用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

今次連 bible 都要考, 唔知考咩呢?

真擔心, 今次考試開始計分, 上次囡囡考試的成績都唔係太好, 真係要努力先得...

我呢几日問我囡囡翱晴小息同边个玩, 佢話同關曦彤玩wor, 係咪即係你囡囡.....

原帖由 曦彤媽媽 於 09-11-12 10:24 發表
尋日出左考試時間表, 真係好快呀, 好似考完無幾耐咁! 又考lu.

醒目開學勳章

佢話有2個老師上, 一個外籍一個香港人. 都ok, 佢好多同學仔都有參加, 成20幾人.

我見到個評估時間表, 頭都暈埋... 分4日考呀, 我唔係好明最尾果日考oral, 考什麼?? 之前學校都有派口試表, 都唔知要點的形式講出黎, 要口語化還是文字化咁講出黎. 例如: 題目我的媽媽, 要講成我的媽媽? 定係講成我嘅媽媽? 有冇人知呀, 我問我女成日話唔知.

原帖由 曦彤媽媽 於 09-11-12 10:23 發表

你囡囡鍾唔鍾意上呀? 好玩嗎?

醒目開學勳章

近排好靜添......

今日你地小朋友有冇著自己褸呀或者著運動衫番學呀, 我女個班琴日有同學仔著咗運動衫番學, 老師叫佢唔好亂著校服.  攪到我女死都唔肯著運動衫. 老師又冇同佢講12度以下可以著自己褸呀或者著運動衫. 老師遘一句好過我地講十句呀...唉

原帖由 raikkonen 於 09-11-18 09:50 發表
近排好靜添......

今日你地小朋友有冇著自己褸呀或者著運動衫番學呀, 我女個班琴日有同學仔著咗運動衫番學, 老師叫佢唔好亂著校服.  攪到我女死都唔肯著運動衫. 老師又冇同佢講12度以下可以著自己褸呀或者著運動衫. ...

我個囡勁怕凍, 我尋日已經俾左羽絨亞囡著, 點知佢話班上得佢一個著, 今日唔肯著. 所以我唯有俾件校褸佢著, 再加兩件羊毛底. 校服指引果度係講12度以下可以著自己褸又或者著運動衫, 所以我今日都係俾運動衫佢著, 始終著褲暖d呀!

另外! 你地有無報家教會旅行呀? 我地一家四口都會去.

醒目開學勳章

我冇報到呀! 個女又唔係好熱衷, 地方又唔係好吸引,所以冇報到.

醒目開學勳章

我問咗老師喇, 一定要口語化, 唔好好似照書讀, 唔係會扣晒d分.

原帖由 raikkonen 於 09-11-13 09:31 發表
佢話有2個老師上, 一個外籍一個香港人. 都ok, 佢好多同學仔都有參加, 成20幾人.

我見到個評估時間表, 頭都暈埋... 分4日考呀, 我唔係好明最尾果日考oral, 考什麼?? 之前學校都有派口試表, 都唔知要點的形式講出黎, ...

help!

今日竟然有2個默書....help!!!  今日已經要上課外活動遲返屋企..又多功課...又要臨急溫習...dict 仲有d新字...中文又唔係讀左好耐...真係無諗到同一日...搞到小朋友好累(me 2)...
我其實真係好想問老師, 點解唔係跟時間表??  太突然呢....
我好緊張呀...尤其是今日出左評二範圍...嘩! 好多..仲加埋上次d架....聖經d金句...唉...黠算..好驚 你地會嗎??

原帖由 raikkonen 於 09-11-19 13:51 發表
我問咗老師喇, 一定要口語化, 唔好好似照書讀, 唔係會扣晒d分.

醒目開學勳章

我聽我女講1a班好多功課, 我女個friend讀1a, 佢話本手冊次次都填滿. 我女讀d班, 又唔覺好多功課喎, 不過每次默書都好預早幾日比佢地讀書, 唔會今日寫手冊, 明天默咁.

原帖由 raikkonen 於 09-11-20 09:19 發表
我聽我女講1a班好多功課, 我女個friend讀1a, 佢話本手冊次次都填滿. 我女讀d班, 又唔覺好多功課喎, 不過每次默書都好預早幾日比佢地讀書, 唔會今日寫手冊, 明天默咁. ...

其實coco2882係唔係想講即測呀? 我想話我地班1A即測差不多日日都有. 功課都多嫁! 樣數係多, 但個量就唔算好多. 亞囡都已經習慣左啦.
另外, 我都覺中文教快左好多, 可能要趕今次評估, 尋日亞囡拎左個範圍睇, 佢自己都話好多呀! 佢仲有講聖經有三句金句會用普通話考, 不過普通話老師未教. 但我聽落就好唔明, 唔通聖經都要考ORAL, 哎! 頭暈.......

醒目開學勳章

你又好喇, 你好咁主動. 我女收到評估表, 佢嘜都唔知.....唉!

原帖由 曦彤媽媽 於 09-11-20 14:16 發表

其實coco2882係唔係想講即測呀? 我想話我地班1A即測差不多日日都有. 功課都多嫁! 樣數係多, 但個量就唔算好多. 亞囡都已經習慣左啦.
另外, 我都覺中文教快左好多, 可能要趕今次評估, 尋日亞囡拎左個範圍睇, 佢自 ...

你地好!! 今天是小一自行分配學位公佈日, 我一早check了學校的網頁, 小兒編號慶幸獲取錄. 我想知在網上check編號係咪應該已確實, 需唔需要親自到學校閱榜??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

醒目開學勳章

恭喜你呀, 我記得2種方法都得, 你如果係學校網check咗得咗, 唔洗再去學校閱榜, 只要你係指定時間登記就得.

多口問句, 你係唔係舊生? 所以收你仔仔呀!

原帖由 paltiBB 於 09-11-23 11:09 發表
你地好!! 今天是小一自行分配學位公佈日, 我一早check了學校的網頁, 小兒編號慶幸獲取錄. 我想知在網上check編號係咪應該已確實, 需唔需要親自到學校閱榜?? ...

原帖由 paltiBB 於 09-11-23 11:09 發表
你地好!! 今天是小一自行分配學位公佈日, 我一早check了學校的網頁, 小兒編號慶幸獲取錄. 我想知在網上check編號係咪應該已確實, 需唔需要親自到學校閱榜?? ...

係呀! 恭喜晒呀! 我舊年都係響網上對, 唔洗親自去嫁, 你記得去註冊就得喇.

原帖由 raikkonen 於 09-11-21 10:14 發表
你又好喇, 你好咁主動. 我女收到評估表, 佢嘜都唔知.....唉!

可能你個女知唔話你知姐. 咁即係佢唔係幾擔心la. 我個女就乜都好驚青, 所以咁緊張.
總知大家一齊努力la, 因為今次會計分喇! 不過話時話佢仲未開始溫書.

大家好,  我個仔叫望峯, 讀1a 班。

多謝你們的恭賀.  我會依指定時間登記.

我唔係舊生.  感謝主, 其實選新基灣都是博一博.  我想知第一輪入選的小朋友, 他們的背景是否大部份都是有宗教分入?

原帖由 raikkonen 於 09-11-23 14:05 發表
恭喜你呀, 我記得2種方法都得, 你如果係學校網check咗得咗, 唔洗再去學校閱榜, 只要你係指定時間登記就得.

多口問句, 你係唔係舊生? 所以收你仔仔呀!

...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 teresatsn 於 09-11-23 19:29 發表
大家好,  我個仔叫望峯, 讀1a 班。

你好呀! 多多指教. 我個囡都係1A呀!

原帖由 paltiBB 於 09-11-24 08:20 發表
多謝你們的恭賀.  我會依指定時間登記.

我唔係舊生.  感謝主, 其實選新基灣都是博一博.  我想知第一輪入選的小朋友, 他們的背景是否大部份都是有宗教分入?

...

係呀! 天父會有佢最好嘅安排.

第一輪果D會收左D細佬妹先. 另外剩返D位就係要有宗教分先入到呀!

我都未開始同我囡囡温習, 個心係好想同佢温, 但星期一至五實在冇時間, 放學後又要做功課, 又要温即測, 我放工翻到屋企都差不多7:00, 边有時間同佢温.
老實講, 佢都係一個小朋友, 佢都要時間休息同玩吓ga.....唯有等这星期六, 日 & 下星期一努力 la....

點解而加D 小朋友讀書咁辛苦, 回想我以前都係基灣graduate, 好似唔係咁........

可能你個女知唔話你知姐. 咁即係佢唔係幾擔心la. 我個女就乜都好驚青, 所以咁緊張.
總知大家一齊努力la, 因為今次會計分喇! 不過話時話佢仲未開始溫書. ... [/quote]

原帖由 曦彤媽媽 於 09-11-24 09:05 發表

你好呀! 多多指教. 我個囡都係1A呀!

hi, 我個仔好似仲未習慣咁, 仍然好想返回幼兒學校, 可能佢成績唔係咁好, 攪到無哂成功感。 真係頭痛 !!
‹ 上一主題|下一主題