用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙書院 - Interview
樓主: happytse
go

喇沙書院 - Interview [複製鏈接]

pigfrog:
妳誤會左我的意思啦! 我係話妳一定會明的!(唔洗驚)

比如他會說其他直資可以推晒佢啦!
不過有得second in,就好似話收了(有人講),所以妳唔洗緊張,開開心心去in啦!

原帖由 pigfrog 於 09-2-17 15:47 發表

mayc

(你會唔明d暗示的!) 係真唔係呀?!  我已經好緊張, 你唔好嚇我!!!

pigfrog:
我同事個囝巳經OK左,佢話唔係暗示,而係明示!

原帖由 pigfrog 於 09-2-17 15:47 發表

mayc

(你會唔明d暗示的!) 係真唔係呀?!  我已經好緊張, 你唔好嚇我!!!

原帖由 mayc 於 09-2-19 13:01 發表
pigfrog:
我同事個囝巳經OK左,佢話唔係暗示,而係明示!

mayc,

囝囝都OK左, 謝謝你!!

pigfrog:
恭喜晒!安樂晒了!復活節可以慶祝吓!

原帖由 pigfrog 於 09-2-19 15:47 發表

mayc,

囝囝都OK左, 謝謝你!!

回覆 # 的文章

你仔仔是否讀大天海帆呀?

請問可唔可以講吓究竟個"明示"或者"暗示"係點架?如不便公開,請pm我,多謝幫忙!

想問下各位喇沙今年自行階段有80個位,以前係咪不嬲都係有咁多位呢?定係今年特別多?唔係要留比喇小?點解會有咁多位?Thank you.

根據中學概覽, 喇沙書院總共有七班學生, 共280人, 而小學則有六班, 共235人, 將280-235=45人, 再加上成績較落後的30人的學額(我想每班約6名學生, 因喇沙不是一條龍學校, 為保持水準, 書院應該不會接收小學所有學生), 都差不多約有80人。

若果第二次面試(由神父見), 已是十拿九穩了!

暗示方法例子:
1. "9月開學見啦"
2."我哋8月暑假有好多活動, 你記得嚟參加喎!"

明示方法例子:
如果你揀我哋學校做第一志願, 到7月7號時, 你會見到張派位證寫住係喇沙, 唔會係第二間。而且會講畀你聽8月中要預留時間去佢哋嘅bridging program。

相信喇沙已全部面見自行收生的學生, 為何現在才問有關問題, 網友家長是否有第二次面試仍未通知呢?

此乃本人愚見, 有遺漏或錯處, 敬希指正!

maglam,

多謝你,你的解釋很清楚.

終於明白了!

原帖由 maglam1985 於 09-3-27 23:06 發表
根據中學概覽, 喇沙書院總共有七班學生, 共280人, 而小學則有六班, 共235人, 將280-235=45人, 再加上成績較落後的30人的學額(我想每班約6名學生, 因喇沙不是一條龍學校, 為保水準, 書院應該不會接收小學所有學生),  ...

原帖由 Maisie 於 09-3-27 23:35 發表
maglam,

多謝你,你的解釋很清楚.

終於明白了!

不用客氣!

你是否剛剛2nd in 呀?

Maglam,

仲有D唔係好明。我見LS去年统一有20個位(非保留)和155(直屬/聯繫学位),點解得155個位比小学?自行加埋抽獎是否有差不多100個?我一直以為佢有小学,自行得20-30個位,覺得機會少,所以完全無諗過,交了表聽人講才知自行有80個位。Thank you.

不論是否有直屬/聯繫小学. 所有學校自行位佔中一學位30%, LS中一有7班, 所以有around 80個位, 在津貼學校來說算好多.

但外人不知學校在自行位預留了多少給自己小学

原帖由 eist212 於 09-3-28 18:23 發表
Maglam,

仲有D唔係好明。我見LS去年统一有20個位(非保留)和155(直屬/聯繫学位),點解得155個位比小学?自行加埋抽獎是否有差不多100個?我一直以為佢有小学,自行得20-30個位,覺得機會少,所以完全無諗過,交了表聽人講才知自行 ...

Thank you for your information

原帖由 maglam1985 於 09-3-27 23:38 發表

不用客氣!

你是否剛剛2nd in 呀?

不是! 小兒現讀初小,只是預早睇定,希望他到時有資格報啦!

原帖由 Maisie 於 09-3-28 23:33 發表

不是! 小兒現讀初小,只是預早睇定,希望他到時有資格報啦!

Maisie,

如果你想囝囝讀喇沙書院而現在只是初小,我提議不如看看喇沙小學有否插班位,早些入讀便有很大機會上書院。 個人愚見
‹ 上一主題|下一主題