用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

angelmokco, 你好, 多多指教, 我地又多一個同學仔lu.

用戶名           媽咪/爹哋         小朋友         班別
godfrey媽咪  Meyer Wong    Godfrey       1A
ankiehok      Kammy Ho      Fiona           1A
aliceykm1                           翱晴             1A
曦彤媽媽        Sarah Yan       曦彤             1A
angelmokco                       Jophy Tse     1B
raikkonen                           囡                 1D
栗子頭                                 囝
flamky

原帖由 ankiehok 於 09-7-18 10:38 發表
Sorry 曦彤媽咪, 我看錯了, 鋼琴那句應該是問 Aliceykm1 才對 .....

唔緊要la, 我囡囡都有學鋼琴, 我地係搵人上門教.
而學小提琴就響青苗學, 下個星期三先開始第一堂.

all,

仲有少少野想話俾大家知, d新書係唔需要包嫁! 只係貼左名同班就ok喇.

醒目開學勳章

不過我都會同佢包書, 我K1, K2都有包, 都覺得佢用得好光淨, 以為佢唔包書都ok. 所以K3就冇包. 點知用到上學期尾, d功課簿同d書用到好dirty及有d難. 所以我今年點都會同佢包, 真係會光淨同耐用d.  

原帖由 曦彤媽媽 於 09-7-20 12:55 發表
all,

仲有少少野想話俾大家知, d新書係唔需要包嫁! 只係貼左名同班就ok喇.

原帖由 raikkonen 於 09-7-20 15:31 發表
不過我都會同佢包書, 我K1, K2都有包, 都覺得佢用得好光淨, 以為佢唔包書都ok. 所以K3就冇包. 點知用到上學期尾, d功課簿同d書用到好dirty及有d難. 所以我今年點都會同佢包, 真係會光淨同耐用d.  

...

呢個消息係我個friend同我講, 佢話校長係上年個小一家長會係咁講, 話唔想浪費d膠套, 所以唔鼓勵包書. 不過因為我地今年流感關係, 所以13/7取消左個家長會呀.
其實包左d書係會乾淨d, 我K1-K3都有同亞囡包嫁!

回覆 1# 曦彤媽媽 的文章

我都想問這個問題呀 !
咁即是係咪你地都會幫仔女包書 呀 ?
另外學校話有個功課袋是什麼來的 ? 是買拉鍊袋還是真係一個環保袋呀 ?
有沒有知 呀 ?
我個女在慧樺琴行學小提琴呀 ? 你個女在青苗怎樣呀 ? thx !

原帖由 ankiehok 於 09-7-20 16:35 發表
我都想問這個問題呀 !
另外學校話有個功課袋是什麼來的 ? 是買拉鍊袋還是真係一個環保袋呀 ?
有沒有知 呀 ?
我個女在慧樺琴行學小提琴呀 ? 你個女在青苗怎樣呀 ? thx ! ...

我應該唔包書住, 開左學睇下點先呀!
你講學校話果個功課袋, 係唔係指13/7果日響訂飯盒果個課室有個counter賣果個呀?
我買左個好似畫簿咁大嘅格仔布袋, 印左學校名. 個姐姐話係用黎裝畫具!
我個囡響青苗學, 下個星期三先開始呀!

醒目開學勳章

我惗係個果畫簿咁大嘅格仔布袋, 我個女仲買咗學校個公仔, 佢地話如果買咗學校個公仔, 就可以掛係書包到. 其他公仔就唔得, 我見個女好鍾意咪買比佢囉  

原帖由 ankiehok 於 09-7-20 16:35 發表
我都想問這個問題呀 !
有沒有知 呀 ?
我個女在慧樺琴行學小提琴呀 ? 你個女在青苗怎樣呀 ? thx ! ...

我個仔都係慧樺琴行到學鋼琴,我貪佢夠哂就腳,就係我屋企樓下,幾好!

ankiehok

我表妹係教琴, 所以我叫佢教我个女..... 學咗差不多一年了...

我會比我囡囡學小提琴或長笛, 到 29/8 佢睇吓D哥哥姐姐表演再決定, 但係學校學真係貴好多, 因為我問过一个私人小提琴老師, 佢上門教每半时都係$150.00, 但基灣要$200...

除了樂器外, 你还会比小朋友學咩?
我个囡之前有學普通話, 但最近停左, 有冇興趣組班一齐學? 我覺得普通話要2-3个小朋友一齐學会比較好.

原帖由 ankiehok 於 09-7-18 10:38 發表
Sorry 曦彤媽咪, 我看錯了, 鋼琴那句應該是問 Aliceykm1 才對 .....

我已經包左書, D 書会 "come" D....

嘜要功課袋嫁咩, 係咪即係出面買果D拉錬袋, 不一定要係學校買啊!

原帖由 曦彤媽媽 於 09-7-20 17:13 發表

我應該唔包書住, 開左學睇下點先呀!
你講學校話果個功課袋, 係唔係指13/7果日響訂飯盒果個課室有個counter賣果個呀?
我買左個好似畫簿咁大嘅格仔布袋, 印左學校名. 個姐姐話係用黎裝畫具!
我個囡響青苗學, 下個星 ...

回覆 1# aliceykm1 的文章

係咪即是 A4 呎吋的拉鍊袋呀 ? 還是要買學校的格仔袋 ?

回覆 3# aliceykm1 的文章

Hi Alice,

我個女除了學緊小提琴, 還學緊游泳, 爵士舞.我都想比我個女學普通話, 但未諗到在那裏學 ? 其實基灣是否應該搞班普通話呢 ! 嘻嘻 !

如組小隊學野都唔錯, 係呢 !你女女之前讀邊間幼稚園 ?

tks !
Kammy

醒目開學勳章

都好喎, 我都有興趣比個女學普通話.

我女之前係循道衛理讀. 你地呢?

我囡囡 K1时係明我讀, 后來搬離了这区, 所以轉了幼稚園.  

但我媽咪住係SKW, 為方便照顧及基灣實在是一間不錯的小學, 所以又搬回來.

我揾到一个老師, 佢一直教緊普通話, 但我囡囡未試过跟佢學, 唔知好唔好..., 但个centre 應該開左好多年, 因我几年前都有揾过佢, 后來搬所以告吹了....

資料如下:

北京語言發展中心
筲箕灣道361號利嘉中心906室
Tel: 9608 3158
沉老師

我有跟她聯絡, 好似都有好多基灣學生.

我應該会比个囡試下跟佢學.....

原帖由 raikkonen 於 09-7-23 13:49 發表
都好喎, 我都有興趣比個女學普通話.

我女之前係循道衛理讀. 你地呢?

Kammy

你囡囡係边度學游泳, 我都想比佢學.  我打过去海天泳会問, 如私人教授, 每小时$350.00. 好似都几貴....

原帖由 ankiehok 於 09-7-23 11:20 發表
Hi Alice,

我個女除了學緊小提琴, 還學緊游泳, 爵士舞.我都想比我個女學普通話, 但未諗到在那裏學 ? 其實基灣是否應該搞班普通話呢 ! 嘻嘻 !

如組小隊學野都唔錯, 係呢 !你女女之前讀邊間幼稚園 ?

tks !
Kammy ...

Hi Alice,

其實我個女都是在海天學緊游泳, 學了很久, 不過, 中間有停過, 因為天氣太凍和豬流感問題, 現在已懂得游蛙式短距和在學習自由式.

我個女在維多利亞讀幼稚園的. 因為我住在筲箕灣, 所以選基灣, 不想返太遠, 而且又覺得基灣是一間不錯的小學, 只是它沒有一班用普通話教學就較為遜色小小.... 無論如何, 選擇了讀基灣, 相信我們做家長的一定會努力幫助小朋友學習的.... 一起努力.....

那個普通話老師如何收費的 ?

你囡囡都是找私人教授 (單对單?)
因為我驚如果小組學進度会比較慢....

那个普通話老師: $560/4 lessions @ lesson 1 hour.

原帖由 ankiehok 於 09-7-24 15:16 發表
Hi Alice,

其實我個女都是在海天學緊游泳, 學了很久, 不過, 中間有停過, 因為天氣太凍和豬流感問題, 現在已懂得游蛙式短距和在學習自由式.

我個女在維多利亞讀幼稚園的. 因為我住在筲箕灣, 所以選基灣, 不想返太 ...

Hi Alice,

我覺得小組 OK, 因為我個女都是參加幼兒小組的, 而我個女學的時間只有兩個小朋友, 所以個教練可以好専心教...

TKS
Kammy

原帖由 ankiehok 於 09-7-23 11:00 發表
係咪即是 A4 呎吋的拉鍊袋呀 ? 還是要買學校的格仔袋 ?

我問左朋友, 功課袋可以買比A4大少少嘅拉鍊袋, 用黎放功課同要放得入個書包入面.
另外, 學校個格仔袋除左放美工用品, 仲可以放樂器.
‹ 上一主題|下一主題