用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Disney 英語是否物有所值呢
go

Disney 英語是否物有所值呢

我囡囡兩歲多, 老婆聽了Disney 英語的推銷後, 老是嚷著要買, 其實家中已買了很多學習英語的玩具和圖書, 現在又要花二萬多元購買這套課程, 是否物有所值呢?

全套係4萬幾‧跟足一定有用‧但出面都有很多學英文吾駛咱

絕對同意!!

Disney嘅屬單向學習,小朋友學英文(或任何嘢都好),最好係interactive先會吸收得快。如家長用心去教,任何教材(就算用WORDS/EXCEL print出嚟)都會教得好好,如果冇心機或冇時間教,就算買幾萬蚊教材亦唔會學得好,唔好諗住貴就有神奇功效。況且小朋友細,睇得TV多亦唔係好事,會影响專注力。如果冇時間教,我寧願將d錢比佢返playgroup或請NET教。

曾幾何時(好耐之前)都有諗過想買呢套嘢,其實可能因為被d卡通人物吸引所致,後尾好彩比個價錢嚇驚,所以冇買,套嘢咁貴,咪又係d版權及sales commission(聽聞都幾勁)作怪。

身邊都有朋友買咗呢套嘢比小朋友玩,又唔見得好好。反而另外有朋友冇買,只用簡單教材及WORDS/EXCEL print出嚟同小朋友玩,好好心機教小朋友,效果更勝前者。

原帖由 mamimeowmeow 於 09-1-17 17:58 發表
我冇買,慳番黎比佢跟native speaker學英文會話同phonics,佢宜家已經可以全英溝通,listening又好,仲識d我冇諗過佢會識既字添!

回覆 # 的文章

我很同意小朋友學習英語最好係interactive先會吸收得快。但我和太太都要返工, 囡囡日夜都是對著一個會講廣東話的印傭, 就算星期六參加了一些NET的英語班, 也不見成效, 所以我老婆才鬧著要買這套英語教材, 讓印傭可以天天倍著囡囡學習英語, 老實講, 印傭是否會好有心機倍囡囡學習英語都是疑問, 我實在不想再浪費幾萬元了。救救我, 我老婆每晚都煩我!

原帖由 bb_iou 於 09-1-18 23:33 發表
我很同意小朋友學習英語最好係interactive先會吸收得快。但我和太太都要返工, 囡囡日夜都是對著一個會講廣東話的印, 就算星期六參加了一些NET的英語班, 也不見成效, 所以我老婆才鬧著要買這套英語教材, 讓印傭可以 ...

我覺得小朋友總會從任何教材學到D野,但係得著一定係細過你付出既金錢....就算你唔計算負出幾多, 呢D教材係要有大人好有心機咁陪佢睇同解比佢聽...仲有係你個小朋友肯坐係度睇.....你覺得你印傭同個小朋友OK嗎?

原帖由 yucarrier 於 09-1-20 09:30 發表
就算套教材幾好, 如果沒有家長指導,
由小朋友自己發揮, 是得物無所用的.

同意...我之前叫太太不要買..但佢唔聽..而家浪費金錢又浪費時間..得物冇所用

disney

我有買這 set 教才,  因為我大女好鍾意 (當時她只有半歲, 那套教才吸引著她, 令她撐手撐腳又唱歌很興奮, 所以立刻決定買), 現在她六歲, 效果是值回票價, 她的英文很好.

細女兩歲幾, 但她沒有姐姐一樣愛這套教才, 她看什麼節目都是十分鐘內便離場, 沒耐心, 不過, 她的英文也很好, 因為妹妹出世我請了 bun 姐, 於是家姐+我+bunbun 為亞妹凝造了一個很好的英語環境, 總結 :

我覺得 1. 要睇小朋友本質, 2. 互動環境

這教才不是 magic.

我都有買這 set 教材,也有用power point 同flash card,我覺得阿仔唔係好鍾意成日讀死一套教材,而D教材又唔平,所以看佢心情來教佢....

其實唔可以否定Disney D教材,有冇用真係在乎家長點去教,除非父母係native,否則用父母同阿bun D英文發音真係唔夠Disney D教材發音準,仲有阿仔聽得多,D尾音幾好,我試過好多教材D發聲筆同發聲機,Disney係可以接受同清楚,冇禁多機械聲,不過真係好貴同未必達到唔駛教都可以講流利英文...始終語言係互動...唔可以只依賴工人去教...

I have the whole set at home, my kids only watch the VCD, never really touch the book, even the card machine, they just play for around 10 minutes that leave them on the floor, for me, I don't think it really improve the English,  because content of the 12 VCD and the books and cards and games are keep repeating, that is very boring for my kids....

my kids learn English is rather watching various VCD or Disney Channel (NOW), and I read oxford reading books...

anyway, if I choose again, I won't buy it.....

請問你BB幾大開始跟NATIVE SPEAKER學?
費用如何?
原帖由 mamimeowmeow 於 09-1-17 17:58 發表
我冇買,慳番黎比佢跟native speaker學英文會話同phonics,佢宜家已經可以全英溝通,listening又好,仲識d我冇諗過佢會識既字添!

就算套教材幾好, 如果沒有家長指導,等工人或由小朋友自己發揮, 我諗會叁小小

我覺得頭兩三年效果都幾好...但之後小朋友一d興趣都無, 要返學之後又無咩時間睇!!

mamimeowmeow,

請問你的小朋友在那裡學?

原帖由 mamimeowmeow 於 17/1/2009 17:58 發表

** pls pm me your native speaker detail info and baby when can starting learn. thanks!

i think you buy it first for a reference, the kid may have interest to learn from it. at least give her a chance

如果小朋友剛出世至六個月買, 物有所值. 但兩歲多才買 太遲了!

原帖由 winchoy16888 於 09-3-5 19:59 發表
就算套教材幾好, 如果沒有家長指導,等工人或由小朋友自己發揮, 我諗會叁小小

totally agree!

其實真係好睇小朋友.  我都有呢套教材, 無疑佢真係令我小朋友特別係細個個好鍾意睇書, 我係細仔半歲到就有呢套野, 佢真係幾吸收, 起碼你用英文同佢講呢樣個樣, 佢會認識, 反而中文佢好似r r 地頭咁.  不過我都係用左1年到, 你話成效點, 真係吾知.....