用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉唔轉網好呢
go

轉唔轉網好呢 [複製鏈接]

小囡校網在將軍澳區,成績是BAND 1 中,因很難在區內入英中,所以自行時已報了沙田區2間英中,而現在考慮緊唔轉地址以求入沙田讀,一來用於返學時間要約1小時,如果派不到大圍嗰2間,時間又多數分鐘,而且一返就要6年,對於一個11歲的小朋友來講,又確是幾辛苦。而身邊的朋友(包括我老公)一聽到要入沙田都嘩一聲話咁遠。如果在將軍澳區我会揀宣基、將官及景嶺,真是非常矛盾及心煩,各位有甚麼意見呢?
   0    0    0    0

沙田網banding很高, 有好多老師都叫人不要選九龍城or沙田,除非係band頭, 不過沙田有好多band1尾既英中.

原帖由 YVONNE2607 於 09-2-2 12:50 發表
小囡校網在將軍澳區,成績是BAND 1 中,因很難在區內入英中,所以自行時已報了沙田區2間英中,而現在考慮緊唔轉地址以求入沙田讀,一來用於返學時間要約1小時,如果派不到大圍嗰2間,時間又多數分鐘,而且一返就要6年,對於一個11歲的 ...

因聽BK MAMI 講,沙田多英中 (14 間), 而出生率下跌,同沙田英中學額儿乎多過BAND 1 生。所以我都是揀BAND 1 尾的英中,但又好担心隨機NO. 不好,如派得不好,又好難找回將軍澳的好學校。

其實不如,問吓老師,因我兩個friend既小朋友緊讀p6,佢想選果間lee間, 老師都叫佢唔好lee間;唔好果間, 又話考lee間side左小朋友, 又話叫佢唔好去果區, 好多意見果喎!

原帖由 YVONNE2607 於 09-2-3 12:26 發表
因聽BK MAMI 講,沙田多英中 (14 間), 而出生率下跌,同沙田英中學額儿乎多過BAND 1 生。所以我都是揀BAND 1 尾的英中,但又好担心隨機NO. 不好,如派得不好,又好難找回將軍澳的好學校。 ...

About Choosing a school

簽名被屏蔽

原帖由 catcatmom 於 09-2-3 13:20 發表
其實不如,問吓老師,因我兩個friend既小朋友緊讀p6,佢想選果間lee間, 老師都叫佢唔好lee間;唔好果間, 又話考lee間side左小朋友, 又話叫佢唔好去果區, 好多意見果喎!

...

其實我都有問過班主任這個問題,但她說對沙田的學校不甚了解,比唔到ADVICE 我,比我感覺到唔升佢嗰間一條龍中學,便沒有甚麽支援,真氣人。

既然如此,為有靠自己, 我識既TKO得一間英中出名係"加默",但校rules好嚴.沙田多band2英中, 直得博一博.

原帖由 YVONNE2607 於 09-2-4 12:56 發表

其實我都有問過班主任這個問題,但她說對沙田的學校不甚了解,比唔到ADVICE 我,比我感覺到唔升佢嗰間一條龍中學,便沒有甚麽支援,真氣人。

‹ 上一主題|下一主題