有幫佢表姐洗埋,所以我都有疑問如果有人事關係真係可以唔需要跟程序?佢奶奶叫我下星期日跟佢去佢介紹個神父我識,希望大家可以解答我,thanks!
原帖由 Nov 於 09-3-5 10:36 發表
收到PM查詢最快可以領洗的堂區, 希望大家明白, 由探究-相信-實踐-改變-入門聖事, 沒有快証, 需經過時間去培育信德.

我相信某d 堂係有例外, 好睇神父既決定. 因我識有朋友只上左大半年慕道班都可領洗, 當然要後補所miss既堂數
而有堂區係5yr前都會幫埋小朋友洗禮

原帖由 szenam 於 09-3-30 15:42 發表
我本身不是教徒所以我知要上一個慕道班先可能洗禮,但係上依個班要年幾時間,就算我可以接受洗禮我個女已經4歲,嬰兒洗禮一定要3歲,所以我想問下到時我個女係咪都唔可以洗禮,因為我知過左3歲要佢自己大個再上自己個別洗 ...

我個堂區復活節後就開新班,翌年復活節就可洗禮,屆時如果子女尚未足五歲便可隨即洗禮。滿四歲但又未到五歲的教友或慕道者子女可上維期三個月的親子信仰班。

剛路過此link,覺得很有趣,所以都想分享一下。Charlotte_mom您的情況跟我很相似。我都是在教會學校長大,有名無實。終於都是由於阿女返主日學,由青苗班開始,今年已經是少年團(6年後),我才感覺到主對我的恩寵。我現在與老公每個星期六一起參加夫婦慕道班,明年才到我領堅振(由於我小時已經領洗)。阿女都是5月30日初領聖體及堅振同日先後進行,她很期待此日的來臨。我的堂區執事說其實阿女應該早幾年可以領聖體,但那時候我真是懞查查,沒有替她安排。天父有祂的時間表,很多事情都不需要我們的擔心,自然就被安排。
主佑!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-10 22:42 發表
講下我女進度
上年9月21日第一堂, 到今年5月31日係"baptism及堅振聖事", 6月14日係"聖體聖事, 結業禮及聯歡會"
咁即係領洗嗎?
(我唔太清楚之後仲會唔會"升班"等.........)
...

karen

我想知你個堂區係邊,新班唔知仲有無位?
原帖由 karen55407 於 09-3-30 23:40 發表
我個堂區復活節後就開新班,翌年復活節就可洗禮,屆時如果子女尚未足五歲便可隨即洗禮。滿四歲但又未到五歲的教友或慕道者子女可上維期三個月的親子信仰班。 ...

醒目開學勳章 王國長老

我自己覺得自己未至於準備好要信(我個人比較鐘意拗頸, 雖然讀左多年天主教學校, 有d野我都未agree晒), 我見女女有興趣, 問好多野, 就俾佢自己接觸下, 最終如果佢選擇領洗, 我會鄧佢高興搵到應走既路, 如果佢選擇唔領洗, 我亦興幸自己俾過機會佢去認識
我都相信天父自有佢既安排:D

原帖由 deniset 於 09-3-31 03:03 PM 發表
剛路過此link,覺得很有趣,所以都想分享一下。Charlotte_mom您的情況跟我很相似。我都是在教會學校長大,有名無實。終於都是由於阿女返主日學,由青苗班開始,今年已經是少年團(6年後),我才感覺到主對我的恩寵。我現在與老公每個 ...
‹ 上一主題|下一主題