用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 45分鐘教2只歌
go

45分鐘教2只歌

女兒的琴老師, 我覺得她成日想拖時間, 女女現在學緊紅色的" John Thompson's Modern Course Forthe Piano" First Grade, 45分鐘只教到2只歌, 這麼是算慢還是快呢,

請指教.

(小女5y10個月.)

原帖由 goodmama2003 於 09-1-23 16:59 發表
女兒的琴老師, 我覺得她成日想拖時間, 女女現在學緊紅色的" John Thompson's Modern Course Forthe Piano" First Grade, 45分鐘只教到2只歌, 這麼是算慢還是快呢,

請指教.

(小女5y10個月.) ...

Did you watch them during lesson ?

原帖由 goodmama2003 於 09-1-23 16:59 發表

請指教.

(小女5y10個月.) ...

我仔7y學左半年,都係45分鐘教2隻歌。上堂先彈上次2隻歌,再教下樂理,又教兩首歌仔。我無睇上堂我諗OK 掛。最緊要小朋友真係明,唔明教4/五首都無用。

除了教兩首歌外, 有無教其他彈scale嘢呢? 因為教其他技巧上的嘢, 可能要駛啲時間.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

醒目開學勳章

我細個學琴成日唔練琴, 成個月彈來彈去都係o個兩首都試過~~~ 我覺得每個星期都有兩苞新歌都ok啦!

Geni, please check PM.

原帖由 Rabo 於 09-1-23 23:54 發表
我個仔在屋企樓下的琴室學 30 分鐘都教
五首歌 + 樂理, 六歲閞始學而家八歲學第三
級, 佢地無拖長教

我覺得可以同老師反映吓, 兩首太少了, 我覺得45
分鐘教起碼三至四首才合理, 其實初學三十分鐘已
足夠

...

是囉. 我試過同女女一起上啦. 她用好多時間在度寫手冊同彈得好就泒貼紙. 的貼紙好難先拿出來... 好難先收埋, 我同老師說過. 要教3只歌才合適, 但她就是教不到, 我個女有每日彈琴, 而且每次都是好開心咁去, 每日自己彈, 完全是自己愛彈琴那仲,
之前去柏x 學, 仲離譜, 45分鐘教2行, (是1支歌的2行) 半年前才轉這老師的. 女女學琴己一年有余, 仲是grade 1. 覺得老師有點兒那個.....   想找不拖鐘的老師真難呢.

簽名被屏蔽

如果小朋友日日都練琴, 每次只教兩首, 真係要同老師反映一下.  如果都唔成功...搵第二個老師試下lor, 消費者ma

原帖由 hhma 於 09-1-25 00:01 發表
如果小朋友日日都練琴, 每次只教兩首, 真係要同老師反映一下.  如果都唔成功...搵第二個老師試下lor, 消費者ma

是呀, 我己交了2月份學費. 打算3月份開始轉個第個. 但好老師難求, 拖鐘玩玩下的老師大把, 頭痛.

唔洗心急啦
慢慢搵, 慢慢試lor
你小朋友仲甘細
"欲速則不達"

我自己意見, 至少要去到"浸大"level既老師先有起馬既quality

原帖由 goodmama2003 於 09-1-25 00:31 發表

是呀, 我己交了2月份學費. 打算3月份開始轉個第個. 但好老師難求, 拖鐘玩玩下的老師大把, 頭痛.

原帖由 Rabo 於 09-1-23 23:54 發表
我個仔在屋企樓下的琴室學 30 分鐘都教
五首歌 + 樂理, 六歲閞始學而家八歲學第三
級, 佢地無拖長教

我覺得可以同老師反映吓, 兩首太少了, 我覺得45
分鐘教起碼三至四首才合理, 其實初學三十分鐘已
足夠

...
可否pm琴室給我?thanks!

dear Rabo,

please check pm. thanks !

原帖由 Rabo 於 09-1-25 15:33 發表
Hi Goodmama2003,

我覺得轉下無妨, 即使要打好基礎都唔駛 45 分鐘
教兩隻歌, 每天練最少45 分鐘來打基礎就合情理,
如果可以的話不如在琴室門聽下教成點, 另外你的
小朋友是不是好細, 如果是六歲以下可能會吃力一點, ...

小女5歲10個月, 她己識晒看譜,(我之前將的譜製成" 閃卡" 給她日日看,) 她平時听到她愛的歌,例如" 友誼之光, 等. 她就自己好努力同有心機地在琴健上試的音, 自己彈, 試到后就打電話給我,(我是返緊工) 她說, 媽媽, 我自己學彈到幾句啦, 咁"浪" 起個電話, 用1手指彈給我听, 彈得有板有眼.
我有時給她搞到好感動.
我看得出她好想去學識彈多些歌仔.

老師好多時一上課都是叫她在琴上寫拍子,(是豎立本書在琴上寫, ) 寫得不整潔又要她自己用擦膠擦,小女寫得慢,花了不少時間, 老師也寫手冊, 她用正楷寫得好慢,合計有2分1時間用左在這裡.  
彈琴再用2分1時間, 她會示範1次同叫女女彃1次, 最多都是3次. 之後又另一隻.
我曾提議過, 拍子回家寫, 老師初時同意, 但之後說她有時寫錯, 故此不要在家寫, 一定要在上課時寫..