用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

原帖由 cheapbombom 於 09-3-22 17:38 發表
Sindy,

你係咪指我講個個? 唔係, 老版去德國琴展, 之後巡迴去埋英國....佢地既琴出口歐洲市場, 有些貼個外國Label, 再回流番香港賣, 就賣幾千蚊, 食水好深...所以, 我地上去買OEM價, 係明智之舉...一部2千蚊既琴,  ...

咪就係呢個琴展應該..........老師好似話返左巴黎先,再唔知點去喎,足足三星期唔係度,我女就發達啦

如果無關係, 咁我都放心d
原帖由 cheapbombom 於 09-3-21 11:24 發表
下? 應該無咩直接關係...
極其量, 對掌握拍子同旋律敏感度高一些, 不過, 都好容易上手.....反而, 我以前有一個同學, 佢係學校司琴, 中二參加左學校攪既小提琴班, 學了半年放棄了, 佢話太難了...反而, 無樂器底既其他 ...

好呀, 唔該晒
原帖由 Sindy 於 09-3-21 11:38 發表

未到我度呀.....不如到左我電你先

係唔係學邊一樣, 都係要先學拍子同音準架?
原帖由 Sindy 於 09-3-21 11:41 發表

有鋼琴底,開始時會比較易上手,因為拍子音準都有,只係按弦下苦功,但上到高級,我覺得小提琴需要既感情比鋼琴要求高,到高級,唔會邊樣易過邊樣架啦.... ...

原帖由 yiubb 於 09-3-23 16:28 發表
係唔係學邊一樣, 都係要先學拍子同音準架?  

呢d係學樂器既基本步黎架

Ming2,

Never Mind! 你已幫左我好大忙...
5月再上去慢慢簡....

原帖由 ming2 於 09-3-22 10:43 發表

hi cheapbombom

嘩...咁都得?!..等我聽日話吓個sales先...不過好彩都同列老細傾左成粒鐘,都學到d野咁都好過冇啦...真係唔好意思呀?? 咁你同老細約左時間未??定係到時你再call我,我再幫你約啦... ...

原帖由 cheapbombom 於 09-3-24 23:00 發表
Ming2,

Never Mind! 你已幫左我好大忙...
5月再上去慢慢簡....

BV-300幾錢呢?我都要買返個3/4..............老師話拎呢個返樂團唔係幾好,咁又係既..

:idea: :idea: :idea:
原帖由 Sindy 於 09-3-23 17:50 發表

呢d係學樂器既基本步黎架

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2,

Sorry to trouble u again. Any higher model for BV series? BV400 or BV500....? How much for these models for 1/4 size (I mean after discount) :)

原帖由 ming2 於 09-3-25 22:56 發表

BV300,原本要$2100 (3/4 size),宜家就緊係唔洗啦..(如果你夾埋cheapbombom一齊買..check pm la:funny:

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-25 22:56 發表

BV300,原本要$2100 (3/4 size),宜家就緊係唔洗啦..(如果你夾埋cheapbombom一齊買..check pm la:funny:

今日諗住拎個4/4去整,點知hehe,發現d琴好抵,買左啦我.....唔該你先ming

有兩個4/4想放

1.韓國製,連一支弓,琴盒,松香, $2500.00,已換dominant線,已做setting及換碼仔,99%新

2.不知名 $200.00

Sindy,

你係去Ming2個度買嗎? 你買左個咩model?
上次去, 老闆用一個超荀價賣BV400比我2個姪女, 可是, 由於我姑拉一心想買BV300, 但無貨, 結果約左老闆等佢返黎再上去簡過...比著係我, 唔洗諗啦, 真係唔想講幾錢....會心痛!

我上次買個BV300叫平左好多啦....點知今次仲平, 如果有人短期想買琴, 可以考慮一齊上去, 唔理咩Model都好啦, 計件數, 平得一百得一百..

原帖由 Sindy 於 09-3-26 17:57 發表
有兩個4/4想放

1.韓國製,連一支弓,琴盒,松香, $2500.00,已換dominant線,已做setting及換碼仔,99%新

2.不知名 $200.00

原帖由 cheapbombom 於 09-3-26 22:20 發表
Sindy,

上次去, 老闆用一個超荀價賣BV400比我2個姪女, 可是, 由於我姑拉一心想買BV300, 但無貨, 結果約左老闆等佢返黎再上去簡過...比著係我, 唔洗諗啦, 真係唔想講幾錢.... ...

唔係呀,我要求高小小,又要平,所以佢d琴,銀碼細就ok,今日去左間本來整琴,但原來佢有琴賣,仲好抵添,又唔駛咁遠,係灣仔咋

ming果度,最小都要平門市一半,我先覺得合理(以我既角度睇),你可以睇到BV-100都可以300到有交易,我又拎慣批發價

不過八折都唔係貴

cheapbombom,

我囡快要換1/4, BV400係唔係好掂? 妳介唔介意PM我知幾錢?

Sindy,

邊度咁筍?介唔介意PM我知?

原帖由 cheapbombom 於 09-3-26 22:20 發表
Sindy,

上次去, 老闆用一個超荀價賣BV400比我2個姪女, 可是, 由於我姑拉一心想買BV300, 但無貨, 結果約左老闆等佢返黎再上去簡過...比著係我, 唔洗諗啦, 真係唔想講幾錢.... ...

Sindy,

買左乜野琴呀
原帖由 Sindy 於 09-3-26 23:04 發表

唔係呀,我要求高小小,又要平,所以佢d琴,銀碼細就ok,今日去左間本來整琴,但原來佢有琴賣,仲好抵添,又唔駛咁遠,係灣仔咋

ming果度,最小都要平門市一半,我先覺得合理(以我既角度睇),因為我拎慣批發價 ...

妳幾時會再上去呢?

原帖由 beetle 於 09-3-26 23:25 發表

我囡快要換1/4, BV400係唔係好掂? 妳介唔介意PM我知幾錢?

Sindy,

邊度咁筍?介唔介意PM我知?

原帖由 neighbour931 於 09-3-26 23:27 發表
Sindy,

買左乜野琴呀

買左個平琴.......................但超值

‹ 上一主題|下一主題