用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村幼稚園好嗎!
樓主: Mamileelee
go

又一村幼稚園好嗎! [複製鏈接]

hi, Jeco, 係呀,又見到你啦!
so have u got a clearer picture about which school ur kid will go to by now, or will wait a little longer to decide?

吾知原來你都有IN YYC, 8)
係呀,其實我覺得每日去計幾多 min ENG NET class time 並不太重要... 有 45 mins 又不一定代表有 quality, 20mins 又不一定學吾到野... plus 我相信,o向屋企同其它課外時間都有好多學英文既 channels. Lee 個我個人並不太擔心.  

不過多 NET當然好過少啦! so far 眼見就真係 St. Cath 最多...反而YORK 就真係無o羊點見到, but i m sure we may not see the full picture just by going for an interview... 8)

原帖由 Jeco 於 09-11-19 12:13 發表

HI, 又係依到見到你啦...我都好鐘意又一村, 之前都有交留位費, 當初又一村收既時候, 了解到原來一日先得20分鐘由外藉老師教英文 & 每星期一堂20分鐘教普通話覺得非常之少...但原來全部九龍塘既學校都差唔多(除左國 ...

yes, if u like full day class, no choice

原帖由 HumptiDumpti 於 09-11-18 23:40 發表
we r seriously thinking about letting our boy to go to this school (tho we still have not finally decided yet). I know when i say this to my friends, they r mostly very curious... cos when comparing w ...

同你一樣情況~~~
原來派位又一村又唔係差, 課程又調高咗, 到bb讀k2時仲有新校舍設施可用, 係唔夠出名囉(比較YORK)

原帖由 Jeco 於 09-11-20 17:29 發表

HI,

係呀! think係第一間話收囝囝(但我無留到位, 因為唔想全普英), 而又一村係第二間收囝囝, 當時比定留位費做個安心先麻! ^^ 黎緊都會交埋york(聽日先補聽簡介會)...之後就要睇埋有無其他學校收先作最終決定lor~ ...

我囡囡係一個幾好既例子, 我囡囡3歲2個月, 但係細仔已2歲啦, 當大家好努力教小朋友a-z, 數目字時, 我真係無呢d時間, 亦覺得到k1自然會學, 唔使急, 只係係今年年頭安排囡囡上一個外籍老師既英文playgroup, 旨在令佢知有一樣野係英文, 到k1時, 至少唔使呆居居

依家開左學只係3個幾4個月, 我囡囡已識三分二既英文字母, 尋日在家, 佢地亂按搖遠控制, 轉左去英文台, 我囡囡會知講緊英文, 聽到佢熟悉既英文字, 如"story"咁, 佢聽到, 仲問我, "咦...點解講story既"

如其擔心課程深淺, 倒不如看看成效啦

[qu
ote]原帖由 HumptiDumpti 於 09-11-20 16:46 發表
hi, Jeco, 係呀,又見到你啦!
so have u got a clearer picture about which school ur kid will go to by now, or will wait a little longer to decide?

吾知原來你都有IN YYC, 8)
係呀,其實我覺得每日去計幾多 min EN ... [/quote]
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

I want to ask how much time needed if go by school bus from shatin to YYC KG?  My daughter applied am class, Tks.

我地係新翠橋底上車, 8點10分, 算係頭幾個站, 你自己可以預下

原帖由 bb0826 於 09-11-23 16:47 發表
I want to ask how much time needed if go by school bus from shatin to YYC KG?  My daughter applied am class, Tks.
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原帖由 winwin815 於 09-11-23 17:32 發表
我地係新翠橋底上車, 8點10分, 算係頭幾個站, 你自己可以預下

icic, tks for ur information. How about at shatin 市中心? & how much for the school bus? Tks again.

沙田分左兩架車, 我囡囡個架係大圍, 另一架由馬安山出, 會去埋廣源個邊, 但係details點行就唔知, 不過因為我將會搬入錦英, 我問過, 都係頭站, 朝早要成7點半上車, 你可以"因"下d時間

至於車費, 應該差不多一千

原帖由 bb0826 於 09-11-23 17:47 發表

icic, tks for ur information. How about at shatin 市中心? & how much for the school bus? Tks again.
歡迎參觀『文。穎之家』

原帖由 winwin815 於 09-11-23 23:13 發表
沙田分左兩架車, 我囡囡個架係大圍, 另一架由馬安山出, 會去埋廣源個邊, 但係details點行就唔知, 不過因為我將會搬入錦英, 我問過, 都係頭站, 朝早要成7點半上車, 你可以"因"下d時間

至於車費, 應該差不多一千

...

icic, really tks for ur information. I'm just worry that my daughter need to wake up so early for the am class. I'll ask the school if confirmed that my daughter will be study at there later.

去到最後一次註冊, 校巴負責人會係埋到, 收訂金, 有價錢, 但係時間就要等佢地plan好條路線先知

原帖由 bb0826 於 09-11-24 01:15 發表

icic, really tks for ur information. I'm just worry that my daughter need to wake up so early for the am class. I'll ask the school if confirmed that my daughter will be study at there later.
歡迎參觀『文。穎之家』

原帖由 winwin815 於 09-11-24 11:22 發表
去到最後一次註冊, 校巴負責人會係埋到, 收訂金, 有價錢, 但係時間就要等佢地plan好條路線先知

ic, tks again.

好唔好見仁見智。
教主流課程, 收非主流o, 比主流幼稚園略貴。
課程淺, 功課壓力近乎零(每星期都有功課, 但都好容完成,可能是 K1 的關係)
主流課程相當淺, 但勝在內容豐富, 又有故事單章, 又可以上網玩遊戲, 可以同時選擇廣東話或普通話, 小朋友鍾意玩時又可以增加自信。
當初選又一村是因為又一村和我o地有個共同理念: 小朋友讀得開心。
相信每間幼稚園都會令小朋友開心, 但係o地覺得又一村會強化小朋友的愉快開習。老師會特別親切(可能對我oD大人o黎講, 會有D, 但係對小朋友o黎講就非常受落), 最緊要小朋友讀得開心, 有良好品行及自信心。

如果你想每朝早帶小朋友返學, 而小朋友又是住件名牌幼稚園的校服, 有一種高人一等的感覺, 我想信又一村未必俾到你, 因為又一村並非走名牌路線, 班數又多, 考得入o既相對容易。(我覺得又一村絕對有條件走名牌路線, 因為地方大, 又坐落高尚住宅區, D活動更安排於五星級會所:又一村俱樂部(以前覺得幾神秘, 而家有幾會入去睇o)。又一村係一所老牌幼稚園, 我就覺得絕對稱得上。

‹ 上一主題|下一主題