用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇好的普通話老師介紹, 用作訓練朗誦比賽? ...
樓主: joys
go

有冇好的普通話老師介紹, 用作訓練朗誦比賽? [複製鏈接]

Could you please PM the information to me too.

Thanks a lot!

Sheep30

Hi, joys,

已PM有關資料給你,請查。

靜靜媽 [/quote]

各位,我已PM左,請查。

靜靜媽

Please PM to me as well.

Thanks so much!!!!

靜靜媽,

Pls PM the information to me. Thanks.

Hi, MandM, ricoyoyo,

我已經PM左,請查。

靜靜媽

靜靜媽

可否pm老師資料給我, 謝

BK家長真係好叻,我收到好多位家長PM提問,大家既問題都好專業好關鍵,我都唔知,請教左老師後,為左方便我在此答一下,就唔再一一PM回覆大家,請諒。

1)學習普通話:
一般來講,持有國家語委普通話水平測試證書達二甲或以上既老師(即係二甲、一乙、一甲),基本可以放心。目前香港持有呢種證書既老師已比較多了,因為每年都有越來越多既人報考,不過有少部分持一級證書既老師,普通話發音並唔係好標準,呢d老師通常係香港剛有呢個考試時考既。
要注意,第一唔好以為內地來既人母語就係普通話,其實全部都唔係,因為普通話唔係中國某一個地區自然就有既語言,所以係中國係冇邊一個地方既人講純正既普通話,都係要學既,但係香港本地既家長唔清楚呢d,揾既老師本身語音有好大問題,家長都唔知,小朋友又點m學得好呢?第二就算係講標準普通話,都唔一定識教呀,只不過多同呢d老師一起交談,係可以受到薰陶,但學習既進度可能未必理想。

2)學習普通話朗誦:
1)多左兩個字,當然要求都提高左。老師除左需要有基本標準既普通話語音外,仲要識教小朋友點樣去朗誦演繹作品,點樣配合埋動作表情等等,我好驚訝已有家長知道中國除左有國家語委普通話水平測試」呢個國家級既考試外,最近兩年又有左另一個國家級既考試,就係專為朗誦而設既「全國朗誦考級教師資格證書」考試,係香港目前考到呢個證書既普通話老師好少,但好肯定會越來越多(呢個考試由幼兒級、初級、中級到高級共分為十一個級別,全國目前最高只考到中級,仲未有高級),所以大家以後要揾普通話朗誦既老師就唔係識講普通話就得啦,可以問下佢有冇朗誦考級既證書,更專業d,仲可以了解下佢教既學生成績點樣。

靜靜媽

Hi, chantw,

已PM畀你,請查。

靜靜媽

靜靜媽

Can you PM the info for me please?

原帖由 范莉莎 於 09-2-17 11:11 發表
靜靜媽

Can you PM the info for me please?

搞定,請查。

靜靜媽

靜靜媽,

Can u pm the details to me, tks!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

靜靜媽

Can you PM information for me too ? Thanks !

兩位請查PM。

靜靜媽

靜靜媽:

可唔可以把資料pm俾我, 唔該!

有冇好的普通話老師介紹, 用作訓練朗誦比賽

各位媽媽,
我個女既普通話老師就係教上次寶山幼稚園北大普通話冠軍既人,如果你地有興趣可PM我.
Filicity

回覆 # 的文章

Can u pm me details?

原帖由 filicity 於 09-2-21 21:03 發表
各位媽媽,
我個女既普通話老師就係教上次寶山幼稚園北大普通話冠軍既人,如果你地有興趣可PM我.
Filicity
:-D :-D :-D :-D

Can you pm the information to me. Thanks a lot!

原帖由 filicity 於 09-2-21 21:03 發表
各位媽媽,
Filicity

靜靜媽   &  Filicity   

I also need the info., pls pm to me.

Thanks

‹ 上一主題|下一主題