用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
樓主: cheapbombom
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

原帖由 Sindy 於 09-3-11 10:12 發表

未留電話比我既,請盡快留電話,因為我係撘單同個朋友一齊拎,所以遲左就拎唔到啦.........thanks

小提琴將會係北角拎貨,個別地區我會去開既話,可以拎比你地 ...

今晚十點半前留唔到電話比我,我當你地臨時唔想訂架啦,thanks

邊個未留電話比我,我唔會係個order list度mark'confirmed',就唔會訂貨架啦,thanks

Ming2,

黎緊禮拜六會帶2個表妹上去買2隻小提琴, 你可唔可以幫我問下BV300幾錢? 又, 如果我連埋你地個幾隻粉紅色小提琴order一齊買, 雙方都會唔會有更大折扣?

原帖由 Sindy 於 09-3-11 20:32 發表

今晚十點半前留唔到電話比我,我當你地臨時唔想訂架啦,thanks

邊個未留電話比我,我唔會係個order list度mark'confirmed',就唔會訂貨架啦,thanks

原帖由 cheapbombom 於 09-3-11 21:16 發表
Ming2,

黎緊禮拜六會帶2個表妹上去買2隻小提琴, 你可唔可以幫我問下BV300幾錢? 又, 如果我連埋你地個幾隻粉紅色小提琴order一齊買, 雙方都會唔會有更大折扣?

...

我地全部都係order BV100架, 好似呢個model先有big discount,你其實話ming,佢地都會好平架啦

簽名被屏蔽

Hi Sindy,

Just see your post, have pm you, pls check.

tks

1. sindy  3/4 閃粉紅  confirmed
2. yiubb  1/4 閃粉紅 confirmed
3. sindy  ??? 原木色 X 5nos
4. 333chan 3/4  原木色  confirmed
5. aidanmam 4/4 閃粉紅 confirmed
6. Raisin 4/4  原木色  confirmed
7.希b媽咪 4/4 閃粉紅 confirmed

貨到後再通知你地丫,thanks

有冇人可以出讓二手1/16? 請pm我.

原帖由 LANG060221 於 09-3-12 14:52 發表
有冇人可以出讓二手1/16? 請pm我.

d琴返左黎啦,不過yiubb要等等,因為你個琴無現貨,我稍後再聯絡你...............

raisin,你電話唔通呀,得閒電我丫

Ming2,

100000000000000 thanks!

原帖由 ming2 於 09-3-11 22:54 發表

cheapbombom

pls check pm

Beetle,

你學左幾多個Major? 死啦, 真係唔記得晒...
老師教左5個調啦, C Major, G Major, D Major, A Major, F Major, B flat Major, 頭幾個仲好輕鬆, 家陣越加越多, 好亂啦, 按弦既時侯, 手指位係咁tun, 每首歌都勁唔同, 有時唔係好sure個落位點..你有無short cut點去記?

原帖由 cheapbombom 於 09-3-14 21:08 發表
Ming2,

100000000000000 thanks!

cheapbombom,

同妳差不多, he he.... B flat major 好難, 成日唔記得唔駛拉E空絃 ....年紀大, 記性差......

原帖由 cheapbombom 於 09-3-16 22:53 發表
Beetle,

你學左幾多個Major? 死啦, 真係唔記得晒...
老師教左5個調啦, C Major, G Major, D Major, A Major, F Major, B flat Major, 頭幾個仲好輕鬆, 家陣越加越多, 好亂啦, 按弦既時侯, 手指位係咁tun, 每首歌都 ...

上次tel度你話有貨, 但我唔記得咗問你, 個琴係幾時到你屋企呀, 請問你知個期未架
原帖由 Sindy 於 09-3-14 13:26 發表

d琴返左黎啦,不過yiubb要等等,因為你個琴無現貨,我稍後再聯絡你...............

raisin,你電話唔通呀,得閒電我丫

我想請問你地d小朋友, 學小提琴之前有無鋼琴底子架
因為最近聽有d家長講, 好少小朋友先學小提琴, 多數會先學鋼琴, 因為學小提琴比學鋼琴難, 小朋友無鋼琴底子會好難上手, 然後好快放棄....請問係唔係真係會有呢個情況架呢

下? 應該無咩直接關係...
極其量, 對掌握拍子同旋律敏感度高一些, 不過, 都好容易上手.....反而, 我以前有一個同學, 佢係學校司琴, 中二參加左學校攪既小提琴班, 學了半年放棄了, 佢話太難了...反而, 無樂器底既其他同學仔, 就學到畢業...

原帖由 yiubb 於 09-3-21 09:57 發表
因為最近聽有d家長講, 好少小朋友先學小提琴, 多數會先學鋼琴, 因為學小提琴比學鋼琴難, 小朋友無鋼琴底子會好難上手, 然後好快放棄....請問係唔係真係 ...

原帖由 yiubb 於 09-3-21 09:52 發表
上次tel度你話有貨, 但我唔記得咗問你, 個琴係幾時到你屋企呀, 請問你知個期未架   

未到我度呀.....不如到左我電你先

原帖由 yiubb 於 09-3-21 09:57 發表
因為最近聽有d家長講, 好少小朋友先學小提琴, 多數會先學鋼琴, 因為學小提琴比學鋼琴難, 小朋友無鋼琴底子會好難上手, 然後好快放棄....請問係唔係真係 ...

有鋼琴底,開始時會比較易上手,因為拍子音準都有,只係按弦下苦功,但上到高級,我覺得小提琴需要既感情比鋼琴要求高,到高級,唔會邊樣易過邊樣架啦....

Ming2,

今日空手而回, 因為, 老細完全唔知道我地約左上去, .BV300亦斷左貨....(我趕時間, 仲住左百幾蚊的士出黎...)

不過, 我2位表妹同佢都傾左成粒鐘, 佢後日去歐洲琴展啦, 5月先返, 咁我地唯有5月再上過去...

再一次多謝你穿針引線, 雖然買唔成, 但跟老版傾小提琴,真係學到好多野, 咁3隻琴下次再買...

原帖由 Sindy 於 09-3-21 11:41 發表

有鋼琴底,開始時會比較易上手,因為拍子音準都有,只係按弦下苦功,但上到高級,我覺得小提琴需要既感情比鋼琴要求高,到高級,唔會邊樣易過邊樣架啦.... ...

簽名被屏蔽

阿女老師都去左睇琴展呀,鋼琴係咪?其實有咩野睇架啫?
原帖由 cheapbombom 於 09-3-21 22:00 發表
Ming2,

今日空手而回, 因為, 老細完全唔知道我地約左上去, .BV300亦斷左貨....(我趕時間, 仲住左百幾蚊的士出黎...)

不過, 我2位表妹同佢都傾左成粒鐘, 佢後日去歐洲琴展啦, 5月先返, 咁我地唯有5月再上過去...

...

Sindy,

你係咪指我講個個? 唔係, 老版去德國琴展, 之後巡迴去埋英國....佢地既琴出口歐洲市場, 有些貼個外國Label, 再回流番香港賣, 就賣幾千蚊, 食水好深...所以, 我地上去買OEM價, 係明智之舉...一部2千蚊既琴, 坐一坐飛機, 返黎就千價3-4倍...

原帖由 Sindy 於 09-3-22 12:27 發表
阿女老師都去左睇琴展呀,鋼琴係咪?其實有咩野睇架啫?   
‹ 上一主題|下一主題