用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

因為筆盒重, 所以只可以帶筆袋.

唔係一家要去圖書館借書. 如果你屋企有圖書, 都可以帶番去, 冇規定係什麼類型的. 課室雖然有圖書睇, 但都會要求小朋友帶, 因為每朝上堂前, 小朋友番到學校都會叫佢地睇圖書,  直至打鐘上堂. 我試過唔記得帶圖書, 都有係手冊上寫冇帶圖書.

遲d, 每班都會有閱書報告做, 學校有40幾本圖書輪流借比學生睇. 然後做閱書報告.

學校飯袋到時可以去校務處買都得.

原帖由 paltiBB 於 10-6-15 11:59 發表
多謝你詳細回覆.

點解唔可以用筆盒而用筆袋??

學校鼓勵學生多閱讀風氣不錯, 想問圖書是不是一定要在圖書館借?? 學校有沒有圖書可供借閱??  若家中有套系列的圖書, 可否帶這類型的書??

多謝你建議第一個月叫飯. 現 ...

怒我煩一點.

想問家長日有SPI 書包買, 請問大約幾錢一個, 款式多唔多選擇?  是不是當天要決定在學校買否, 過後要自己出面買??

原帖由 raikkonen 於 10-6-15 12:37 發表
因為筆盒重, 所以只可以帶筆袋.

唔係一家要去圖書館借書. 如果你屋企有圖書, 都可以帶番去, 冇規定係什麼類型的. 課室雖然有圖書睇, 但都會要求小朋友帶, 因為每朝上堂前, 小朋友番到學校都會叫佢地睇圖書,  直至打 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

醒目開學勳章

款式有幾款可以揀, 我就得jusco買緊300幾, 學校買200幾, 如果你係想買SPI, 在學校買係平d. 9月中家長參觀學校, 評估2及評估3見家長, 都會有書包買.

不過我就係書展買咗Logo, 冇買SPI.

原帖由 paltiBB 於 10-6-15 12:46 發表
怒我煩一點.

想問家長日有SPI 書包買, 請問大約幾錢一個, 款式多唔多選擇?  是不是當天要決定在學校買否, 過後要自己出面買??

點解咁有趣, 若想買SPI書包會在評估2及評估3時間才先得買??

原帖由 raikkonen 於 10-6-15 13:19 發表
款式有幾款可以揀, 我就得jusco買緊300幾, 學校買200幾, 如果你係想買SPI, 在學校買係平d. 9月中家長參觀學校, 評估2及評估3見家長, 都會有書包買.

...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

以你個人意見, Logo 和 SPI 分別在那裡???

原帖由 raikkonen 於 10-6-15 13:19 發表

...

醒目開學勳章

lego輕身d & 耐用d. 間隔多.

SPI比lego重身. 所以我最後都選擇Lego.

原帖由 paltiBB 於 10-6-15 15:26 發表
以你個人意見, Logo 和 SPI 分別在那裡???

醒目開學勳章

佢唔係淨係比p1生買嫁, p1-p6同學都可以買.

其實當日仲有幾間書店會在操場擺賣. 有圖書, 文具, 補充練習.

原帖由 paltiBB 於 10-6-15 15:25 發表
點解咁有趣, 若想買SPI書包會在評估2及評估3時間才先得買??

raikkonen, 好彩多得你回覆,  現在沒有那麼綢帳, 起碼對學校知多少少.

原帖由 raikkonen 於 10-6-15 16:48 發表
佢唔係淨係比p1生買嫁, p1-p6同學都可以買.

其實當日仲有幾間書店會在操場擺賣. 有圖書, 文具, 補充練習.

醒目開學勳章

不用客氣, 因為你經歷過的, 我都經歷過. 你再有問題, 我再回覆你喇!

原帖由 paltiBB 於 10-6-15 17:47 發表
raikkonen, 好彩多得你回覆,  現在沒有那麼綢帳, 起碼對學校知多少少.

我想吓運動鞋是不是要全白, 若有些品牌波鞋有少許顏色或線條可不可以???

原帖由 raikkonen 於 10-6-16 12:39 發表
不用客氣, 因為你經歷過的, 我都經歷過. 你再有問題, 我再回覆你喇!

醒目開學勳章

因為我未試過比有少許顏色的波鞋佢著, 所以唔知比唔比, 但係有講過要白色.

原帖由 paltiBB 於 10-6-17 11:21 發表
我想吓運動鞋是不是要全白, 若有些品牌波鞋有少許顏色或線條可不可以???

醒目開學勳章

知道分數喇. Sofar都沒有唔合格, 又係同上次d分參唔多. 不過中文係差咗少少. 我都唔知點解. 已經同佢溫晒所有野, 我相信都係多寫錯字, 我女次次都比老師扣7-8分.  我見到都覺得唔抵.

第一次自己遇到d錯敗感....唉..真係好唔開心, 今次呀仔d數大跌....個個都有80以上, 佢一唔小心得7字頭...中文只剛合格果隻....點算?? 覺得點解自己教都咁....仲係編班tim 架.... :(

原帖由 raikkonen 於 10-6-17 14:28 發表
知道分數喇. Sofar都沒有唔合格, 又係同上次d分參唔多. 不過中文係差咗少少. 我都唔知點解. 已經同佢溫晒所有野, 我相信都係多寫錯字, 我女次次都比老師扣7-8分.  我見到都覺得唔抵. ...

醒目開學勳章

我覺得要個小朋友自己上心, 佢先會進步. 我之前都用咗好多方法幫佢, 希望佢中文進步d, 但係都一次差過一次. 中文仲係母語添, 我都有少少唔識教.

不過, 數學真係比多d練習佢做, 因為我覺得數學係冇得溫, 不停比佢做練習, 做得多就自然會有進步. Sofar今次數學分都有9字頭.

原帖由 coco2882 於 10-6-17 22:59 發表
第一次自己遇到d錯敗感....唉..真係好唔開心, 今次呀仔d數大跌....個個都有80以上, 佢一唔小心得7字頭...中文只剛合格果隻....點算?? 覺得點解自己教都咁....仲係編班tim 架.... :(

...

數學真係好難講, 我個女真係差, 我已經每天都比佢做exercise, 上兩次都好彩有8x分, 但今次又係得7x.  返而英文好Dwor, 都有9字頭.

中文一向都係最差, 每次都係得6字頭, 今次終於有進步.  其實中文真係冇得温, 做好D閱讀理解真係要平時睇多D書.

成績唔係最重要, 最緊要个小朋友讀得開心,明年再努力la.....  唔知編班時會唔會同班呢?

原帖由 raikkonen 於 10-6-18 09:29 發表
我覺得要個小朋友自己上心, 佢先會進步. 我之前都用咗好多方法幫佢, 希望佢中文進步d, 但係都一次差過一次. 中文仲係母語添, 我都有少少唔識教.

不過, 數學真係比多d練習佢做, 因為我覺得數學係冇得溫, 不停比佢做 ...

醒目開學勳章

係喎! 2年班再編班, 我地大家有可以再同班喎.

唉!你地都好呀, 起碼都有科9字頭, 我個仔連1科9字頭都冇呀, 數仲得7字頭咋,今次真係凶多吉少啦! 最慘就係我仔仲覺得自己合格好滿意咁, 你話死唔死? 我個心覺得好"up住up住", 但又唔可以show出來, 我老公仲覺得我看得太重得失,佢覺得其實沒咩大不了, 只是1年級啫!唔使好似生意失敗咁!

醒目開學勳章

生意失敗, 我都試過呢個感覺.不過我老公都唔係睇得咁重. 成日都話小一咋, 慢慢黎.

原帖由 angelmokco 於 10-6-18 13:38 發表
唉!你地都好呀, 起碼都有科9字頭, 我個仔連1科9字頭都冇呀, 數仲得7字頭咋,今次真係凶多吉少啦! 最慘就係我仔仲覺得自己合格好滿意咁, 你話死唔死? 我個心覺得好"up住up住", 但又唔可以show出來, 我老公仲覺得我看得 ...

係喎! 5知幾時先知道編落邊班呢????好擔心呀.......

原帖由 raikkonen 於 10-6-18 13:18 發表
係喎! 2年班再編班, 我地大家有可以再同班喎.

醒目開學勳章

唔知會唔會放暑假前知道邊班呢? 不知不覺我地呢個主題已經有30幾頁, 升上小二, 我地洗唔洗到時開番個P.2家長交流嘅主題呢? 我希望我地KEEP著交流到小六呀!

原帖由 Linki 於 10-6-18 16:55 發表
係喎! 5知幾時先知道編落邊班呢????好擔心呀.......
‹ 上一主題|下一主題