用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

回復 780# ilovethiscow 的帖子

his teacher said no problem. just find the yahoo auction, it's around $300-400, expensive...

原帖由 SY 於 11-10-6 10:39 發表
his teacher said no problem. just find the yahoo auction, it's around $300-400, expensive...

妳買邊隻牌子?
我諗緊想買部錄影機或錄音機, 錄低俾feedback囝囝. 費事我話佢錯, 佢話佢無錯. 錄低就清清楚楚了. 有無好介紹?

回復 781# SY 的帖子

我想學小提琴或中提琴(初學),唔知邊樣較好? 可以係邊度買琴同邊度學呢??請指點,謝謝~~

回復 784# flhw03 的帖子

回復 784# flhw03 的帖子

如果是你想學,相信是成年人了,難得有此興趣,或許可考慮:-
1)私人
2)琴行
3)試問工聯會或其他社區團體。
二樣都不錯,但小提琴學的人較多,要求不太高,較容易找到學的地方。
買琴屆時找到學的地方再說,香港買琴的地方多的是。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

其實我係成年人,想學下音樂來舒緩下情緒同生活壓力。我想大約四千元的費用買樂器~ 但邊度學就未有定案,有無人有見意? 個人或團體都可以,但工聯會就暫時唔開班....有無其他介紹呢?

初學, 粵華既學生琴好嗎?

初學的話﹐其實無0羊所謂。我叫我d學生和家長﹐買最平的就可以了﹐不用傷腦筋。

原帖由 tautaub 於 11-10-10 13:14 發表
初學, 粵華既學生琴好嗎?

尤其小朋友年紀細, 唔識錫琴的話, 更加唔好買貴琴.
我囝囝將部小提琴當結他彈, 仲用塊石仔撥絃......被佢激C!

哈哈!夠用就好!
靚琴都是將來人家借的。
靚弓較為容易擁有!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 8# flhw03 的帖子

我幫我d学生買VIF-Bv500,佢哋都好滿意,話比起一般学生琴d聲差好遠,而且價錢唔貴,你可參考!

小兒[6歲]在栢斯初學小提琴, 老師話要用1/4size, 請問去邊到買, 買咩牌子好, 我又唔識揀, 在栢斯買嗎 ?
因為怕小朋友3分鍾熱度, 唔想買太貴,
有冇人可以比d 意見我 ?

thanks!

回復 793# nicolelouie 的帖子

回復 789# ohmygosh 的帖子

唔係吖麻? 大陸嘅人工賤成咁? $70 六對襪就話啫?
原帖由 ilovethiscow 於 11-10-17 23:38 發表
如果你有用過70蚊 6 隻O既琴 你就知道... 平都要有個限度~~~

70蚊 6 隻O既琴? 哈哈...有機會真係要見識下﹗

一般家長都只會去附近商場裡的琴行選購小提琴﹔我會建議他們買最便宜的便可以了。

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-17 23:38 發表
如果你有用過70蚊 6 隻O既琴 你就知道... 平都要有個限度~~~

回覆 797# ohmygosh 的文章

各位mami,

我個小朋友六歲, 佢突然同我講話想學小提琴, 起初我覺得佢只係玩玩下講下笑...今日經過琴行佢又叫我入去問下課程又主動問個哥哥比個小提琴佢試下...之後佢話感覺好舒服好想學...哥哥話佢要用1/2琴...咁我想問下咁多位意見, 我應該買過咩琴比我個小朋友同我要準備些什麼...唔指教..

卡臣媽
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

首先﹐找個合適/有口碑的小提琴導師﹐導師自然會建議買怎樣的琴﹐什麼配件﹐什麼琴書﹐如何督促孩子在家裡練習﹐等等。

六歲是很適合開始學習小提琴的年齡啊﹗祝您孩子有一個好的開始。

原帖由 fallenstar023 於 11-10-26 22:22 發表
各位mami,

我個小朋友六歲, 佢突然同我講話想學小提琴, 起初我覺得佢只係玩玩下講下笑...今日經過琴行佢又叫我入去問下課程又主動問個哥哥比個小提琴佢試下...之後佢話感覺好舒服好想學...哥哥話佢要用1/2琴...咁我 ...

‹ 上一主題|下一主題