用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 為了樣小朋友發揮創造力,就要歪曲事實嗎? ...
go

為了樣小朋友發揮創造力,就要歪曲事實嗎? [複製鏈接]

為了樣小朋友發揮創造力,就要歪曲事實嗎?

我想大家比d意見!
你地教小朋友畫畫,會任由他發揮!
但如果佢地將d樹呀,草呀,木呀,油上其他顏色,你地會糾正他們嗎?
會唔會又妨礙他們的創造力?

Re: 為了樣小朋友發揮創造力,就要歪曲事實嗎?

我會由得佢,佢係日常生活中都知道多數係咩色的

我都會由佢,然後問佢原因,乘機了解下佢諗乜。

我都會由得佢, 但要問他的原因, 可能佢會有d特別想法或特別的經驗.

任佢自由發揮,在平常人中樹葉是綠色的、在色盲的人眼中可以是黑白色的,在盲人眼中可以是冇色亦可以是多姿多彩的顏色。

試想想一個藝術家、在某一方便表現出色的人,為什麼會成功?  因為他們比一般人不平凡,思想與思維都與別不同嘛。

今天的不可以並不代表明天不能,科學咁昌明玫瑰花都以前是白、是紅,但早前已有日本的科學家試做出淺藍色的玫瑰花了。

如果見到小朋友再次把色顏不依"原則"去塗時,試o下讚讚他,何必那麼早必規範他要遵字某d規則呢?   
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

醒目開學勳章

rachael1230,

咁都算歪曲事實?你太言重啦!

絕對同意小樹熊講法,我地作為父母應該俾多啲空間小朋友去發揮/表達自己,太多規犯會令佢失去創意同動力架.....

多謝各位意見呀!
其實係我個妹托我向呢到d媽咪請教!
佢將會開畫班(幼稚園生), 佢讀參考書都好似你地所講, 任由小朋友發揮!
但又怕比家長話點解唔糾正番小朋友!
咁聽你地咁講!
我地都決定讓小朋友發揮好了!
thanks!
‹ 上一主題|下一主題