用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 ...
樓主: tinkerbell2004
go

2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

除左考cert, 更重要係同小朋友睇多d書, 重點培訓中英文閱讀能力lor
就算唔係傳統學校, 都好著重呢d了, 面試總會有叫小朋友睇書呢一part, 睇小朋友鐘唔鐘意睇書, 坐唔坐得定, 平時父母有無時間陪小朋友, 仲有中英文理解能力, 如果小朋友可以完整講到一個故仔出黎, 印象分一定較好呢!
原帖由 Radiomama 於 09-1-27 03:34 PM 發表
我仔仔都係依家k2, 講真已努力準備--同佢睇書, 帶佢去香港不同的地方玩, 參加drama&speech的課程和學琴!  生活都已經好忙, 不過同學家長問, "點解唔考張cert?"  

佢地備戰緊cambridge的starter, 我上網check過, 人 ...

醒目開學勳章 王國長老

如果間學校係合情合理的, 本書唔應該太深, 又如果間幼稚園中文水準ok, 小朋友係睇得明的(我女果時考, 佢可以讀晒成本)
至於英文, 而家好多小朋友閱讀能力都好強, high frequency words係如he she it is and girl boy the dog cat 等一定會識, 有學phonics的話, 好多字唔識都拼到識(雖然唔等於識解)
至於講故事, 多數都係bonus題, 睇下小朋友係咪平時都多聽故仔, 隨口都up得出, 亦可反映小朋友表達能力, 當然唔係叫小朋友即場睇住本唔識既故事書黎講啦
原帖由 patpatching 於 09-2-5 02:58 PM 發表
其實我都唔明收生準則,就算一個K3生,都未必睇明晒成本書啦,何況仲係學校提供的?仲要講番個故事出來?

醒目開學勳章 王國長老

我記得我女interview st clare's時, 有俾d圖卡, 其實有隻公仔, 所以唔識d字都估到下, 例如上面大大個郵差咁
我又唔知一般小一interview時會用咩中文書(我又未入過去), 如果講返剛上k3程度, 我記得我女係會睇"小貓愛看書, 小貓愛洗澡"等, 當然係要圖畫幫助, 而d high frequency words就識得d啦

原帖由 tinkerbell2004 於 09-2-15 11:03 AM 發表
Dear Charlotte_mom,

我想問interview會比小朋友睇的中文書, d字會有幾深呢!
因為我覺得幼稚園d中文課本, 有時d字都幾細, 小朋友睇得有點辛苦, 我擔心囡囡interview時真的會睇得明嗎?

...

醒目開學勳章 王國長老

尋晚突然醒起有樣野可以預備
睇故事時, 除左認字, 仲可以鼓勵小朋友自己講返, 加強組織能力, 另外仲有, 請佢地形容圖畫入面既野, 內容越豐富+detail就更好, 咁又可以乘機出d假設性題目brainstorm一下

醒目開學勳章 王國長老

呢個係bk文化, 我都想講好耐
原帖由 candietweety 於 09-3-7 08:07 AM 發表
好似哩個topic無人話過佢有哩樣野,只係有人想要,點解跟住個個都話要???  

醒目開學勳章 王國長老

係呀, interview既野, 有時真係講天時地利人和
好似我女, 當年考完hkuga出黎, 我好心急問佢, 老師有無讚你呀, 佢話有, 老師讚佢執返d玩具, 當時心唸, 咁有咩咁特別wor! 事後我女又真係入到second in, 唔知係咪就係呢個原因 (其實真係人人都識呀, 差在小朋友果一下記唔記得做吧了)
亦有聽過bk家長分享, 小朋友去見間超級名校, 校長俾本書佢睇, 小朋友話校長, 呢本書好深呀, 我唔識, 不如你教我啦, 結果校長又真係花佢寶貴既時間, 續個續個字教, 小朋友續個字跟住讀, 最後又真係收左佢
所以.........準備既野, 努力啦, 不過好多事都控制唔到, 盡左力, 結果點樣都要接受了

原帖由 CHIULHJ 於 09-3-5 02:26 PM 發表
喜歡閱讀書藉、口齒伶俐固然重要,性格主動、懂分享、有耐性及有教養亦同樣重要。

我囝囝雖然個性主動,但他在港大同學會面試時,有一環節是老師把3把玩具槍分給3位小朋友,要求他們輪流做boss,決定如何分配那3把玩具槍,囝囝 ...

醒目開學勳章 王國長老

如果幾間學校理念相近, 咁一份portfolio都可以
我自己都覺得, 新思維學校同傳統學校有唔同要求, 如有需要, fine tuning係應該lor
我可以講講hkuga interview形式
第一輪(通常每年約1100-1200人報名), 45分鐘group activity, 內容包括遊戲, 老師講故事然後問小朋友問題, 個別要小朋友睇書(中英文)同傾計
第2輪(入圍數字一直係秘密, 我地估約400人), 3個小朋友一組見老師&校長, 玩下簡單遊戲如spot the difference, 砌圖, 形容圖畫等, 仲有傾計
120人係正選, 其他waitlist (入唔到第2輪通常都好難叩到門)

原帖由 carmankm 於 09-3-11 10:19 AM 發表
我都希望囝囝01年入直資學校,以下5間直資學校interview時係咪都大同小異?做portfolio時,是否每一間學校都要做一份不同的portfolio來迎合每間學校的喜好?定係一份已OK?

...

醒目開學勳章 王國長老

9月唔係玩大抽獎, 係"自行分配"階段, 只apply一間, 11月唔得的話, 1月再入form玩大抽獎(時間上唔肯定, 類似啦)
有d私校會派form的, 9月一開學就派, 會直接link埋第2輪大抽獎, 如果學校唔派就要自己去拎
原帖由 chingbb 於 09-3-12 02:25 PM 發表
All,
想請教各位, 如果現在囡囡讀的幼稚園直上的小學係私校, 是否到了9月份(想要玩"大抽獎), 是要自己去拿表填? 去那裡拿表? ~ 只是我在囡囡學琴時, 有個家長甘同我講?! ...

醒目開學勳章 王國長老

小學派位嘛, 除非你有分, 否則以政府果一套派位方法, 真係嚇c人
好似我呢d無分既, 唯有靠自己啦, 考間arm心水既私校/直資, 雖然要俾學費, 不過總叫揀過考過, 好過靠大抽獎
而家開始留意下d學校, 準備定料做portfolio, 平時操下小朋友interview(唔係變態咁去做, 而係基本野都要知下架, 睇下故事, 認多d中英文字咁)
原帖由 LokYauYau 於 09-3-14 02:56 PM 發表
大家好! 小兒都係K2生, 原本唔唸住咁快要為阿仔P1事張羅, 近排被囝囝的書友家長嚇親,他們說我已遲起步4~5個月>o<

我唔係想入名校(both 我同個仔都頂唔順),只想找間above average but 校風好的學校

好彩now中學都可 ...

醒目開學勳章 王國長老

大多數幼稚園會派架喇, 仲會安排info session俾家長tim
如果學校真係無(9月頭會派, 到時電視都會有廣告), 就要自己去民政署拎(果間野仲係咪叫民政署??)
填完o係指定果幾日, 連埋所需文件交返心儀學校(有d學校有特別要求的eg回郵信封, 為免走多次, 最好之前打個電話去問)

原帖由 chingbb 於 09-3-17 02:41 PM 發表
Charlotte_mom,
是否去自己心儀的津校拿表?
‹ 上一主題|下一主題